RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 52

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar – 52 weken op een rij – neemt hij een welverdiende pauze. Vanaf volgende week vindt u op deze plek een aflevering van ‘Eén eeuw radio, 100 jaar geschiedenis’ van Hans Knot.

Die welt um Nauen

‘De wereld rondom Nauen’. Deze tekst – maar dan in het Duits – staat in de controlekamer van het kortegolf station in Nauen, net onder Berlijn. En het klopt helemaal. Afgelopen weekend was ik er met Jan en Rik, na een tochtje van ruim zeshonderd kilometer.  We bezochten meerdere dagen alles wat we maar konden zien. De site in Nauen staat er sinds begin vorige eeuw. 

Allereerst waren we in de controle kamer waar we de technicus Matthias (foto 1) ontmoetten. Ik keek mijn ogen uit bij het zien van alle apparatuur. Er kunnen vijf verschillende programma’s worden uitgezonden. Maar de vijfde zender staat meestal standby als reserve. Er worden programma’s in zeer veel verschillende talen aangeleverd via internet, satelliet of FTP-bestand. En er zijn hele schema’s om alles op de juiste wijze de ether in te sturen. 

Daarbij veel religieuze programma’s in diverse talen maar ook veel nieuwsuitzendingen en andersoortige programma’s. Ze worden met een vermogen van 150 kW tot 500 kW uitgezonden naar alle windstreken. Daarbij valt te denken aan Zuid-Amerika, India, het Midden-Oosten. Noem maar op. De antennes worden speciaal gedraaid in de richting waar het signaal heen gestraald moet worden. De zenders worden op de juiste tijd, op de juiste frequentie en in de juiste richting geprogrammeerd. Het had voor mij iets van StarTrek. 

Op zaterdag bezochten we de zenders (foto 4) onder de indrukwekkende masten. De voeding is 15 kV. Er zijn aparte units om alleen al de antennes te laten draaien. Daarnaast zijn er enorme zenders om het vermogen op te sturen naar de ingewikkelde kortegolf zenderantennes. Ik begrijp niets van de ingewikkelde constructies maar het schijnt zo het beste te werken. 

Hoewel het er allemaal indrukwekkend uit zag had het geheel toch ook iets van een houtje-touwtje-constructie. Een erfstuk uit het DDR tijdperk? ‘Die Stimme der DDR’ kwam elders vandaan. En werd ook wel Radio Berlin Internationaal genoemd. Oorspronkelijk was het een staatsinstelling maar het station werd inmiddels opgekocht door een particulier bedrijf. Zendtijd wordt verkocht vanaf ongeveer 100,00 euro per uur. 

In principe kan iedereen er gebruik van maken mits het binnen de bestaande omroepregels valt. De uitzendingen worden wel inhoudelijk door de staat gecontroleerd. Afgelopen zondag was er ‘Open Dag’. Honderden mensen kwamen langs om alles te bekijken en om het radiomuseum te bezoeken. Daar stonden ondermeer nog grote zenderkasten en antenne-constructies. Er zijn dus veel meer mensen geïnteresseerd in deze zenderzaken. 

Als je daar zit, en je hoort diverse programma’s in – voor mij onbekende – talen dan denk je onwillekeurig: “Waar ter wereld wordt dit programma beluisterd en onder welke omstandigheden?” Want kortegolf kun je met een kleine radio ontvangen. Daar kan amper een stoorzender op gezet worden. Bij satellietontvangst wordt dat al moeilijker.

Via kortegolf zenders gaat vrije nieuwsgaring dus een stuk beter. Daarom vind ik het nog steeds een schande dat Nederland de kortegolf uitzendingen, vanuit Zeewolde en later Wechental, jaren geleden, zo abrupt beëindigd heeft. Men had blijkbaar totaal geen idee van de toepassingen.                                                                                                                                    

Radio Emmeloord gaat op de ‘Open Dag’ van zaterdag 5 oktober weer vanuit Nauen uitzenden met 125 kW. Van 13:00 tot 18.00 uur op 6095 kHz Korte Golf. Verleden jaar zijn er een 125 reacties binnengekomen; van Moskou tot London, van Oslo tot Madrid.   


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 44 (audio)

Radio Atlantis In de zomer van 1963 kwam de plaat Atlantis uit, van de Shadows, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx