RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

 Hilversum Drie

Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden luisterde ik er niet naar. Niet alleen omdat men bestaande programma’s van Hilversum 1 en 2 naar 3 had overgeheveld. Maar voornamelijk omdat ik toen naar Radio Caroline, Radio London en de andere Engelse zeezenders luisterde. In 1970 werd het de Engelstalige Radio Northsea International. 

En toen, ineens, in de zomer van 1970, zette ik Hilversum 3 wél aan. Dat kwam door Radio Tour de France dat er toen begon. Het eerste uur werd gepresenteerd door Joost den Draayer; het tweede uur door Felix Meurders. Prachtige radio! Na drie weken werd het weer RNI. In februari 1971 bezocht ik, met mijn broer de studio van Hilversum 3. Ze hadden toen nog iemand apart om de techniek te doen. 

Om twee uur presenteerde Felix Meurders zijn programma. Om vier uur kwam Joost den Draayer met de Top Dertig. We spraken over Radio Noordzee Internationaal waar hij een week later zou beginnen met Nederlandstalige uitzendingen. Dus toen was er ook geen tijd meer voor Hilversum 3. (Alleen nog voor de VPRO). In oktober 1972 gingen de avondprogramma’s er van start. 

Tussen 18:00 en 19:00 uur werd er uitsluitend via de FM zender van Lopik uitgezonden. En uitgerekend in dat uurtje ging Joost den Draayer zitten. Ik heb er jarenlang met veel plezier naar geluisterd; tot 1978.

Toen vertrok hij omdat hij commentaar kreeg dat hij nummers van zijn eigen platenmaatschappij Red Bullet plugde. Ik vond dat zelf wel meevallen. Midden 1977 bezocht ik Hilversum 3 weer, nu met Jelle Boonstra. (Foto – vlnr: Lex Harding; Jelle Boonstra, Dick Offringa en Ad Bouman in 1977, bij Hilversum 3)

Men had nu een echte diskjockey tafel waar men zelf de singles moest draaien. Een mengpaneel met zes faders, links en rechts een draaitafel plus een taperecorder. Er zat nog wel iemand in de eindregiekamer. Voor de STER spots? Felix Meurders presenteerde tussen 16:00 en 18:00 uur de Daverende Dertig. Daarna kwam Frits Spits die de Avondspits voor zijn rekening nam. Hij zat toen afwisselend met Joost den Draayer op dat tijdstip. 

Om 19:00 uur kwamen Lex Harding en Ad Bouman binnen. Veronica had toen een uurtje per week op Hilversum 3. Lex presenteerde nummers uit de Top 40 terwijl Ad de techniek deed. We gingen later gezamenlijk op de foto. Na 20:00 uur nam de VPRO de uitzending over; vanuit hun eigen studio. Felix Meurders kon daardoor een opname maken voor de week daarop. 

Het programma werd een verdieping hoger opgenomen en er ging blijkbaar iets mis. De uitspraken waren gelukkig niet in de ether te horen. Jelle en ik vertrokken iets na negenen. Ik heb lange tijd vertoefd bij het toen nog door miljoenen mensen beluisterde radiostation. En dat is zo gebleven totdat er commerciële radiozenders kwamen die via de ether gingen uitzenden. 

Nu lijdt 3FM een zieltogend bestaan met nog minder luisteraars dan Radio 4. Maak er maar een sportzender van; dan kan dat verdwijnen van Radio 1. Geen idee wat daarover in de nieuwe mediaplannen van minister Arie Slob staat. Het zal wel zoiets zijn van: ‘Radio, wat is dat ook al weer?’ 

Onderaan: Dick Offringa en Jelle Boonstra. Bovenaan (man die de vuilnisemmer uitkiepert): Felix Meurders

Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 44 (audio)

Radio Atlantis In de zomer van 1963 kwam de plaat Atlantis uit, van de Shadows, Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 43 (audio)

Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (42)

Rampenzenders Vorige week had KPN - in Vlaanderen vergelijkbaar met Proximus - een storing met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (41)

 Facebook Mijn vrouw zei vanmorgen tegen me: "Je bent verslaafd aan Facebook!". Ik dacht, indachtig Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 40 (video)

Mediawet En wederom is Nederland bevallen van een (gewijzigde) Mediawet. Het is altijd weer spannend Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (39)

 Streekomroep In de begin jaren 80 ontstonden er allerlei lokale omroepen; bijna iedere gemeente had Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (38)

Mengpanelen Toen Willem van Kooten (Joost den Draayer) in maart 1968 de lokale omroep van Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 37 (video)

De Nacht van het kind Komende zaterdag zullen vijf omroepen in Emmeloord ‘De Nacht van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx