fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Dick is (nog steeds) radio actief – 21 (video)

In de jaren twintig werden radio-uitzendingen in de hele wereld uitgestraald via midden- en lange golf. Het bereik was enorm. Ook Nederland maakte gebruik van midden- en lange golf zenders. Na de Tweede Wereld Oorlog waren Hilversum 1 en via uitsluitend via de middengolf te ontvangen. 

Op de bekende buizenradio’s zat een afstemschaal waarop diverse buitenlandse radiostations vermeld stonden. Bij koud of donker weer waren die uitstekend te ontvangen. In de jaren zestig kwamen er op de middengolf diverse zeezenders bij ondermeer vanuit Noorwegen, Zweden, Nederland en Engeland. De middengolf was toen een veel beluisterde band. Maar halverwege de jaren zestig kwam de FM ontvangst opzetten. 

Het bereik van deze zenders was niet zo groot maar de geluidskwaliteit was een stuk beter en het was in stereo. Hilversum 1 en 2 deden daar uiteraard aan mee. In 1980 werden er nog twee sterke middengolfzenders in Flevoland gebouwd. Maar na een tiental jaren werd er toch afscheid van genomen. 

Radio 5 heeft nog een tijdje op 747 kHz gezeten maar tenslotte bleven er alleen commerciële radiostations over zoals Radio 10, Groot Nieuws Radio en anderen. Inmiddels zijn deze beide zendmasten in januari jongstleden opgeblazen.

Hoewel Nederland eigenlijk al afscheid van de middengolf had genomen besloot een groep mensen contact met Agentschap Telecom op te nemen om voorstellen te bespreken aangaande laag vermogen middengolf zenders. 

Dat leidde er toe dat vanaf 10 mei 2016 particulieren een aanvraag voor een middengolf-frequentie konden doen met een vermogen van 1 en 100 watt. Dit bleek een groot succes. Tientallen mensen dienden een aanvraag in en begonnen zo een eigen radiostation. Waarbij het bereik van 30 tot 60 kilometer was; afhankelijk van het gebied in Nederland. 

De programma’s waren zeer gevarieerd en de meeste stations waren erg succesvol. Ondanks de kritiek van sommigen dat er niemand meer naar de middengolf zou luisteren. Met de juiste muziek voor het juiste publiek bleek dat erg goed mee te vallen. Wat in alle vergunningen staat is dat de proefperiode afloopt op 10 mei 2019. Dat was eerst nog geen probleem maar nu dus wel. Want deze datum nadert snel. 

Inmiddels heeft er bij Agentschap Telecom een evaluatie plaats gevonden. Daaruit is komen vast te staan dat deze vergunningen een succes zijn. Maar dat de pilot nu afloopt en alle vergunninghouders half februari opnieuw een aanvraag moeten doen. Die dan wel vijf jaar geldig is. En daarna verlengd kan worden. 

Het kan er in resulteren dat men geen frequentie meer krijgt of een andere krijgt toegewezen en dat er een stilte kan vallen. (De lokale DAB+ is namelijk ook al, vanwege een evaluatie, dertien maand uit de lucht). De huidige vergunninghouders, plus de nieuwkomers, kunnen vanaf half februari inschrijven voor de 675, 747, 1008, 828, 891, 1035, 1224, 1332, 1395 en 1485 kHz.  

De grote vraag is nu hoe het laagvermogen radiolandschap op de middengolf er na 10 mei 2019 uit zal zien.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Regionale Omroep Begin jaren zestig waren de bekendste radiozenders in Nederland Hilversum 1 en Hilversum
'Streekomroep'Reeds in het begin van de jaren zestig waren er al Regionale Omroepen in Nederland;
'Op Locatie' Omdat bijna alle hoog vermogen middengolfzenders in Nederland de afgelopen jaren zijn uitgeschakeld
'Radiodag 2014' Het is, op enkele dagen na, vijf jaar geleden dat er op 22
Het boek over Lex Harding Afgelopen week heb ik het boek over Lex Harding (333
Veronica schepen Toen Radio Luxemburg in december 1953 met haar dagelijkse Nederlandstalige uitzendingen begon (daarvoor
Festival memories Deze 25 ste column schrijf ik tegelijkertijd met een live uitzending op zaterdagmiddag
 Commerciële TV in Nederland In oktober 1953 ging de Nederlandse publieke televisie van start. Zonder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Plaatje maar weer – 46 (video)
Kicken op radio en zo (34)
Kolder en Klodder – 61 (video)
JLB gaat (soms) naar zee – 35 (video)
Het vinyloment van Manneke Pop – slot (video)
Nostalgische column Hans Knot – 56 (audio)
Sluiten