Mediawet
En wederom is Nederland bevallen van een (gewijzigde) Mediawet. Het is altijd weer spannend wat de Minister (lees ambtenaren) uit de hoge hoed tovert. Minister Arie Slob heeft er opnieuw een konijn uitgehaald. Want wederom is het wereldschokkend! NPO3 wordt opgeheven. Ooit, in april 1988, opende toenmalige Minister Elco Brinkman vol trots het derde net. Dat zou een kanaal voor cultuur worden.
Ik heb dat toen al vol verbazing aanschouwd. Waarom niet gelijk een commercieel programma op het derde net? Waarom liet men deze kans voorbij gaan? Anderhalf jaar later sprong het ‘Luxemburgse’ Veronique in het gat dat niet was opgevuld door de Nederlandse publieke televisie. Ik ben nog steeds van mening dat Veronique er toen niet (of pas veel later) zou zijn gekomen als Nederland 3 vanaf het begin een commerciële tv-zender was geworden.
Met die cultuur was het trouwens ook snel afgelopen. Want zoveel kijkers trok dat nu ook weer niet. Maar eureka! Dan maken we er een jongerenzender van. Dat zal ze leren! Maar inmiddels waren er zoveel (commerciële) jongerenstations bijgekomen, plus alle ‘sociale’ media, dat ook dit plan in duigen viel. Dus dat kanaal maar opheffen? Nou nee, dat nu ook weer niet. De regionale omroep moet er op.
Ik las ergens dat men straks in Friesland naar Omroep Friesland kan kijken en in Brabant naar Omroep Brabant. Pardon? Dat kan nu toch ook al? Wat is dan de meerwaarde? En alle regionale omroepen zijn nu al praktisch op alle kabelnetten te zien. En hoe gaat dat dan via de verschillende Digitenne zendmasten?
Of is het de bedoeling dat de regionale uitzendingen door geheel Nederland te zien zijn? En wat wordt dan de zogeheten landelijke aanvulling? Persoonlijk zie ik dit onzinnige plan helemaal niet zitten. Maak van NPO 3 een volwaardige 24-uurs nieuwszender; aangevuld met live gebeurtenissen. Verder komt er tot 20:00 uur geen reclame meer op de televisie.
Ook al zo’n halfbakken beslissing. Eigenlijk zouden NPO1 en NPO2 helemaal reclamevrij moeten worden, maar dat kost te veel. Bij voetbalwedstrijden overdag mag er ineens wel reclame rondom. Dat dan wel weer. Wat is dit voor een beleid? Ik kan er geen touw aan vastknopen!
O ja, en de omroepen moeten zich ook beter profileren. Eerst werden de vaste AVRO, TROS, VPRO en EO avonden afgeschaft en werd alles door elkaar gegooid. Later moesten omroepen fuseren zoals AVRO/TROS en VARA/BNN. En nu dat allemaal is gebeurd moeten de omroepen toch weer een eigen gezicht krijgen. Ik vraag me in gemoede af wie dat toch allemaal bedenkt.
Blijkbaar vindt men zichzelf heel origineel. En toekomstgericht. En nog veel meer PR-uitdrukkingen. Ronkende managerspraat. Over de kijkers (en de luisteraars) hoor ik nooit iets. Nee, maar die hebben gelukkig een sterk wapen; de afstandsbediening. Dus die zijn bij zulke prietpraat al lang naar elders gevlucht. De enigen die bij de publieke omroep blijven plakken zijn de ouderen. Want de Vakantieman opnieuw uit de mottenballen halen; dat schept toch een band.
Nederlandse TV is gepalaver op het scherm en nog veel meer achter de schermen. Daar verdienen velen hun dagelijks brood mee, met wat heen en weer palaveren, en op tijd en stond eens een ouwe koei als een innovatie te presenteren…
Vreemd dat uitgerekend NPO3 moet wijken want samen met RTL Z/7 is het een van de weinige zenders die je enig sérieux kan toedichten. De rest is pulp, net als 80% van wat er in de supermarktrekken ligt.
Maar misschien moeten al die pulpzenders er net zijn om al die rommel aan te prijzen, een zender met enig sérieux zou dat immers niet doen.
Als we abstractie maken van het nut van producten en reclame vind ik het wel bizar dat private
mediamakers – zoals jij by the way – zo aandringen op reclamevrije NPO R&TV.
Ten eerste gaat de opbrengst van een ‘kanaal’ – waar de staat een licentie voor verleent – grotendeels naar een privé partij. Je creëert dus ahw een tijdelijk monopolie voor een beperkte groep mensen ten koste van al de anderen die naast de licentie grepen. De STER daarentegen is van iedereen.
Ten tweede, indien de STER (deels) wegvalt betekent dat ook dat de mogelijkheden om te adverteren
schaarser worden, wat enerzijds het monopolie van die bevoordeelde licentiehouders versterkt, en anderzijds ook dat de cluster aan mogelijkheden voor adverteerders schraler wordt. Voor gevestigde waarden in de media allicht minder een probleem (vanuit hun standpunt toch, JDM zal zich wel in de handen wrijven) maar voor adverteerders en ook nieuwkomers in de uitzendstraat niet zo positief.
Vergelijk het met de horeca.
Een al gevestigde horecazaak kan het alleen ergens ten velde wel rooien, maar wanneer je van nul af aan een cafeetje wil beginnen kan je je maar beter vestigen op een plein waar al veel horeca aanwezig is.
Of een fortuin spenderen aan marketing.
Enfin, als privaat spelertje kan het ons uiteindelijk weinig schelen, maar van op deze banken toch geen gejuich. De afbouw van de NPO is immers een pirrusoverwinning die verhult dat R&TV in het algemeen achteruitboeren. Uiteindelijk verglijden we naar een situatie waarin middelmaat het hoogst haalbare zal blijken.
Men kan toch bezwaarlijk NPO2 (& ook NPO1) een ‘pulp’-zender noemen? Er zijn prachtige programma’s te zien. NPO is wellicht een van de beste.