fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Dick is (nog steeds) radio-actief – 20 (audio)

In 1948 begon Radio Luxembourg al op zondagavond met de ‘Top Twenty’. De Engelstalige uitzendingen waren toen uitsluitend op de zondag te beluisteren via de lange golf (1293 meter). Bij het begin ging het uitsluitend over verkochte bladmuziek. Later haalde men de lijst uit de New Musical Express die wekelijks een ‘Top Dertig publiceerde’.

Toen de Engelstalige uitzendingen van Radio Luxembourg in 1951 naar de middengolf (208 meter) verhuisden bleef de ‘Top Twenty’ op zondagavond om elf uur behouden. Vanwege de sponsors begon men altijd met nummer één; en zo naar ging het naar de nummer twintig toe. Volgens mij de enige hitparade ter wereld die zo werd uitgezonden.

Toen ik in april 1962 naar dit programma begon te luisteren werd het gepresenteerd door Barry Alldis (foto). Dat zou hij tien jaar blijven doen. Het was het enige programma op Radio Luxembourg waar alle nummers helemaal werden gedraaid en alle platenmaatschappijen aan bod kwamen. Met daar doorheen reclames van ondermeer Sunsilk shampoo. Het is me nooit geheel duidelijk geworden of het verkoopcijfers of favorieten van de luisteraars waren want soms stonden er een A- en een B-kant tegelijkertijd in de lijst.

Doordat de ‘Top Twenty’ om elf uur ’s avonds werd uitgezonden was het bereik enorm. Toen ik later in Polen leeftijdsgenoten tegenkwam bleek dat ook zij elke zondagavond hadden geluisterd. Er zijn in de loop der jaren diverse presentatoren gepasseerd; Teddy Johnson, Peter Murray, Barry Alldis, Don Wardell, Tony Prince en Paul Burnett.

Ook Colin Nicol presenteerde deze hitparade als invaller in de zomer van 1967. Dit schreef hij me ooit: “Ik presenteerde de Top Twenty op 208 meter op een gegeven moment. Ik denk maar twee keer omdat Don Wardell op verlof was. Eén van die shows was echt traumatisch. Zoals u weet zat de technicus in een geheel andere kamer; gescheiden van de spreekcel door twee zware, bombestendige deuren met een doorgang er tussen”.

° Radio Luxembourg Top Twenty 1965


“Hij had totale controle over de output. Hij draaide de platen en de commercials. De DJ kon alleen praten en aangeven wanneer het volgende item moest worden gespeeld. In de desbetreffende nacht begon de technicus plots, net na de opening van het programma, zich vreemd te gedragen en raakte vervolgens in een soort shock. Hij bevroor en deed niets. Voor de rest van de tijd moest ik de plaat snel aan kondigen”.

“Hierna liep ik vlug naar de technische ruimte en zette de plaat op, liep weer terug naar de spreekcel en ging zo verder door de hele Top Twenty; met zijn miljoenen luisteraars. Het was een totale nachtmerrie. Vooral omdat ik alleen elementair Frans kende op dat moment. (Er waren uitsluitend Franse technici). Uiteraard klonk het programma bizar”.

“Ik weet nu niet meer hoe het eindigde, maar ik veronderstel dat ik na afloop het volgende (band) programma in de technische ruimte opgezet heb. Enige tijd later is hetzelfde gebeurd met Don Wardell, met dezelfde technicus. Tot dan had Don gezegd dat het management mijn verhaal niet had geloofd en in plaats daarvan had geloofd wat de technicus hen verteld had juist was. Later werd ik wel geloofd maar ik was zeer beledigd omdat ik eerst niet werd geloofd. De technicus, hoorde ik later, werd ingezet voor andere, minder cruciale taken. Gezien wat dat incident deed voor mij, is het nauwelijks verrassend dat ik het bijna was vergeten!”


Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange
Rampenzenders Vorige week had KPN - in Vlaanderen vergelijkbaar met Proximus - een storing met
 Facebook Mijn vrouw zei vanmorgen tegen me: "Je bent verslaafd aan Facebook!". Ik dacht, indachtig
Mediawet En wederom is Nederland bevallen van een (gewijzigde) Mediawet. Het is altijd weer spannend
 Streekomroep In de begin jaren 80 ontstonden er allerlei lokale omroepen; bijna iedere gemeente had
Mengpanelen Toen Willem van Kooten (Joost den Draayer) in maart 1968 de lokale omroep van
Lokale DAB In 2017 hebben diverse lokale radiostations in Nederland meegedaan aan een experiment met
i24 News Omdat ik de eenzijdige berichtgeving over Israël zat was ging ik op zoek

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Plaatje maar weer – 45 (video)

Kicken op radio en zo (33)

Kolder en Klodder – 60 (video)

JLB gaat (soms) naar zee (34)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 54 (video)

Column Hans Knot – 56 (audio & video)

Sluiten