RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Dick is (nog steeds) radio-actief – 20 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In 1948 begon Radio Luxembourg al op zondagavond met de ‘Top Twenty’. De Engelstalige uitzendingen waren toen uitsluitend op de zondag te beluisteren via de lange golf (1293 meter). Bij het begin ging het uitsluitend over verkochte bladmuziek. Later haalde men de lijst uit de New Musical Express die wekelijks een ‘Top Dertig publiceerde’.

Toen de Engelstalige uitzendingen van Radio Luxembourg in 1951 naar de middengolf (208 meter) verhuisden bleef de ‘Top Twenty’ op zondagavond om elf uur behouden. Vanwege de sponsors begon men altijd met nummer één; en zo naar ging het naar de nummer twintig toe. Volgens mij de enige hitparade ter wereld die zo werd uitgezonden.

Toen ik in april 1962 naar dit programma begon te luisteren werd het gepresenteerd door Barry Alldis (foto). Dat zou hij tien jaar blijven doen. Het was het enige programma op Radio Luxembourg waar alle nummers helemaal werden gedraaid en alle platenmaatschappijen aan bod kwamen. Met daar doorheen reclames van ondermeer Sunsilk shampoo. Het is me nooit geheel duidelijk geworden of het verkoopcijfers of favorieten van de luisteraars waren want soms stonden er een A- en een B-kant tegelijkertijd in de lijst.

Doordat de ‘Top Twenty’ om elf uur ‘s avonds werd uitgezonden was het bereik enorm. Toen ik later in Polen leeftijdsgenoten tegenkwam bleek dat ook zij elke zondagavond hadden geluisterd. Er zijn in de loop der jaren diverse presentatoren gepasseerd; Teddy Johnson, Peter Murray, Barry Alldis, Don Wardell, Tony Prince en Paul Burnett.

Ook Colin Nicol presenteerde deze hitparade als invaller in de zomer van 1967. Dit schreef hij me ooit: “Ik presenteerde de Top Twenty op 208 meter op een gegeven moment. Ik denk maar twee keer omdat Don Wardell op verlof was. Eén van die shows was echt traumatisch. Zoals u weet zat de technicus in een geheel andere kamer; gescheiden van de spreekcel door twee zware, bombestendige deuren met een doorgang er tussen”.

° Radio Luxembourg Top Twenty 1965


“Hij had totale controle over de output. Hij draaide de platen en de commercials. De DJ kon alleen praten en aangeven wanneer het volgende item moest worden gespeeld. In de desbetreffende nacht begon de technicus plots, net na de opening van het programma, zich vreemd te gedragen en raakte vervolgens in een soort shock. Hij bevroor en deed niets. Voor de rest van de tijd moest ik de plaat snel aan kondigen”.

“Hierna liep ik vlug naar de technische ruimte en zette de plaat op, liep weer terug naar de spreekcel en ging zo verder door de hele Top Twenty; met zijn miljoenen luisteraars. Het was een totale nachtmerrie. Vooral omdat ik alleen elementair Frans kende op dat moment. (Er waren uitsluitend Franse technici). Uiteraard klonk het programma bizar”.

“Ik weet nu niet meer hoe het eindigde, maar ik veronderstel dat ik na afloop het volgende (band) programma in de technische ruimte opgezet heb. Enige tijd later is hetzelfde gebeurd met Don Wardell, met dezelfde technicus. Tot dan had Don gezegd dat het management mijn verhaal niet had geloofd en in plaats daarvan had geloofd wat de technicus hen verteld had juist was. Later werd ik wel geloofd maar ik was zeer beledigd omdat ik eerst niet werd geloofd. De technicus, hoorde ik later, werd ingezet voor andere, minder cruciale taken. Gezien wat dat incident deed voor mij, is het nauwelijks verrassend dat ik het bijna was vergeten!”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De radiostudio van Mi Amigo is terug!

De naam Douwe Dijkstra doet in radioland menig belletje rinkelen. Omwille van zijn vele zeezenderfoto’s Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx