fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 18 (video)

Radio betekent in een bepaalde taal (Tsjechisch?) gewoon knop. Dat vind ik een mooie benaming. De knop waarmee je een ontvangtoestel aanzet. Radiogolven verplaatsen zich via de ether. Althans; in het begin toen er nog geen andere verbindingen waren. De eerste radiotoestellen aan het begin van de vorige eeuw ontvingen signalen van buitenlandse radiostations. Later kwamen daar de Nederlandse zenders bij; zowel op de middengolf als op de lange golf en de korte golf. Het was toen de enige manier van uitzenden. 

Na enige tijd kwam daar in Nederland de Draad Omroep bij. Een kastje met een luidspreker die via een PTT koperdraadje met een centrale verbonden was. Daarmee konden vier verschillende radiostations beluisterd worden. Deze situatie heeft lang geduurd. Nederland kreeg korte golf stations die uitzonden naar Nederlands Indië. En Radio Oranje maakte programma’s via een korte golf zender van de BBC. 

Na de Duitse bezetting kwam FM opzetten. Was AM Amplitude Modulatie; met FM werd het Frequentie Modulatie. De geluidskwaliteit was een stuk beter, ook in stereo, maar het bereik was een veel minder dan de middengolf. In een aantal jaren werd FM ontvangst erg populair; tot nu toe. 

Omdat, vooral in grote steden, door allerlei oorzaken, de FM ontvangst vaak gestoord werd, kwamen er GAI’s; de zogeheten Gemeenschappelijke Antenne Installaties. Later gevolgd door de CAI’s; de Centrale Antenne Installaties. Later werden deze centrales aan elkaar geknoopt en kreeg je de kabelmaatschappijen zoals nu Ziggo en anderen. 

Een andere manier van radio ontvangst kwam via de satellieten. Bij veel TV stations via diverse transponders  zaten subkanalen waar diverse radio’s te horen waren. Voor een betere (storingsvrije) ontvangst werden deze omroepen vaak op het kabelnet gezet. Enige tijd later ontstond Digitenne. Een soort digitale uitzending van radio- en TV kanalen. 

Zowel via de satelliet als via Digitenne werd het al onmogelijk via de normale analoge tuner deze radiostations te beluisteren. Er moest aparte ontvangers bij. Bij de opkomst van internet gingen velen ook via internet uitzenden. Dit werd meestal via de computer beluisterd. Tenslotte deed DAB+ haar intrede. Dat zijn zenders die digitaal via de ether te horen zijn waarbij zo’n zestien stations via één zender uitzenden. 

Op dit moment zijn er velen die geen kabel meer hebben maar aangesloten zijn via een koperdraad of de glasvezel. Zij kunnen slechts via de televisie naar de radio luisteren of moeten de versterker apart op de digitale (TV) ontvanger aansluiten. De vraag is hoeveel mensen dat doen. 

Tot nog toe bood Ziggo de mogelijkheid om via de kabel en de analoge tuner af te stemmen. Velen doen dat nog steeds. Maar Ziggo gaat binnenkort de FM doorgifte via de kabel stoppen omdat ze denken dat iedereen een 1 GB/s verbinding wil hebben. Dan kan de aloude tuner de kliko in tenzij men weer zelf een FM antenne plaatst. 

Ik vind het een grote vergissing van Ziggo om dit stukje service te laten verdwijnen. Want ik denk dat er heel wat mensen (ouderen) zijn die nu nog gewoon radio luisteren via de aloude tuner/versterker. Niet alle ‘vooruitgang’ is een verbetering! 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De radiostudio van Mi Amigo is terug!

De naam Douwe Dijkstra doet in radioland menig belletje rinkelen. Omwille van zijn vele zeezenderfoto’s Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Oostenrijk: versnelde uitbouw DAB+

Het Avondblad van 16 januari (audio)

Sound Forge lanceert Audio Studio 13

Sluiten