fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Dick is (nog steeds) radio actief (35)

Lokale DAB

In 2017 hebben diverse lokale radiostations in Nederland meegedaan aan een experiment met lokale DAB+ uitzendingen. Daarbij moest men zelf een DAB+ zender aanschaffen en mocht men ook zelf bepalen welke zenders men wilde doorgeven. Diverse publieke en commerciële omroepen deden het. Radio Emmeloord heeft samen met de OZO een DAB+ zender geleased. Naast beide programma’s zijn er toen ook andere stations doorgegeven. Er waren aardig wat luisteraars. 

Helaas eindigde dit experiment op 31 december 2017. De draad is pas laat weer opgepakt. Vorige week was er in Amersfoort een bijeenkomst met mensen van Agentschap Telecom, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, plus iemand van Broadcast Partners. Daarnaast was er zo’n tien man aanwezig met laag vermogen middengolfzenders, plus andere commerciële partijen. Er werd uitgebreid ingegaan op het feit dat het allemaal zo lang heeft geduurd.

Dat kwam hoofdzakelijk door het afstemmen met het buitenland, waaronder Duitsland. Inmiddels heeft men besloten dat er in 2020 tijdelijke vergunningen worden verstrekt waarna de definitieve vergunningen in 2022 zullen volgen.

Er is geen voorkeursrecht. Zowel publieke lokale radio als commerciële lokale radio hebben evenveel rechten. En degene die de vergunning krijgt, is verplicht derden toe te laten als die dat wensen. Dat komt ook zo in de vergunning te staan. Het is de bedoeling dat er negen stations per DAB+ zender kunnen uitzenden via FEC code A/ 64 kbps.

Er zijn zo’n tachtig gebieden waar de codes groen, geel en rood gelden. In de rode gebieden kan (nog) niets gedaan worden. Over de gele delen moet nog nagedacht worden en de groene gebieden kunnen direct aan de slag. Het bereik van de zender mag niet meer dan tien kilometer zijn, dus hoe hoger de mast, hoe lager het vermogen moet zijn. Na twintig tot dertig kilometer kan de volgende zender geplaatst worden. 

Er mag gebruik gemaakt worden van ODR-Dabmux software met mini SFN. De zenders tussen dertig en driehonderd Watt zullen tussen de 9.000 en 14.000 euro gaan kosten. Daarnaast komen de exploitatiekosten zoals internet- en energiekosten, plus de kosten van de vergunning. Nadat de tijdelijke vergunningen aflopen moet iedereen er opnieuw eentje aanvragen. Net zoals bij de LPAM-frequenties is gebeurd. (*)

De ‘koplopers’ zouden dan achter het net kunnen vissen. De tijdelijke voorwaarden kunnen in 2022 ook weer totaal veranderd zijn. En de frequenties kunnen tussentijds ook nog wisselen. Men kan een mux aanvragen zonder zelf uit te zenden; slechts voor de verhuur. Die mux hoeft niet beslist bij de zender te staan. Na afloop zei ik tegen de Broadcast Partners man dat ik niet zo gecharmeerd ben van de NLPO (Streekomroep). Hij was het met me eens. 

Dit hele DAB+ verhaal lijkt wel interessant maar is al met al toch een duur gebeuren. En dan is de meerwaarde ook nog eens niet erg duidelijk. Maar er is nog genoeg tijd om alles goed te overdenken.  


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken
Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen
Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt
Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met
14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe
Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok
We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een
 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Plaatje maar weer – 52 (video)

Kicken op radio en zo (42)

Kolder en Klodder – 75 (video)

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 13 (video)

Nostalgische column Hans Knot (70)

Dick is (nog steeds) radio actief – 34 (video)

Sluiten