fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Dick is (nog steeds) radio actief – 7 (audio)

Toen ik in 1961 een Gründig buizenradio van mijn ouders kreeg ging ik op zoek naar radiostations. Daarbij vond ik Radio Veronica op 192 meter. Daar had ik al wel eens van gehoord maar nog nooit naar geluisterd.

Ze hadden veel non stop muziek waar ik als tiener niet al te vrolijk van werd. En in het weekend waren er allerlei gesponsorde programma’s van Willem 2 tot North State; van Renault tot verzekeringen. Het waren nou bepaald niet de boeiendste programma’s. Vooral zondags kwam er geen eind aan. De uitzendingen begonnen om negen uur ’s morgens met marsmuziek. Vooraf gegaan door een, door Tony Vos (audio) opgenomen, ‘afstem’ muziekje.De gepresenteerde programma’s duurden meestal een half uur zoals ‘Koffietijd’, ‘Lunchtijd’, ‘Middagmagazine’, ‘Jukebox’. Er werd amper gesproken in de spreekcellen die ondanks alle eierrekjes toch nog redelijk galmden. De technici zaten achter het glas met twee draaitafels en drie taperecorders. Want Radio Veronica was zo’n beetje het enige zendschip dat tot het einde toe bandjes zou draaien.

De latere (Engelse) zeezenders presenteerden voornamelijk live van boord. Ik had algauw de programma’s gevonden waar wel popmuziek in werd gedraaid. Dat was niet ‘Joost mag het weten’; dat kwam pas veel later. Nee, het waren Radio Veronica’s ‘Teenager Muziek Express’ op zaterdagmiddag; gepresenteerd door Bob en Brenda, ‘Teenager Toppers’ op maandagmiddag door Brenda en ‘USA Top Tien’ op woensdagmiddag door Bob.

Bob was eerst Rob Out; later Krijn Torringa. Brenda was Freda Keuker (foto). In die tijd was er (uiteraard) nog geen gedrukt exemplaar van de Top 40 (pas in 1965) zodat ik alle hitparade nummers netjes in schriftjes opschreef. Zo bleef ik jaren naar Radio Veronica luisteren; totdat ik in 1964 naar Radio Caroline overschakelde.

Dat had er ondermeer mee te maken dat ik wel hield van Engelse presentatie; net als bij Radio Luxembourg dat ’s avonds altijd aan stond. Mede omdat de 192 meter voor mij ’s avonds moeilijk te ontvangen was. In juni 1967 deed ik een Radio 227 test in Huizen. Daarna bezochten we de Veronica studio’s op de Zeedijk in Hilversum.

Jan van Veen keek eerst wat moeilijk maar toen ik zei “We komen helemaal uit de Noordoostpolder!” was het goed. Binnen zagen we overal slingerende platen liggen en audio apparatuur staan. Eerst waren we bij Chiel Montagne die teksten voor ‘Muziek terwijl U werkt’ op een bandje insprak. Een soort voice tracking.

De technicus ‘plakte’ dat nadien tussen de muziek. Later zaten we in een studio op zolder met uitzicht op het dak van een smederij. Gerard de Vries presenteerde Jukebox. Op een prullenmand stond: ‘Behind your back is een prullenbek’. Hij las allerlei kaartjes voor die hij daarna in dat ronde archief deponeerde.

Ook hier was ik onder de indruk van de simpele apparatuur en de professionele medewerkers.   TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange
Rampenzenders Vorige week had KPN - in Vlaanderen vergelijkbaar met Proximus - een storing met
 Facebook Mijn vrouw zei vanmorgen tegen me: "Je bent verslaafd aan Facebook!". Ik dacht, indachtig
Mediawet En wederom is Nederland bevallen van een (gewijzigde) Mediawet. Het is altijd weer spannend
 Streekomroep In de begin jaren 80 ontstonden er allerlei lokale omroepen; bijna iedere gemeente had
Mengpanelen Toen Willem van Kooten (Joost den Draayer) in maart 1968 de lokale omroep van
Lokale DAB In 2017 hebben diverse lokale radiostations in Nederland meegedaan aan een experiment met
i24 News Omdat ik de eenzijdige berichtgeving over Israël zat was ging ik op zoek

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Plaatje maar weer – 34 (video)

Kicken op radio en zo (20)

Kolder en Klodder – 47 (video)

De Playa Papers – 17 (veel audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 41 (video)

Nostalgische column Hans Knot (44)

Sluiten