RadioVisie

  • .
    .

Dick is (nog steeds) radio actief (30)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Streekomroep’

Reeds in het begin van de jaren zestig waren er al Regionale Omroepen in Nederland; denk aan de RONO en de ROZ. Later werd dat uitgebreid; iedere provincie kreeg een regionale omroep; als laatste in het rijtje was er Omroep Flevoland. Daarnaast kregen gemeentes lokale omroepen; eerst via de kabel; later ook via de ether.

Het was ‘radio van om de hoek’, bijna geheel gerund door vrijwilligers; met eventueel wat gemeentelijke subsidie. Het ging allemaal net maar het enthousiasme van de vele vrijwilligers maakte veel goed. Totdat iemand, enkele jaren geleden, op het onzalige idee kwam er Streekomroepen van te maken. Nederland werd verdeeld in diverse blokken waarin lokale omroepen met elkaar moesten gaan fuseren. 

Was het bij samenwerking gebleven, dan had het nog enige levensvatbaarheid gehad. Maar nee, verschillende lokale omroepen moesten beslist streekomroep worden. De landelijke overkoepeling OLON werd vervangen door NPLO en die maakte vele eisen bekend. 

Niet alleen dat de nieuwe omroep op alle relevante platforms moet verschijnen (lineaire, digitale) radiozenders en (lineaire, digitale) televisiekanalen maar ook op eigen internetkanalen waaronder sociale media, mobiele apparaten, enzovoort. Volgens het zogeheten Lokaal Toereikend Media Aanbod moet op alle kanalen minimaal vijf dagen per week de helft van de zendtijd aan informatieve, culturele en educatieve programma’s worden besteed en moet men 24 uur paraat staan bij calamiteiten. 

De medewerkers moeten professioneel zijn; zowel betaald als onbetaald. Dit had als consequentie dat men bij kabelaanbieders dure digitale kanalen moest huren. Niet alleen duur vanwege de apparatuur maar ook duur vanwege de verspreiding. Want de digitale kanalen hebben een veel groter gebied dan de analoge. Daarnaast kwamen ook de veel duurdere nota’s voor de muziekrechten van BUMA/STEMRA en SENA vanwege het veel grotere verzorgingsgebied. 

Allereerst moesten er dus verschillende lokale omroepen met verschillende culturen worden samengevoegd met alle problemen van dien. Daarnaast was er veel meer geld nodig. Geld dat van de gemeente moet komen. Die hebben de afgelopen jaren wel iets meer betaald maar nog steeds te weinig. 

Resultaat van deze onzinnige plannen is dat West-Friesland nu een financieel, noodlijdende streekomroep heeft met weglopende medewerkers en een programmering die absoluut niet voldoet aan het Lokaal Toereikend Media Aanbod. Ook bij de lokale omroep Noordoostpolder (Luister527) zijn de rekeningen de pan uit gerezen. Zij zouden met Urk FM ook een streekomroep moeten vormen. Daartoe zijn ze op diverse digitale kanalen gaan zitten (Ziggo, KPN en Glashart). 

Maar omdat deze digitale gebieden ook groot zijn is er veel geld verbrand door al de dure lijnen en de hoge muziekrechten. De financiële nood is nu zo hoog gestegen dat men per 1 mei alle bestaande lokale programma’s heeft geschrapt. En men gaat van alle digitale kanalen af; inclusief de kabelkrant. De hele zogeheten Mediahub wordt afgestoten. Daarbij de vraag of die contracten niet voor zestig maanden lopen. Men gaat uitsluitend verder via internet en de ether met een non stop Skyradio-achtig programma. 

Ik ben benieuwd wat het Commissariaat voor de Media hier van vindt! Inmiddels hebben Radio Emmeloord, Urk FM en de OZO aangeboden deze lokale programma’s te gaan verzorgen en uit te zenden. Totdat Luister527 na een half jaar weer op de rails staat (?). Dat hele Streekomroep gebeuren moet van de baan. Er zijn al twaalf regionale omroepen. Lokale Radio moet weer kleinschalig worden met enthousiaste vrijwilligers en weer worden als ‘radio van om de hoek’.   


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx