RadioVisie

  • .
    .

Dick is (nog steeds ) radio actief – 4 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Geen ‘woensdagse Ben’ vandaag, want onze columnist met het ‘plaatje maar weer’ moet iets onduidelijks opknappen voor ene Bart uit A. En daar heeft hij nog slechts vier dagen de tijd voor. Meer details hebben we niet. Soepel en collegiaal als iedereen is op deze redactie, staan de collega’s columnisten gelukkig te dringen om het vacante plekje over te nemen. Ben wordt dus heel even Dick. 

Your station of the stars

Op dinsdag 18 juli 1967 vervoegden wij ons om 16:00 uur bij villa Louvigny in het park van de stad Luxemburg; bij de studio’s van Radio Luxemburg. Jarenlang had ik elke avond al naar de Engelstalige uitzendingen geluisterd met als hoogtepunt zondagavond om elf uur de Engelse Top Twenty; altijd beginnend met nummer één.

Jarenlang was ik gewend geraakt aan het fading geluid van de zender waarbij het kattenoog van mijn Gründig buizenradio open en dicht ging. En tevens had ik vele tijden de bandprogramma’s uit Londen beluisterd met allerlei diskjockeys en nummers die binnen twee minuten werden afgebroken. Want de platenmaatschappijen wilden zoveel mogelijk liedjes in een uur proppen zodat alle tieners fluks naar de platenwinkel zouden snellen om weer een single van hun favoriet te kopen.

Dat daardoor de hele uitzending van Radio Luxembourg één groot reclameblok was had ik niet direct door. Dat gaf ook niet want ze waren toen de enig echte popzender in Europa. Bij Veronica draaiden ze in die tijd nog plaatjes uit hun eigen privé collectie. Niet interessant voor een tiener dus.

Colin Nicol (ex DJ Radio Caroline, Swinging Radio England) verwelkomde ons en liep mee de trap op naar de tweede verdieping. Aan het eind van een lange gang, aan de linkerkant, opende hij een zware deur voor ons en toen stonden we in het technische gedeelte.

Daar stond ik te kijken; dit is het dus. Hier komen al die uitzendingen vandaan die ’s avonds bij mij thuis uit de luidspreker knallen. Het was erg sober. Een mengpaneel met zes faders; links en rechts een draaitafel. Aan de linkerkant, bij het raam, stonden drie taperecorders, twee voor de programma’s en eentje voor de reclames.

In de kleine omroepcel hing een microfoon aan het plafond; boven een zeskantige DJ tafel. Op die tafel bevonden zich diverse knoppen; waaronder de gong. Simpeler kon het niet. Dat was toen een wijze les voor me. Het komt niet op de apparatuur aan maar het ligt altijd aan de professionele mensen.

Die avond waren we weer in de studio; nu tijdens de uitzending. Op één van de taperecorders lag een grote tape met veel papieren pijltjes. Als er reclame moest komen, tussen de opgenomen programma’s door, drukte de technicus op een knop waardoor de spoel met 38 cm per seconde ging draaien tot het volgende papieren pijltje; dat in dan in de lucht vloog. Fascinerend. (Later ook bij de Wereldomroep gezien).

Op dat moment besefte ik ineens dat er minstens vijftien miljoen luisteraars waren via de 600 kW zender op de 208 meter in Marnach. Allemaal radioteostellen in Europa; afgestemd op deze popzender.

https://youtu.be/VJ7pcBb2J7I


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx