RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 7 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Toen ik in 1961 een Gründig buizenradio van mijn ouders kreeg ging ik op zoek naar radiostations. Daarbij vond ik Radio Veronica op 192 meter. Daar had ik al wel eens van gehoord maar nog nooit naar geluisterd.

Ze hadden veel non stop muziek waar ik als tiener niet al te vrolijk van werd. En in het weekend waren er allerlei gesponsorde programma’s van Willem 2 tot North State; van Renault tot verzekeringen. Het waren nou bepaald niet de boeiendste programma’s. Vooral zondags kwam er geen eind aan. De uitzendingen begonnen om negen uur ’s morgens met marsmuziek. Vooraf gegaan door een, door Tony Vos (audio) opgenomen, ‘afstem’ muziekje.De gepresenteerde programma’s duurden meestal een half uur zoals ‘Koffietijd’, ‘Lunchtijd’, ‘Middagmagazine’, ‘Jukebox’. Er werd amper gesproken in de spreekcellen die ondanks alle eierrekjes toch nog redelijk galmden. De technici zaten achter het glas met twee draaitafels en drie taperecorders. Want Radio Veronica was zo’n beetje het enige zendschip dat tot het einde toe bandjes zou draaien.

De latere (Engelse) zeezenders presenteerden voornamelijk live van boord. Ik had algauw de programma’s gevonden waar wel popmuziek in werd gedraaid. Dat was niet ‘Joost mag het weten’; dat kwam pas veel later. Nee, het waren Radio Veronica’s ‘Teenager Muziek Express’ op zaterdagmiddag; gepresenteerd door Bob en Brenda, ‘Teenager Toppers’ op maandagmiddag door Brenda en ‘USA Top Tien’ op woensdagmiddag door Bob.

Bob was eerst Rob Out; later Krijn Torringa. Brenda was Freda Keuker (foto). In die tijd was er (uiteraard) nog geen gedrukt exemplaar van de Top 40 (pas in 1965) zodat ik alle hitparade nummers netjes in schriftjes opschreef. Zo bleef ik jaren naar Radio Veronica luisteren; totdat ik in 1964 naar Radio Caroline overschakelde.

Dat had er ondermeer mee te maken dat ik wel hield van Engelse presentatie; net als bij Radio Luxembourg dat ’s avonds altijd aan stond. Mede omdat de 192 meter voor mij ’s avonds moeilijk te ontvangen was. In juni 1967 deed ik een Radio 227 test in Huizen. Daarna bezochten we de Veronica studio’s op de Zeedijk in Hilversum.

Jan van Veen keek eerst wat moeilijk maar toen ik zei “We komen helemaal uit de Noordoostpolder!” was het goed. Binnen zagen we overal slingerende platen liggen en audio apparatuur staan. Eerst waren we bij Chiel Montagne die teksten voor ‘Muziek terwijl U werkt’ op een bandje insprak. Een soort voice tracking.

De technicus ‘plakte’ dat nadien tussen de muziek. Later zaten we in een studio op zolder met uitzicht op het dak van een smederij. Gerard de Vries presenteerde Jukebox. Op een prullenmand stond: ‘Behind your back is een prullenbek’. Hij las allerlei kaartjes voor die hij daarna in dat ronde archief deponeerde.

Ook hier was ik onder de indruk van de simpele apparatuur en de professionele medewerkers.   Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx