RadioVisie

  • .
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 11 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zo’n honderd jaar geleden begon ir. Idzerda met (muziek) radio-uitzendingen in Nederland. Later werd dat overgenomen door diverse omroepen die vanaf 1923 werden opgericht: HDO (AVRO), NCRV, KRO, VARA en VPRO. Ze zonden op twee golflengtes uit: 298 meter middengolf en 1875 meter lange golf, vanuit Huizen. 

Op de ene zender kwamen NRCV en KRO, op de andere AVRO, VARA en VPRO. Omdat de lange golf werd gestoord door Roemenië werd er per kwartaal van zender gewisseld. Later werd de hulpzender Jaarsveld op de 415 meter aan de 1875 meter zender toegevoegd. Vanaf 1935 werd de Draadomroep opgericht. Een luidspreker met versterker in de huiskamer was met een kabel verbonden met een radiocentrale. Op 1 en 2 werd Hilversum door gegeven. Op 3 zaten buitenlandse programma’s met lichte muziek; op 4 buitenlandse programma’s met klassieke muziek. 

Toen op 10 mei 1940 de Duitsers Nederland binnenvielen werden ze verwelkomd door de voorzitter van de AVRO. Probleemloos konden ze de studio’s overnemen. Er was eerst een lichte censuur die later groter werd. Na een paar jaar werd één van de zenders gelijkgeschakeld met de Duitse omroep. Uiteindelijk werden de uitzendingen gestaakt en moesten alle radio-toestellen worden ingeleverd. Dat deed niet iedereen omdat men elke dag vijftien minuten naar Radio Oranje wilde luisteren dat de BBC op de korte golf uitzond. 

Na de Duitse bezetting gingen de omroepen weer vrolijk verder op beide zenders; nu op 298 en 402 meter. Zelf kreeg ik interesse in de radio rond 1956. Mijn ouders luisterden vanaf half zeven naar de BRT. Want Hilversum begon pas tien voor zeven met marktberichten en het weer op dicteer snelheid. Daarna kwamen de omroepen met nieuws (tien minuten), ‘Te Deum Laudamus’ of ‘Ochtend gymnastiek’, daarna een pastoor of een dominee, ‘Rechtdoor naar school en kantoor’, ‘Moeders wil is wet’, ‘Arbeidsvitaminen’, ‘Mededelingen ten behoeve van Land- en Tuinbouw’. ‘De toestand in de wereld’,  ‘Jeugdland’… 

Begin jaren zestig kwam FM opzetten; allereerst als steunzenders voor de Regionale Omroepen RONO en ROZ. Want ze waren amper te ontvangen op de 188 meter. Later starten ook de Hilversumse zenders op FM. Hilversum 1 en Hilversum 2 bestonden nog steeds broederlijk naast elkaar totdat Hilversum 3 in de lucht kwam; in oktober 1965. Deze zender met ‘lichte’ muziek zond uit van 09:00 tot 18:00 uur via de FM-kanalen van de regionale omroepen en de 240 meter. 

Pas in oktober 1972 kregen ze ook avonduitzendingen; om 18:00 uur uitsluitend via FM uit Lopik; vanaf 19:00 uur ook via de middengolf 298 meter van Hilversum 2. In die tijd luisterde ik elke avond naar Joost den Draayer op Hilversum 3. In 1975 verhuisden ze naar de 444 meter. In 1976 werd de FM losgekoppeld van Hilversum 2 en ontstond Hilversum 4. Enige jaren later werd de 298 meter losgekoppeld van Hilversum 1 en ontstond Hilversum 5 (buitenlandse programma’s). 


In december 1985 werd de naam Hilversum vervangen door de naam… Radio. En werden de zenders sterk geprofileerd. Omdat in geheel Nederland nu goede FM ontvangst was, en DAB+ toenam, werd besloten van de middengolf zenders af te stappen. De 444 meter ging naar Radio 10. De 298 meter ging later ook naar Radio 10 en Goed Nieuws Radio. De 402 meter is lange tijd gebruikt voor Hilversum 5 omdat die geen FM-net heeft. Na september 2015  is de 444 meter mast in Lopik afgebroken.  

Aan het eind van dit jaar worden ook de uitzendingen via de 298 meter gestaakt en worden beide masten (298 en 402 meter) in de Flevopolder neer gehaald. Het middengolf tijdperk is voorbij voor Hilversum.   


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx