fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 22 (video)

Veronica aan land

In april 1960 begon Radio Veronica met uitzenden op de 192 meter vanaf de Borkum Riff op de Noordzee. In december 1964 werd het schip vervangen door de Norderney. In 1969 verhuisden de studio’s van de Zeedijk naar de Utrechtseweg. In september 1972 zond men uit via de 538 meter. Op zaterdag 31 augustus 1974 staakte men de uitzendingen. 

Dat had nog niet gehoeven want pas eind september werd de anti-zeezender wet in het Staatsblad gepubliceerd en toen pas van kracht. Jarenlang huurde Veronica zendtijd in Spanje. Het heeft me toen verbaasd dat ze die uitzendingen niet omgedoopt hebben tot (bijvoorbeeld) Radio 538. Dan hadden ze in Nederland legaal programma’s kunnen blijven maken en de bandjes (of cassettes) kunnen opsturen naar Spanje; die dan later ‘toevallig’ ook op de Norderney terecht kwamen. Een constructie die vanaf 1984 wel door Radio Monique werd toegepast. 

Er is in die tijd nog een Veronica-delegatie naar Radio Mi Amigo in Spanje geweest maar dat leidde niet tot resultaat. Omdat half juli 1973 de zogeheten anti-zeezender wet in de Tweede Kamer was aangenomen kwam Veronica met de VOS (Veronica Omroep Stichting). Daar kon je voor vijf gulden lid van worden. Later werd het, vanwege landelijke eisen, omgedoopt tot VOO (Veronica Omroep Organisatie). Hun legale uitzending begon op 28 december 1975 op Hilversum 4.

Vanaf april 1976 hadden ze om de drie weken een drie uur durende uitzending op televisie. Daarbij waren er veel commerciële toeleveringsbedrijven (zoals CountDown) waar allerlei Veronica-mensen in zaten. Dat bleek een goede business. Oud-diskjockeys waren ook op Mi Amigo te horen. In 1989 waren bestuursleden van Veronica nauw betrokken met de oprichting van Veronique (later RTL4) vanuit Luxemburg. Lex Harding kwam daar openlijk voor uit. Dat heeft Veronica nog een fikse boete opgeleverd. 

Omdat de lokale omroepen in 1988 lokale FM etherfrequenties kregen hebben ze tijdens de Firato Veronica Lokaal uitgezonden. Lex Harding begon in 1992 met Radio 538 en TMF (videoclips). In 1995 besloot Veronica uit het publieke stelsel te stappen en weer commercieel te worden. Meer geldopbrengst? De toenmalige voorzitter Joop van der Reijden sprak ondermeer over vier radiozenders en twee tv-stations. ‘Young and Jeans’. Maar met heel veel moeite lukte het slechts twee middengolf-frequenties te krijgen. 

De ene was de 1224 meter vanaf de Communicator (voormalig Laser 558) in het IJsselmeer. Omdat de licentie (van Holland FM) 50% Nederlandstalig per 24 uur inhield draaiden ze van 20:00 tot 06:00 non-stop Nederlandstalig om daar overdag wat aan te ontkomen. En men zat op 1395 meter vanuit Montfoort. Dat werd Veronica Nieuwsradio. Maar tussen 20:00 en 23:00 uur zat daar de sterke zender uit Tirana op. Daarom gingen ze oma 20:00 uur uit de lucht en kwamen om 23:00 uur terug. 

Ik heb ze wel eens gebeld met de vraag of ze dachten weer duizenden luisteraars te hebben om 23:00 uur. Het is me tot op de dag van vandaag een raadsel waarom het commerciële Veronica-blad nog steeds de radio- en tv- programma gegevens mag publiceren terwijl andere commerciële bladen (zoals De krant op zondag en de Telegraaf) dat nog steeds verboden is.  Michael Bakker startte Radio 192 met Veronica DJ’s (in 2004 failliet). 

Na 2002 stapte Veronica uit het samenwerkingsverband met de Holland Media Groep (RTL). Want door het succes van ‘Big Brother’ dachten ze het zelf wel te kunnen. Dat viel wat tegen. TMF werd verkocht aan MTV. In 2003 kreeg de Gouwe Ouwe zender van Sky Radio een FM-frequentie. En werd omgedoopt tot Veronica, dat daar toen al feitelijk niets meer mee te maken had. Veronica TV (en Radio 538) zijn nu opgekocht door Talpa. 

Op dit moment zijn Veronica mensen betrokken bij de stream 192radio.nl en 192TV. Lex Harding heeft de stream lxclassics.nl en een Veronica museum in Nijkerk. Jan van Veen bezit nu candlelight.nl.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in commercieel, deejays, nederland, offshore
Het Avondblad van 13 februari (audio)

Het Avondblad van 12 februari (video)

Kicken op radio en zo (35)

Het Avondblad van 11 februari (video)

StuBru: Week 2 van de ‘nieuwe ochtend’

Het Middagblad van 10 februari (video)

Sluiten