fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Dick is (nog steeds) radio actief – 21 (video)

In de jaren twintig werden radio-uitzendingen in de hele wereld uitgestraald via midden- en lange golf. Het bereik was enorm. Ook Nederland maakte gebruik van midden- en lange golf zenders. Na de Tweede Wereld Oorlog waren Hilversum 1 en via uitsluitend via de middengolf te ontvangen. 

Op de bekende buizenradio’s zat een afstemschaal waarop diverse buitenlandse radiostations vermeld stonden. Bij koud of donker weer waren die uitstekend te ontvangen. In de jaren zestig kwamen er op de middengolf diverse zeezenders bij ondermeer vanuit Noorwegen, Zweden, Nederland en Engeland. De middengolf was toen een veel beluisterde band. Maar halverwege de jaren zestig kwam de FM ontvangst opzetten. 

Het bereik van deze zenders was niet zo groot maar de geluidskwaliteit was een stuk beter en het was in stereo. Hilversum 1 en 2 deden daar uiteraard aan mee. In 1980 werden er nog twee sterke middengolfzenders in Flevoland gebouwd. Maar na een tiental jaren werd er toch afscheid van genomen. 

Radio 5 heeft nog een tijdje op 747 kHz gezeten maar tenslotte bleven er alleen commerciële radiostations over zoals Radio 10, Groot Nieuws Radio en anderen. Inmiddels zijn deze beide zendmasten in januari jongstleden opgeblazen.

Hoewel Nederland eigenlijk al afscheid van de middengolf had genomen besloot een groep mensen contact met Agentschap Telecom op te nemen om voorstellen te bespreken aangaande laag vermogen middengolf zenders. 

Dat leidde er toe dat vanaf 10 mei 2016 particulieren een aanvraag voor een middengolf-frequentie konden doen met een vermogen van 1 en 100 watt. Dit bleek een groot succes. Tientallen mensen dienden een aanvraag in en begonnen zo een eigen radiostation. Waarbij het bereik van 30 tot 60 kilometer was; afhankelijk van het gebied in Nederland. 

De programma’s waren zeer gevarieerd en de meeste stations waren erg succesvol. Ondanks de kritiek van sommigen dat er niemand meer naar de middengolf zou luisteren. Met de juiste muziek voor het juiste publiek bleek dat erg goed mee te vallen. Wat in alle vergunningen staat is dat de proefperiode afloopt op 10 mei 2019. Dat was eerst nog geen probleem maar nu dus wel. Want deze datum nadert snel. 

Inmiddels heeft er bij Agentschap Telecom een evaluatie plaats gevonden. Daaruit is komen vast te staan dat deze vergunningen een succes zijn. Maar dat de pilot nu afloopt en alle vergunninghouders half februari opnieuw een aanvraag moeten doen. Die dan wel vijf jaar geldig is. En daarna verlengd kan worden. 

Het kan er in resulteren dat men geen frequentie meer krijgt of een andere krijgt toegewezen en dat er een stilte kan vallen. (De lokale DAB+ is namelijk ook al, vanwege een evaluatie, dertien maand uit de lucht). De huidige vergunninghouders, plus de nieuwkomers, kunnen vanaf half februari inschrijven voor de 675, 747, 1008, 828, 891, 1035, 1224, 1332, 1395 en 1485 kHz.  

De grote vraag is nu hoe het laagvermogen radiolandschap op de middengolf er na 10 mei 2019 uit zal zien.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in middengolf, nederland
Kicken op radio en zo (34)

Jan van Veen alweer ontslagen bij Radio 5 (audio)

Het Avondblad van 2 februari (video)

Het Avondblad van 1 februari (video)

Het Ochtendblad van 1 februari (audio)

Nieuw: het DAB+ weekrapport (1)

Sluiten