RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 5 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In januari 1970 begon ik naar Radio Noordzee Internationaal te luisteren op de 188 meter. Ik had er reeds over gelezen in diverse kranten waarbij vermeld werd dat de mast gevaarlijk hoog zou zijn. De presentatie was in het Engels en in het Duits. Ik hoorde diverse disjockeys terug die ik kende van Radio Caroline zoals Roger Day, Spangles Muldoon, Carl Mitchell.

Het schip werd de Mebo 2 genoemd (afkorting van de namen van de Zwitserse eigenaars Erwin Meister en Edwin Bollier). De Mebo 1 werd blijkbaar ongeschikt bevonden als zendschip en werd toen (tijdelijk?) het bevoorradingsschip. In Engeland, waar de zogeheten anti zeezender wetten op 15 augustus 1967 in werking waren getreden, waren de autoriteiten er niet zo blij mee.

Dick Offringa (donker jasje), Alan West (zittend)

Daarom zette men vanuit Droitwich een krachtige stoorzender op. Dat was hetzelfde soort geluid als waarmee de Duitsers in de bezettingsjaren ook de uitzendingen van de BBC stoorden. Op de achtergrond hoorde je nog steeds RNI. Maar uiteraard was men hier niet zo gelukkig mee. Daarom werd er regelmatig van frequentie gewisseld. Ik probeerde ze te volgen. Maar telkens, het duurde even, kwam de stoorzender op de nieuwe frequentie terug.

° Andy Archer en Alan West Shows van 10/06/1970 gestoord door de MPTIn juni 1970 noemde RNI ze zich een week lang Radio Caroline en ze maakten reclame voor de Conservatieve partij. Die won de verkiezingen. Maar de stoorzender bleef. Daarop besloten ze op donderdag 23 juli naar de Nederlandse kust te verkassen. En nu bleef de stoorzender uit.

Nog dezelfde dag belde ik met diskjockey Andy Archer of ik, me voordoend als journalist van de reeds opgeheven Friesche Koerier, een reportage mocht maken. Dat mocht. Vandaar dat ik me, met een vriend, op vrijdag 7 augustus meldde in de haven van Scheveningen. Een paar uur later konden we met de tender mee naar de Mebo 2.

Dick Offringa in één van de studio’s aan boord van de Mebo II

Ik vond het heel spannend. Geen idee hoe lang het duurde maar ineens doemde daar het schip met de hippe kleuren op in de mist. Volgens mij werden we via een touwladder aan boord gehesen. Voor de allereerste keer op een zendschip op de Noordzee! Ik ben het hele schip doorgelopen. Keek zowel in de grote als in de kleine studio en ook in de zendkamer met grote kasten die grotendeels leeg waren.

De zenders konden tot 105 kW gaan. Geen idee of ze op vol vermogen stonden maar het signaal knalde er wel uit. Ik trof ondermeer Larry Tremaine, Alan West, Carl Mitchell, Andy Archer, John Denny en uiteraard Meister en Bollier. Op het dek bekeek ik nogmaals de indrukwekkende zendmasten. Omdat er vers voedsel aan boord was gekomen gooide men het oude voedsel overboord waardoor er een lange sliert voedsel in de Noordzee dreef.

Ik stond er bij en keek er naar….


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx