fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica

Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok gelezen. Hoe vaker ik het lees, hoe meer ik de indruk heb dat dit het beste boek is dat ooit over dit radiostation is geschreven. De laatste tijd staat het oude Radio Veronica weer in de belangstelling. Twee (voor mij) tegenstrijdige berichten. 

Allereerst het bericht dat het museum in Nijkerk over deze zeezender eind augustus gaat sluiten. Wegens gebrek aan belangstelling? Dan het bericht dat eventuele nieuwe kopers van de Norderney dit schip weer in de oorspronkelijke staat willen herstellen. Terwijl de één er geen brood meer in ziet, ziet de ander dat blijkbaar wel. 

Na jaren (ondermeer) naar Radio Veronica geluisterd te hebben was op 31 augustus 1974 voor mij de laatste dag. Het was om 18:00 uur afgelopen. Gooide ik toen mijn radio het raam uit? Wel nee! Ik luisterde verder naar Joost den Draayer op Hilversum III. (Met de Sounds of silence). Omstreeks half zeven schakelde ik over naar Radio Noordzee Internationaal die om 20:00 uur ging sluiten. 

Om middernacht hoorde ik op Mi Amigo (259 meter) ‘All you need is love’ van the Beatles (net als zeven jaar eerder op Radio Caroline); aangekondigd door Tony Allan. De volgende dag, zondag 1 september, hoorde ik ondermeer op Mi Amigo Peter van Dam en ds. Toornvliet. En ’s nachts had ik Radio Seagull regelmatig op staan. Maar de ontvangst van Radio Luxembourg was stukken beter. 

Vervolgens heb ik vele jaren naar bepaalde programma’s op Hilversum III geluisterd waaronder de hitparades en ‘Joost Mag Niet Eten’. Daarnaast draaide ik veel vinyl platen, cassettes en reel to reel tapes. Pas toen in augustus 1983 Radio Caroline via de Ross Revenge weer in de lucht kwam luisterde ik een tijdje. Maar ik miste het heilige vuur. 

Blijkbaar sloeg het ook bij anderen niet aan want in december 1984 waren daar ineens de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Monique. Het kon me allemaal niet meer zo bekoren. Totdat er in augustus 1999 een reünie plaats vond van Radio Veronica in de kelder van hotel Lapershoek in Hilversum. Veronica 25 jaar uit de lucht. Ze draaiden oude bandjes op de 1224 AM. 

Radio Veronica – Live vanuit de kelder van Hotel Lapershoek in augustus 1999

Studio in Lapershoek – Ad Bouman – Eddy Becker en Tineke

Op die oude bandjes (van tape naar DAT, naar MP3) stonden oude Veronica programma’s omdat na een bepaalde tijd de tapes vervangen werden door nieuwe. Te veel rek? De oude banden bleven bewaard. Naast deze oude opnames waren er ook dagelijks twee live uitzendingen, van 12:00 tot 14:00 uur en van 20:00 tot 22:00 uur. Het was erg gezellig de vroegere dj’s weer te ontmoeten en de radiofanaten. 

Er kwam weer iets van het oude vuur terug. Daarom maakte ik thuis een speciale Radio Veronica-pagina op mijn website die bijzonder goed werd bezocht. In die tijd kwam internet opzetten. Er kwamen veel leuke reacties binnen(360 stuks). Sinds die tijd heb ik me weer wat meer met het radio gebeuren bemoeid.  

Maar een echte Veronica fanaat ben ik nooit geweest. Ik vraag me daarom in gemoede af wie straks de Norderney in de herstelde oude staat gaat bezoeken. Naast de vraag of dat inderdaad werkelijk gaat gebeuren. Wie gaat dat financieren? Ik vraag me ook af wie er geïnteresseerd is in een ‘studio’ waar uitsluitend tapes werden afgedraaid. De tijd zal het leren!    


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een
 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden
Radio Atlantis In de zomer van 1963 kwam de plaat Atlantis uit, van de Shadows,
Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange
Rampenzenders Vorige week had KPN - in Vlaanderen vergelijkbaar met Proximus - een storing met
 Facebook Mijn vrouw zei vanmorgen tegen me: "Je bent verslaafd aan Facebook!". Ik dacht, indachtig
Mediawet En wederom is Nederland bevallen van een (gewijzigde) Mediawet. Het is altijd weer spannend
 Streekomroep In de begin jaren 80 ontstonden er allerlei lokale omroepen; bijna iedere gemeente had

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Plaatje maar weer – 57 (video)

Kicken op radio en zo (49)

Kolder en Klodder – 87 (video)

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 2 (audio)

Nostalgische column Hans Knot – 82 (audio)

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

Sluiten