Den ‘vier fröhlichen Wellen’
Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange golf zender in Junglinster. In 1952 werd ook via een andere zendmast op de middengolf 208 meter uitgezonden. Deze zender verhuisde in 1956 naar Marnach; boven in het Groot Hertogdom. Daar kwamen op een hoge berg drie masten van 105 meter te staan.
Naast Nederlandstalige en Engelstalige uitzendingen werd er vanaf 1957 ’s middags ook in het Duits uitgezonden. Deze programma’s werden zo populair dat al snel, ook vroeg in de ochtend, en tussen 13:00 en 19:00 uur Duitse uitzendingen klonken; inclusief (betaalde) godsdienstige bijdragen. Al gauw kregen de Nederlandse en de Engelstalige programma’s een eigen zendmast; gericht op Engeland; 65 meter hoog (324 graden).
Toen eind jaren 60 het Nederlandse aanbod drastisch werd ingekort, breidde tegelijkertijd de Duitse zendtijd uit. Omdat men zowel op middengolf, korte golf als via twee FM zenders te horen was noemde men zich ‘Den vier fröhlichen Wellen’. Een tweede uitbreiding kwam ’s avonds toen op 30 december 1991 toen de Engelstalige uitzendingen voorgoed werden gestaakt.
In datzelfde jaar begon RTL Radio in Berlijn op 104.6 MHz. Na enige tijd verdwenen de Duitstalige Golden Oldies uitzendingen in de avond en klonk vanaf de Engelse zendmast op 208 meter jarenlang Radio China. Begin deze eeuw deed DRM haar intrede. Radio Luxemburg zette er fors op in. Overdag zonden zowel de 208 meter (Marnach) als de korte golf zender in de 49 meter band (Junglinster) digitaal in DRM uit.
Dat heeft jaren geduurd. Geen idee hoeveel mensen ernaar geluisterd hebben. Ik vrees maar weinig. Naast de etheruitzendingen zat Radio Luxembourg ook op het Duitse kabelnet met haar RTL Oldies. Dat werd wel goed beluisterd. Maar ineens moest het anders. Het format van Oldies werd verlaten. De hitzender van RTL Radio in Berlijn kwam in de plaats.
Nu zendt RTL Radio vanuit Berlijn haar programma’s via een FM-zender in Berlijn uit, maar daarnaast ook via FM-zenders in Luxemburg en via het Duitse kabelnet. Een totaal ander programma dan het lang geweest is. Niet iedereen bleek er enthousiast over.
De Duitse zendmast van 208 meter werd een paar jaar geleden afgebroken, de Engelse zendmast was al eerder verdwenen. En de radiostudio’s in Luxemburg stad zijn ook compleet ontmanteld. Er is nog een Franse studio in Parijs. Berlijn, de Kurfüstendamm 207-208, is nu het hart van de Duitse uitzendingen.
Zopas zat ik paar dagen in Berlijn, waar ik de studio kon bezoeken. Vroeger ging dat in Luxemburg heel gemakkelijk. Een volgende keer doe ik uitgebreid verslag.

RTL-Radio (“Deutschlands Hit-Radio”) ook bij ons te beluisteren via de Astra-1 satelliet (19.2°oost; transponder 12.604 MHz). Internationale hits met nieuws om 10 minuten vóór het uur.
Was dat vroeger niet de Oldie radio? Daar heb ik uren per dag naar geluisterd in die tijd !