RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Dick is (nog steeds) radio actief (36)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zo maar wat…

Toen ik op zoek ging naar oude Eurovisie Songfestival liedjes om in mijn programma te draaien vond ik prachtige exemplaren. Wat zijn daar veel mooie nummers voor gemaakt! Toen ik zaterdagavond naar de show vanuit Tel Aviv keek wist ik niet wat me overkwam. Ik vond er niets aan, al die slechte liedjes met een overdaad aan allerlei lichteffecten op het podium. 

Het leek wel van een andere planeet te komen. Hoewel aliens waarschijnlijk ook niet geweten zouden hebben wat ze hier mee aan moesten. En dan een complete afgang van een zeer goed betaalde Madonna. Ik ben wel blij dat Nederland gewonnen heeft maar dat nummer kan me ook niet zo bekoren. Het lijkt wel of alleen de verpakking er nog toe doet. 

Datzelfde zie ik bij de Nederlandse radio. Waren Hilversum 1 en Hilversum 2 goed voor gedegen nieuws- en achtergrondrubrieken, plus commentaren op het nieuws, nu zijn vier van de vijf radiozenders gevuld met muziek met een weinig inhoudelijke presentatie. En de nieuwszender Radio 1 is ook op een hellend vlak beland. Als er sport is gebeurt er verder blijkbaar niets meer op deze wereld. 

En de actualiteiten in de piekuren zijn ook verworden tot een gezellig naaikransje. Echt nieuws en achtergrond wordt er nog amper  gebracht. Wat dat betreft lijkt het veel op de hedendaagse kranten. Vroeger was gelijk duidelijk wat nieuws was en wat opinie. Tegenwoordig loopt dit helemaal door elkaar. Het hangt van de desbetreffende journalist af hoe hij het nieuws brengt en wat hij weg laat als zijnde niet relevant. 

En dan de televisie. Wat ooit een venster op de wereld had moeten zijn is nu verworden tot slap infotainment. Alle nieuws moet zo kort mogelijk gebracht worden met een snelheid of men de volgende trein nog moet halen. En uiteraard zo kort mogelijk want er moet weer iemand aanschuiven met een totaal onzinnig verhaal. 

De meeste omroepen voldoen niet meer aan hun eigen principes. Zelfs de EO niet. De VPRO is nog het best bij haar oorspronkelijke doelstelling gebleven al worden de meest interessante documentaires door de netmanagers tot na het middernachtelijk uur verbannen. Het lukt blijkbaar de lezer, luisteraar en TV-kijker niet meer zich lang op iets te moeten concentreren. 

Wat men wil is praten, praten en nog eens praten. Zonder te beseffen waar men het over heeft. Luisteren is ook een vak. Je ergens grondig in verdiepen is eveneens een vak. Zelfs bij boekhandels is de nieuwe trend te zien. De boeken met inhoud zijn bijna overal verdwenen. In de plaats daarvan hebben we nu grote wenskaartwanden en de boeken top 10, wat gemakkelijk wegleest omdat het helemaal nergens over gaat. 

Al met al wordt de wereld steeds oppervlakkiger. De mens krijgt steeds minder onderscheidingsvermogen. En misschien gaat dat uiteindelijk wel leiden tot ‘Brave New World’.   


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rudy Van Calster
Rudy Van Calster
23 mei 2019 - 21:23 21:23

helaas waar…

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx