RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 32 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op dit moment heb ik zo’n twintig radio’s in huis. Dat betreft buizenradio’s, transistorradio’s, internet radio’s, DAB+ radio’s en tuners. Dat lijkt sterk overdreven; mede omdat tegenwoordig veel mensen helemaal geen radio meer in huis hebben. Maar ja, de laatste tijd toch nog aardig wat transistorradio’s uit kringloopwinkels gehaald. 

Voor weinig geld en toch een goed geluid op de middengolf. Terwijl mijn ouders vroeger luisterden naar een Gründig buizenradio knutselde ik een kristal ontvanger in elkaar in een sigarendoosje. Daarmee kon ik, met een goede antenne en aarde, en zonder stroom, diverse middengolfzenders ontvangen. Maar ik had er nog geen benul van wie dat allemaal waren. Pas toen ik de Gründig radio van mijn ouders overnam kreeg ik echt interesse in het radiogebeuren. 

Dat begon al met het gloeien van de radiobuizen. Het duurde altijd even voordat de radio zijn geluid prijs gaf. Daarna vond ik diverse stations; niet alleen Hilversum 1 en 2 maar ook de BRT en later Veronica plus Radio Luxembourg. Het was allemaal niet zo boeiend voor een tiener behalve het Engelstalige Radio Luxembourg dan dat alleen ’s avonds uitzond. 

In 1962 ontdekte ik dat BBC Light op de lange golf op 1500 meter (vanuit Droitwich) op zondagmiddag om 16:00 uur ‘Pick of the Pops’ uitzond. Dat werd gepresenteerd door Alan Freeman met een prachtige tune en een flitsende presentatie. Nieuwe binnenkomers tussen 20 en 10, nieuw uitgekomen platen, een LP track en de Top tien (genaamd Unit 1,2,3 en 4). Vele jaren op zondagmiddag naar geluisterd. 

Al met al vond ik het de magie van de radio. Toen ik in 1965 een transistorradio kocht was dat wel even wennen. Het klonk niet zo vol, de afstemschaal was net andersom dan de mooie verlichte afstemschaal op de buizenradio. Maar hij was op batterijen en draagbaar. Hij kon overal mee naar toe genomen worden. Dus overal knalde Radio Caroline en Radio London er uit. 

Jaren later kocht ik een mooie stereo-installatie. Daar klonk de middengolf al niet zo mooi meer op. Dus toen werd het FM. Met het vermaledijde Hilversum Drie. Hoewel? Ik wisselde de ‘piratenzenders’ af met de staatsradio. Zo fanatiek was ik nu ook weer niet. Tussendoor had ik een kortegolfzender en een middengolfzender gebouwd. 

Toen de mannen van de Radio Controle Dienst kwamen om mijn niet meer geheime zender Bloody Mary op te sporen kregen ze van mij een lekkere sigaar en hebben we verder de hele avond over computers gepraat. No hard feelings. Toen ik later de rechter vertelde dat ik net een huis had gekocht verlaagde hij de boete van 500 gulden naar 200 gulden. 

Het FM gebeuren gaat nu het DAB gebeuren worden. Twee jaar geleden was er een proef van Agentschap Telecom met lokale DAB+ uitzendingen. Dat wordt binnenkort hervat. Er komen nu DAB+ zenders met een vermogen van 250 Watt waar zowel publieke lokale als commerciële lokale radiostations op mogen. 

Het zal nog even afhangen van de specificaties en de kosten (gaat Broadcast Partners deze zenders leveren?) maar dat valt te overzien als er per zender minimaal acht stations mee gaan doen. In mijn regio zouden dat ondermeer Urk FM (2 kanalen), Luister527, de OZO, Solo Radio, Neerlandica, Hot Hits Classics en Radio Emmeloord kunnen zijn. Het worden weer spannende tijden in het magische radioland! Want radio blijft illusie.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief (31)

Regionale Omroep Begin jaren zestig waren de bekendste radiozenders in Nederland Hilversum 1 en Hilversum Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (30)

'Streekomroep'Reeds in het begin van de jaren zestig waren er al Regionale Omroepen in Nederland; Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 29 (video)

'Op Locatie' Omdat bijna alle hoog vermogen middengolfzenders in Nederland de afgelopen jaren zijn uitgeschakeld Lees verder

Dick is (nog steeds) radio-actief (28)

'Radiodag 2014' Het is, op enkele dagen na, vijf jaar geleden dat er op 22 Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 27 (audio)

Het boek over Lex Harding Afgelopen week heb ik het boek over Lex Harding (333 Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 26 (video)

Veronica schepen Toen Radio Luxemburg in december 1953 met haar dagelijkse Nederlandstalige uitzendingen begon (daarvoor Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 25 (video)

Festival memories Deze 25 ste column schrijf ik tegelijkertijd met een live uitzending op zaterdagmiddag Lees verder

Dick is (nog steeds) radio-actief – 24 (video)

 Commerciële TV in Nederland In oktober 1953 ging de Nederlandse publieke televisie van start. Zonder Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan Brandenburg
Jan Brandenburg
23 mei 2019 - 10:51 10:51

Mooi verhaal Dick….klinkt als muziek in mijn oren….op dat gebied hebben wij 2 veel “gemeen”

Jan D.M.
Jan D.M.
25 april 2019 - 16:14 16:14

Dick haalde terug een mooie herinnering op wat betreft de hitparade op BBC Light op de lange golf. Ik luisterde ook steevast vanaf begin 1960 naar de zender die klaar en luid binnenkwam op mijn Radiobell-toestel. Er stond een toets op met 3 kleuren. De rode kleur was de lange golf.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx