fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Dick is (nog steeds) radio actief – 5 (audio)

In januari 1970 begon ik naar Radio Noordzee Internationaal te luisteren op de 188 meter. Ik had er reeds over gelezen in diverse kranten waarbij vermeld werd dat de mast gevaarlijk hoog zou zijn. De presentatie was in het Engels en in het Duits. Ik hoorde diverse disjockeys terug die ik kende van Radio Caroline zoals Roger Day, Spangles Muldoon, Carl Mitchell.

Het schip werd de Mebo 2 genoemd (afkorting van de namen van de Zwitserse eigenaars Erwin Meister en Edwin Bollier). De Mebo 1 werd blijkbaar ongeschikt bevonden als zendschip en werd toen (tijdelijk?) het bevoorradingsschip. In Engeland, waar de zogeheten anti zeezender wetten op 15 augustus 1967 in werking waren getreden, waren de autoriteiten er niet zo blij mee.

Dick Offringa (donker jasje), Alan West (zittend)

Daarom zette men vanuit Droitwich een krachtige stoorzender op. Dat was hetzelfde soort geluid als waarmee de Duitsers in de bezettingsjaren ook de uitzendingen van de BBC stoorden. Op de achtergrond hoorde je nog steeds RNI. Maar uiteraard was men hier niet zo gelukkig mee. Daarom werd er regelmatig van frequentie gewisseld. Ik probeerde ze te volgen. Maar telkens, het duurde even, kwam de stoorzender op de nieuwe frequentie terug.

° Andy Archer en Alan West Shows van 10/06/1970 gestoord door de MPTIn juni 1970 noemde RNI ze zich een week lang Radio Caroline en ze maakten reclame voor de Conservatieve partij. Die won de verkiezingen. Maar de stoorzender bleef. Daarop besloten ze op donderdag 23 juli naar de Nederlandse kust te verkassen. En nu bleef de stoorzender uit.

Nog dezelfde dag belde ik met diskjockey Andy Archer of ik, me voordoend als journalist van de reeds opgeheven Friesche Koerier, een reportage mocht maken. Dat mocht. Vandaar dat ik me, met een vriend, op vrijdag 7 augustus meldde in de haven van Scheveningen. Een paar uur later konden we met de tender mee naar de Mebo 2.

Dick Offringa in één van de studio’s aan boord van de Mebo II

Ik vond het heel spannend. Geen idee hoe lang het duurde maar ineens doemde daar het schip met de hippe kleuren op in de mist. Volgens mij werden we via een touwladder aan boord gehesen. Voor de allereerste keer op een zendschip op de Noordzee! Ik ben het hele schip doorgelopen. Keek zowel in de grote als in de kleine studio en ook in de zendkamer met grote kasten die grotendeels leeg waren.

De zenders konden tot 105 kW gaan. Geen idee of ze op vol vermogen stonden maar het signaal knalde er wel uit. Ik trof ondermeer Larry Tremaine, Alan West, Carl Mitchell, Andy Archer, John Denny en uiteraard Meister en Bollier. Op het dek bekeek ik nogmaals de indrukwekkende zendmasten. Omdat er vers voedsel aan boord was gekomen gooide men het oude voedsel overboord waardoor er een lange sliert voedsel in de Noordzee dreef.

Ik stond er bij en keek er naar….


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange
Rampenzenders Vorige week had KPN - in Vlaanderen vergelijkbaar met Proximus - een storing met
 Facebook Mijn vrouw zei vanmorgen tegen me: "Je bent verslaafd aan Facebook!". Ik dacht, indachtig
Mediawet En wederom is Nederland bevallen van een (gewijzigde) Mediawet. Het is altijd weer spannend
 Streekomroep In de begin jaren 80 ontstonden er allerlei lokale omroepen; bijna iedere gemeente had
Mengpanelen Toen Willem van Kooten (Joost den Draayer) in maart 1968 de lokale omroep van
Lokale DAB In 2017 hebben diverse lokale radiostations in Nederland meegedaan aan een experiment met
i24 News Omdat ik de eenzijdige berichtgeving over Israël zat was ging ik op zoek

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
De zaak Natsie (8)

Kicken op radio en zo (18)

Kolder en Klodder – 45 (video)

De Playa Papers – 15 (audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 39 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 42 (video)

Sluiten