RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

14 augustus 1967

Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe zeezender voor de kust van Engeland zou gaan uitzenden. Al gauw vond ik Radio Caroline op mijn Philips buizenradio op de 199 meter middengolf; comfortabel tussen Radio Veronica (192 meter) en Radio Luxembourg (208 meter). In het begin zond men van 06:00 uur tot 18:00 uur uit. Grotendeels easy listening muziek, met veel bandopnamen. 

Na enige tijd begon een tweede station op zee: Radio Atlanta. Na enige maanden gingen ze samenwerken; Atlanta werd Radio Caroline North en Caroline herdoopte zichzelf in Caroline South. Aan het eind van het jaar kwam daar Radio London bij. In 1965 en 1966 begonnen er nieuwe stations (ook vanaf oude forten) zoals King Radio, Radio Essex, Radio 390, Radio City, Swinging Radio England, Britain Radio, Radio 270, Radio Scotland… te veel op om te noemen. 

Op oude foto’s is nog te zien waar ze allemaal lagen. Ik luisterde er veel naar en volgde ook de DJ’s als ze weer eens naar een ander station vertrokken. Sinds de komst van Radio Atlanta en Radio London werd de programmering bij de meesten aangepast; het werden allemaal popzenders. Met DJ shows van drie uur en zonder technici. En uiteraard gebruikten ze allemaal de beroemde jinglemachines. 

De programma’s kwamen nu live vanaf de Noordzee. Dat gaf me een kick. Rechtstreeks vanaf zee. Dat vond ik een stuk interessanter dan de ingeblikte programma’s van Radio Veronica. Maar na de moord op Reg Calvert van Radio City vond het Britse parlement het tijd worden om in te grijpen. Daartoe werden de zogeheten anti-zeezender wetten aangenomen die 15 augustus 1967 in zouden gaan. 

Hoewel Radio London op voorhand had gezegd in de lucht te blijven, staakte men toch de uitzendingen op maandagmiddag 14 augustus om 15:00 uur. De investeerders vonden het een te onzekere zaak. Want het ging tenslotte om geld te verdienen; de muziek was bijzaak. Nadat hun afscheidsprogramma luisterde ik verder naar Radio Caroline.  

° Radio Caroline gaat door met Johnny Walker en Robbie Dale: 13-14 augustus 1967 (21:00-01:30 uur)

Die ging om middernacht door met het liedje ‘All You need is Love’ van The Beatles, Johnny Walker en Robbie Dale presenteerden. De maanden er na bleef mijn (inmiddels transistor) radio op Radio Caroline afgestemd. Omdater bijna geen reclames meer waren, gingen ze platen pluggen van het Major Minor label. Daar zat soms zoveel bagger bij dat Johnny Walker singles door de patrijspoort naar buiten zeilde.

Niet zo verstandig want dat pluggen leverde toch nog wat geld op. Maar de kosten waren te hoog waardoor de bevoorrading door het bedrijf Wijsmuller niet meer werd betaald. Waarop deze besloot op zondag 3 maart 1968 beide Caroline schepen naar Amsterdam te slepen en er beslag op te leggen. 

Een triest einde van een prachtig tijdperk. Alles wat daarna is gekomen beschouw ik nog steeds als een slechte kopie van de jaren 1964-1968. Toen was het nieuw, spannend, uniek. Uiteraard waren het allemaal commerciële radiostations waar de geldschieters vaak veel aan verdienden, maar voor mij was het altijd boeiende radio.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 44 (audio)

Radio Atlantis In de zomer van 1963 kwam de plaat Atlantis uit, van de Shadows, Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 43 (audio)

Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (42)

Rampenzenders Vorige week had KPN - in Vlaanderen vergelijkbaar met Proximus - een storing met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (41)

 Facebook Mijn vrouw zei vanmorgen tegen me: "Je bent verslaafd aan Facebook!". Ik dacht, indachtig Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 40 (video)

Mediawet En wederom is Nederland bevallen van een (gewijzigde) Mediawet. Het is altijd weer spannend Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx