RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 37 (video)

De Nacht van het kind

Komende zaterdag zullen vijf omroepen in Emmeloord ‘De Nacht van het kind’ uitzenden. Via Radio Emmeloord (1224 AM), Urk FM (107.0 FM), Luister 527 (105.2 FM), OZO (internet) plus Solo Radio (internet) wordt de actie vanaf de vierde verdieping van de Poldertoren uitgestraald. 

Omdat de functie als watertoren verviel was het oorspronkelijk de bedoeling dat er een VVV, een museum, diverse andere instanties en een restaurant in zouden komen maar dat is na enige tijd gestopt. Nadat de Poldertoren een tijd lang gesloten was is hij nu toch weer voor publiek geopend. En nu wordt hij dus tijdelijk onderkomen voor vijf omroepen. Het is de bedoeling dat er tijdens de live uitzending van ’s middags 12:00 uur tot middernacht zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor ‘De Nacht van het kind’. Daarom gaat de televisie er ook aandacht aan besteden. 

Omroep Flevoland komt langs plus een landelijke omroep. Tevens gaat Piet Paulusma ’s avonds live het weerbericht brengen voor SBS6. Daarnaast zullen er diverse artiesten optreden. Publiek is van harte welkom. Naast de bezichtiging van de studio kan men ook met de lift naar boven waar men een uitstekend uitzicht heeft over Emmeloord en de werkzaamheden op de Deel. De radioverbindingen lopen grotendeels via internet.    

Zelf ben ik daar in 1998 mee begonnen. Via Shoutcast. Ik was toen erg enthousiast over deze mogelijkheid op internet. Toch is dat niet geheel zonder risico. Want internetverbindingen kunnen zomaar weg vallen. Dat heb ik zondagavond gemerkt tijdens mijn uitzending met verzoeknummers waarbij naar twintig radiozenders werd gestreamed. Als de verbinding weg valt, valt de uitzending ook weg. En niet alle servers pikken later dat signaal weer automatisch op. 

Als je geconcentreerd met een programma bezig bent is zo’n storing dus uitermate vervelend. Radio Emmeloord is bijzonder kwetsbaar omdat niet alleen het signaal naar de zender via internet gaat, maar ook bij alle dertig thuisstudio’s gaan de signalen via internet; of een podcast of live. Daarnaast kunnen luisteraars afstemmen op middengolf of internet. En dat is ook weer een stream. 

Toch is internet interessant omdat het zo’n beetje de goedkoopste manier van signalen versturen is. Vandaag en morgen – 30 en 31 mei – geeft Radio Emmeloord de uitzendingen van Mi Amigo door. Omdat deze zeezender 45 jaar geleden van start ging zenden ze tijdelijk uit vanaf een schip in Blankenberge. De uitzendingen duren vier dagen maar Radio Emmeloord heeft ook nog andere live uitzendingen. 

Ook deze worden via een internetstream opgepikt en weer via diverse AM zenders uitgezonden. Live radio is behoorlijk spannend want er kan altijd van alles mis gaan. Aan de andere kant is het ook de charme van rechtstreeks uitzenden. Want dan is de band met de luisteraar het grootst.    


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rett
Rett
30 mei 2019 - 11:43 11:43

interessante vaststelling Dick. “Want dan is de band met de luisteraar het grootst”
Dat is ook de garantie allicht dat ‘radio’ als dusdanig wel zal overleven.

Aan de andere kant is live radio vaak niet zo goed als vooropgenomen radio.
Een beetje zoals een optreden vaak niet zo goed is als de plaat, maar het sfeertje
is beter live…

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx