fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software

Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met de uitzendingen begon. Begin augustus was de middengolf-vergunning verstrekt; 50 Watt op 747 kHz. Een vriend van me wilde de studio software (Sam PRO) wel op zijn server zetten en de zaak programmeren. Dat vond ik prima want dan hoefde ik me daar niet in te verdiepen en kon ik me grotendeels met de programma’s zelf bezig houden. 

Ik had eerlijk gezegd geen idee wat ik moest uitzenden. Er zijn zowel publiek als commercieel vele landelijke, regionale en lokale zenders. Wat moest ik daar als laagvermogen middengolf-station nog aan toevoegen? Daarom besloot ik dat het muziek moest zijn die vroeger ook op die omroepband te horen was. Want mijn dochter wist niet eens wat middengolf was. 

Ik zei: “Zoiets als watergolf maar dan toch anders”. In het begin noemde ik het 55-plus, later 45-plus. Het viel nog niet mee programmamakers te vinden die op dezelfde lijn zaten. Er waren wel veel zogeheten syndicated programma’s die op verschillende stations uitgezonden werden. Maar daar zat ook vaak muziek bij die ik niet zo vond passen op de middengolf.

Uiteindelijk is het wel gelukt. En ben ik ook meer mijn eigen persoonlijke smaak gaan draaien. Want de rest van de bestaande zenders lijkt steeds meer op elkaar. Zo zijn er bijna drie jaar rimpelloos voorbij gegaan.

Totdat ik een meningsverschil kreeg over de keuze van de muziek tijdens een locatie uitzending. Het resulteerde er in dat ik zelf een server ging draaien. Op een mini computer (NUC) heb ik Windows 10 en Sam PRO geïnstalleerd. Vervolgens ben ik aan het programmeren gegaan met deze studio software. Dat lukte nog niet direct. Er viel heel wat te leren. En in het begin heb ik ook veel fouten gemaakt. Maar uiteindelijk werd me duidelijk hoe ik er formats, podcasts, live uitzendingen en nieuws berichten in moest zetten. 

Het blijft een puzzel maar ik ben blij dat ik het nu grotendeels onder de knie heb. Alhoewel ik nog steeds foutjes maak. Verder blijven de live uitzendingen problematisch. Het gaat allemaal via internetlijnen. Het is natuurlijk bijzonder interessant om een rechtstreekse uitzending vanuit Amerika via internet te hebben maar als de lijn regelmatig wegvalt is het niet leuk meer. 

Want de server pikt het daarna niet meer automatisch op. Dus moet men wachten tot het volgende uur of, als ik aanwezig ben, kan ik eerder ingrijpen. Al met al blijf ik het een ‘houtje touwtje station’ noemen. Zonder reclame want adverteerders zijn bepaald niet geïnteresseerd in reclame op de middengolf. Dat is iets van vervlogen tijden. 

Het Commissariaat voor de Media zou, naast publieke en commerciële radio, ook een derde element moeten toevoegen: hobby radio, met bijpassende lage tarieven. Want meer is het niet. Het is een leuke hobby met zo nu en dan toch wel veel luisteraars, maar het is en blijft een hobby. 

Het belangrijkste is een goed contact met de luisteraars te hebben. Want dan heb je toch het gevoel dat je het ergens voor doet. Anders hoef je helemaal niet meer uit te zenden. Dus ga ik door met allemaal simpele thuisstudio’s. En ik hoor vaak dat men veel plezier aan het programma’s maken beleeft. Dus op naar de volgende drie jaar!


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe
Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok
We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een
 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden
Radio Atlantis In de zomer van 1963 kwam de plaat Atlantis uit, van de Shadows,
Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange
Rampenzenders Vorige week had KPN - in Vlaanderen vergelijkbaar met Proximus - een storing met
 Facebook Mijn vrouw zei vanmorgen tegen me: "Je bent verslaafd aan Facebook!". Ik dacht, indachtig

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Rett Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Rett
Gast
Rett

succes !

Meer in Column
De Coverack dossiers – 18 (video)

Groen Licht – 10 (video)

Kolder en Klodder – 89 (video)

JLB gaat (soms) naar zee (40)

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 4 (audio)

Nostalgische column Hans Knot (84)

Sluiten