fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Dick is (nog steeds) radio actief – 12 (audio)

Omdat ik er over in de krant las zocht ik na Pasen 1964 op de middengolf naar een nieuwe zeezender: Radio Caroline via het schip de Frederica. Ik vond hen op 199 meter, vlak naast Veronica op 192 meter. De ontvangst was goed overdag. Ik hoorde presentatoren zoals Simon Dee en Colin Nicol. Bewust noem ik ze geen diskjockeys want het waren opgenomen bandprogramma’s die tussen 06:00 en 18:00 uur werden uitgezonden.

De muziek was grotendeels easy listening. Het leek veel op het Light Programma van de BBC. Maar ik vond het een verademing ten opzichte van het toen nog gezapige Veronica. En ik hou van Engelse presentatie. Na drie maand, in juli 1964, kwam er een tweede schip bij: de Mi Amigo met de zender Radio Atlanta. Dat zond uit op de 259 meter. Dat schip diende eerst als zeezender Nord voor de Zweedse kust. Nu waren er wel echte diskjockeys met onder meer de markante Tony Windsor.

° Radio Atlanta – Johnny Jackson (13/05/1964 – 19:00-20:00 uur)


Men presenteerde live vanaf boord met een spreekcel en een technicus; en netjes gekleed. Het klonk al een stuk professioneler dan Caroline. Na een maand fuseerden Atlanta en Caroline. De ene zender werd Radio Caroline North genoemd op 199 meter; voor het noordelijk gedeelte van Engeland. De andere zender werd Radio Caroline South op 259 meter; voor het zuidelijk gedeelte van Engeland.

Ik kon overdag uitsluitend Caroline South ontvangen, ’s nachts soms ook Caroline North. In december 1964 was daar ineens Radio London vanaf het schip de Galaxy. De programmering was op Amerikaanse leest geschoeid. Drie uur DJ shows met een selfsupporting studio, jinglemachines, nieuws op het halve uur, een zeer professionele presentatie en een Amerikaans format.

Men claimde binnen vier maand twaalf miljoen luisteraars te hebben en daarnaast vier miljoen op het vaste land. Ik luisterde om en om naar Radio Caroline en naar Radio London (met de generator op de achtergrond). Er waren echter meer kapers op de kust.

Zoals Radio City vanaf 1964 op 194 meter. Radio Essex vanaf 1965 op 222 meter. Radio 390 vanaf 1965 op 388 meter. Radio Scotland vanaf 1965 op 242 meter. Radio 270 vanaf 1966 op 270 meter, Swinging Radio England en Britain Radio respectievelijk op 227 en 355 meter vanaf 1966.

° Radio City – Alexander Dee (20/08/1965 – 12:58-13:55 uur)


Ik had op de afstemschaal van mijn buizenradio, en later ook van de transistor radio, markeringen aangebracht voor al deze zenders. Want ik beluisterde ze uiteindelijk allemaal. Op 14 augustus 1967 gingen de meesten uit de lucht vanwege de zogeheten Marine Broadcasting Offences Act. Alleen Radio Caroline North en Caroline South gingen door. Ik luisterde dagelijks met gespitste oortjes want ik vond het toch wel heel spannend wat er ging gebeuren. Niets dus.

Johnny Walker, Robbie Dale, Roger Day, Spangles Muldoon en anderen gingen gewoon door. Tot dat ik op zondag 3 maart 1968 niets meer hoorde op de 259 meter. Een dag later hoorde ik dat beide schepen in opdracht van Weismuller naar Nederland waren gesleept vanwege onbetaalde rekeningen. Zo’n triest einde had ik ze echt niet gegund. Veel bekende stemmen hoorde ik pas later weer terug in februari 1970 met Radio Northsea International.

° Radio Northsea International – Roger Day (01/03/1970 – 13:07-13:52 uur)


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Radio Atlantis In de zomer van 1963 kwam de plaat Atlantis uit, van de Shadows,
Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange
Rampenzenders Vorige week had KPN - in Vlaanderen vergelijkbaar met Proximus - een storing met
 Facebook Mijn vrouw zei vanmorgen tegen me: "Je bent verslaafd aan Facebook!". Ik dacht, indachtig
Mediawet En wederom is Nederland bevallen van een (gewijzigde) Mediawet. Het is altijd weer spannend
 Streekomroep In de begin jaren 80 ontstonden er allerlei lokale omroepen; bijna iedere gemeente had
Mengpanelen Toen Willem van Kooten (Joost den Draayer) in maart 1968 de lokale omroep van
Lokale DAB In 2017 hebben diverse lokale radiostations in Nederland meegedaan aan een experiment met

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Chris Hosten Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Chris Hosten
Gast
Chris Hosten

Prachtig artikel – Ik heb het ook allemaal meegemaakt – Maar het ronkende achtergeluid van de generatoren was te horen bij Radio Caroline en niet bij Radio London. Radio London had een zeer zuivere klank, waarschijnlijk het beste radiogeluid op AM.

Meer in Column
Plaatje maar weer – 39 (video)

Kicken op radio en zo (25)

Kolder en Klodder – 52 (video)

De Playa Papers (22)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 46 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 49 (video)

Sluiten