RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Mythes?

Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt duizend man te komen. Ook ik heb reeds een kaart gereserveerd. Drie jaar geleden was ik er voor het eerst. Een paar dagen na de opening. Het was niet druk. Ik kon op mijn gemak op de eerste verdieping de diverse kamers met het Veronica verleden bekijken. 

Niet alleen stond er een kant en klare studio vanuit het pand op de Zeedijk in Hilversum. Ook stonden overal (buizen) radio’s aan waar oude programma’s op te horen waren. Heel goed gedaan! Verder waren er overal diverse spullen uit de Veronica zeezendertijd (en Radio 227), plus veel Top 40 lijsten, die aan de wand waren opgehangen. Niet te vergeten, de vele foto’s van de toenmalige presentatoren. 

Ik was erg enthousiast. Toen ik er een paar jaar later terug kwam was het uitgestorven. In de ‘Demis Roussos Zaal’ zag ik Ad Bouman in een stoel hangen waarin hij videoclips voor 192TV aan elkaar sprak. Boven was er geen kip te bespeuren. Volgens mij wilde Lex Harding lang niets meer van dit radioverleden weten. Tot dat dit museum er kwam. En nu houdt het op. 

Eerlijk gezegd ga ik er zaterdag hoofdzakelijk heen om weer oude radio bekenden te treffen. Een soort reünie dus. Maar Veronica zelf, na 45 jaar? Ze zijn al drie keer langer uit de lucht dan ze dit vanaf de Norderney hebben uitgezonden. Ik vind het een knappe prestatie dat zij (of anderen) hun zeezenderverleden zo levend hebben gehouden. Ik heb al eerder beweerd dat de mythe steeds groter wordt. 

Willem van Kooten (Joost den Draayer) zei het in 1973 treffend in Vrij Nederland: “De Veronica formule? Wat is dat? Bullshit! Veronica is hoogvaardig geworden. Als je dertien jaar zonder rijbewijs rijdt wil dat nog niet zeggen dat je dan recht hebt op een rijbewijs”. Ik vond wel dat hij een punt had. Want op dat moment hadden Hilversum 3 en Radio Noordzee Internationaal al meer luisteraars. 

Toen Veronica in 1995 weer commercieel werd kregen ze twee middengolffrequenties toegewezen. De ene zender (1224 kHz) werd geplaatst op het aangekochte zendschip Communicator dat tussen Lelystad en Enkhuizen aan de dijk werd gelegd. Toen ik het een keer bezocht zag ik dat men aan de wal via een grote schotelantenne het satellietsignaal oppikte en dat via de zender op AM verder uitzond. 

Er was één persoon aan boord die de zender in de gaten moest houden. Dat was andere koek dan de swingende DJ’s aan boord van Laser 558, dat eerder de Communicator had gebruikt! Mij is wel eens verweten dat ik uitsluitend negatief over Veronica ben. Dat is beslist niet zo. Maar ik zet zo nu en dan vraagtekens bij het grote enthousiasme van sommige mensen bij hun verleden. 

Men zei ooit eens op een ledenvergadering tegen me: “Je weet waar je het voor doet”. Dat nu heb ik nooit goed begrepen. Het was in die tijd (na 1967) een mooi swingend radiostation. Maar in het land van blinden is eenoog koning. Afgelopen week donderdag was ik nog op de Norderney in Amsterdam. Op de foto zie je zelfs het bewijs… Behalve de woorden Veronica en Norderney plus de zendmasten deed niets me herinneren aan de vroegere gloriedagen. Desalniettemin hoop ik (uiteraard) wel dat het komende zaterdag een leuke gezellige dag wordt in Nijkerk!   


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 44 (audio)

Radio Atlantis In de zomer van 1963 kwam de plaat Atlantis uit, van de Shadows, Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 43 (audio)

Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (42)

Rampenzenders Vorige week had KPN - in Vlaanderen vergelijkbaar met Proximus - een storing met Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx