RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Dick is (nog steeds) radio-actief – 24 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

 Commerciële TV in Nederland

In oktober 1953 ging de Nederlandse publieke televisie van start. Zonder reclame want dat was nog niet toegestaan. Tot in 1964 de eerste commerciële tv-zender van start ging: TV Noordzee vanaf het REM eiland (Reclame Exploitatie Maatschappij). Vanaf augustus 1964 waren de uitzendingen te zien vanaf een soort platform; negen kilometer buiten de kust van Noordwijk. 

Elke avond waren er, in zwart-wit, series te zien zoals ‘Ed, het sprekende paard’. Met tussen half acht en half negen een onderbreking. Voor het journaal? ‘De TV is van het tafeltje gevallen; hij stond niet op de REM’. Tevens zond Radio Noordzee uit vanaf hetzelfde platform; ondermeer met Rob Out en Freda Keuker. Op 14 december van dat jaar werden de uitzendingen noodgedwongen gestaakt vanwege ingrijpen van de Nederlandse overheid. TV Noordzee kon aangepakt worden omdat de ‘poten’ van het platform vast op de bodem stonden. Veronica dobberde gewoon op zee; dus die werd met rust gelaten. 

Het zou 25 jaar duren voordat er weer een poging werd gedaan. Tussendoor werd nog geprobeerd via de kabel van Sluis commerciële buitenlandse TV via het kabelnet door te geven (waaronder RTL TV) maar dat mislukte. In april 1988 begon Nederland 3. Als dat direct een (staats) commerciële zender was geworden had het tv-landschap er waarschijnlijk anders uit gezien. In 1989 begon Kindernet vanuit Engeland met drie uur in het Nederlandstalige programma’s.  

Daarnaast starten Veronique en TV10 met de voorbereidingen voor uitzendingen gericht op Nederland. Veronique opereerde vanuit Villa Louvigny in de stad Luxemburg. Op maandag 2 oktober 1989 begon men om 18.00 uur met de uitzendingen; het RTL Nieuws werd gepresenteerd door Jeroen Pauw. Ik zag het via satellietontvangst. Op dat moment gebruikten ze een analoog kanaal van de Astra1; de eerste satelliet van SES. 

In Luxemburg zelf hadden ze een landzender die het programma eveneens uitzond. De uitzendingen waren zogenaamd gericht op de Benelux waarbij men, naast de gebruikelijke Nederlandstalige programma’s, ook in de Luxemburgse taal uitzond. Daardoor verleende het Commissariaat voor de Media toestemming om op het Nederlandse kabelnet te worden doorgegeven.

De Veronica-mensen hadden toen wel een zender maar de programma’s waren nog steeds belabberd. Zoals Koot en Bie ooit zeiden: “Veronique brengt de hoeren bij U thuis”. Daarnaast was er TV10. Dat zou op 28 oktober gaan beginnen. Ik heb nog een programmaoverzicht bewaard. Dat zag er goed uit. Maar zij kregen geen toestemming via het kabelnet uit te zenden. 

Dat kwam mede door ondoordachte uitspraken van Joop van der Ende. Ze hadden het beter, net zoals Radio 10 kunnen doen. Ten einde raad kwam hun totale programmering in februari 1990 bij Veronique terecht dat daardoor pas een goede kijkdichtheid kreeg. Vanwege rechten kwam er een zogeheten RTL-decoder. Nieuws bleef ongecodeerd. Daardoor kon ik in Polen het RTL Nieuws volgen. De eerste Nederlandstalige tv-zender via de satelliet. Pas jaren later kwam de NPO ook op de satelliet. 

In 1993 kwam de tweede RTL zender; RTL5. Dat moest een soort VPRO worden. Maar dat lukte niet goed; later werd het overdag een zakenzender. In 1995 kwamen Veronica en SBS6 in de lucht. In 1999 stopte het Poolse RTL7.  De RTL5 programma’s verhuisden naar een nieuwe Nederlandse RTL7. Ook in dat jaar begon Net5; een zuster zender van SBS6. 

De ‘uitzendstraten’ van RTL4 (boven) en RTL5 en RTL7 (onder)

In 2016 verhuisde de zakelijke programmering van RTL5 (Z) naar een nieuw kanaal RTL Z. Dat moest zowel overdag als ’s avonds zakelijk nieuws gaan brengen. Het is niet helemaal gelukt. Er kwamen nog meer stations bij zoals RTL8. FOX en SBS9. Sport7 en Talpa TV hielden het niet erg lang vol. Daarnaast is er ook nog Nederlandse ondertiteling (en/of Nederlands gesproken) bij ondermeer Discovery Channel en Eurosport.

En nu laait de discussie op of de publieke omroep reclamevrij moet worden met afstoting van één publiek kanaal. Ik denk dat het de goede richting is. Laat de reclames maar waar ze horen; bij de commerciële omroepen. En laat de publieke omroep zich maar helemaal richten op haar publieke taken; zonder dwang van kijkcijfers met bijbehorende reclame-opbrengsten. Dat werkt ook uitstekend in België, Duitsland en Engeland. 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx