RadioVisie

  • .
    .

Dick is (nog steeds) radio actief (33)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hoewel ik meestal met radio’s aan de ontvangende kant zit heb ik me ook met de zendende kant bezig gehouden. In augustus 1973 kocht ik een (geheime) zender. Ik verbond een antennedraad met de straatlantaarn aan de overkant. In het weekend namen we, na uitgebreid kroegbezoek, programma’s van twintig minuten op. Elke avond om zeven uur werd er op de 188 meter uitgezonden.

We begonnen met de plaat ‘Bloody Mary’ om af te stemmen. Zo heette de zender ook. Ooit gelezen in weekblad Arend dat je met een wasknijper op een wekker twee blanke draadjes in elkaar kon laten draaien. Dat was mijn tijdklok. Aan het eind van de band schakelden de taperecorder en de zender automatisch uit. Vanwege het ongewone karakter van de uitzendingen (dat kun je rustig stellen!) hadden we veel luisteraars. Maar na drie maand was het feest over.

Het zou tot 1988 duren tot ik me weer met zenders ging bemoeien. Nu was het een FM-zender voor de lokale omroep. Voor het eerst in de geschiedenis waren zenders voor dit soort stations in eigen beheer toegelaten. De rest werd gedaan door Nozema. Bij CBT Electronics (nu Broadcast Partners) in Terneuzen had ik een FM-zender van 100 Watt besteld op de 105.2 FM. Omdat ik
alle voorbereidingen had getroffen, kon alles snel geïnstalleerd worden.

Daarna volgde de inspectie van de Radio Controle Dienst. Met drie man kwam men aanzetten; met een dik instructieboek. Ik vroeg of ze deze zender nu wel lieten staan. Het apparaat was door CBT op 108 Watt afgeregeld. “Afgekeurd” zei men. Volgens hen mocht er 5% speling zijn. Ik zei: “Ik dacht van 10%”. Zij weer in het dikke boek bladeren. En inderdaad; 10%.

Omdat de lokale omroep van Noordoostpolder de allereerste lokale zender in de ether was kwamen we tot aan Schiphol. Totdat er meerdere lokale stations bij kwamen. De derde zender in mijn leven was weer een middengolf-exemplaar. In augustus 2016 kreeg Radio Emmeloord toestemming om met 50 Watt op de middengolf te starten op de 747 kHz (de oude Radio 5 frequentie).

Ik had een plek uitgezocht aan de rand van Emmeloord. En de (Griekse) middengolfzender besteld bij Feenstra Electronics. Hoewel ik erg blij was met de toezegging bleek de 747 een moeilijke frequentie. Want het was op 402 meter. En met een kwartgolf moest de antenne honderd meter lang zijn. Dat werd opgelost door lange draden en een spoelantenne. Maar het bleef behelpen. Er hebben heel wat personen aan meegewerkt om het goed te krijgen.

De moed zakte me vaak in de schoenen. En ik wilde er eigenlijk al mee stoppen. Totdat in november 2017 een nieuwe frequentie werd toegezegd; de 1224 kHz. Daarna waren de problemen praktisch opgelost. Een kortere antenne, 100 Watt, en een beter bereik. Hoewel de technische kant van het zenden me eigenlijk helemaal niet boeit heb ik me de afgelopen jaren toch redelijk verdiept in het hele gebeuren.

Maar ik blijf de woorden van Joost den Draayer trouw: “Het belangrijkste is wat er thuis uit de luidspreker komt!”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx