fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 17 (video)

In juli 1974 besloten een vriend en ikzelf op vakantie naar Polen te gaan. We waren er nog nooit geweest. Daarna zijn we nog tientallen keren teruggekeerd. Het begon al bij de grensovergang Helmsted / Mariënborn waar we West Duitsland verlieten en in de DDR heilstaat kwamen. 

Tweeduizend man militairen was er gehuisvest. Met grote schijnwerpers, betonblokken, honden en mitrailleurs werd iedereen gecontroleerd. Zelfs werd er met spiegeltjes onder de auto’s gekeken. Vervolgens kwam er een stempel in het paspoort voor het transit visum.  Wat o wee, als je er te lang over deed. En niet te hard rijden. Want dan hielden de VOPO’s je aan en mocht je een hoge boete betalen; in D-Marken; dat dan wel weer. 

Bij de Poolse grens precies hetzelfde ritueel. Weer een stempel inzake het transit visum. En een Pools visum dat je toen nog aan de grens kon krijgen. Wisten wij veel. In Polen aangekomen dacht ik dat we op een andere planeet waren beland. Alsof de tijd stil had gestaan. Pas later besefte ik dat we in voormalig Duitsland waren. Het land was niet alleen verdeeld in een Amerikaanse, Franse, Engelse en Russische zone; ook een stuk (driemaal Nederland) was van Duitsland ‘afgeknipt’ en aan Polen ‘geplakt’. 

Plaatsnamen waren van het Duits in het Pools omgezet; zoals Grünberg naar Zielona Gora en Breslau naar Wroclaw. Onderweg hadden we bijna constant naar de Norddeutscher Rundfunk (NDR) kunnen luisteren. Maar in Polen zelf was het andere koek. Omdat de Russische overheersers niet wilden dat er naar westerse zenders geluisterd zou worden hadden ze de FM band lopen van… 66 tot 86 MHz. Alle radiotoestellen van diverse fabrikanten hadden de naam Unitra. Gemakkelijk; alles hetzelfde. 

Radiocassetterecorder MK2500 geproduceerd door het bedrijf Marcin Kasprzak Radio in Warschau, onder licentie van het Duitse Grundig.

Op onze ontvangers konden we uitsluitend luisteren naar de politie en de brandweer. Dus waren we aangewezen op de kortegolf uitzendingen van de Nederlandse Wereld Omroep. Perfecte ontvangst op 5995 en 9855 kHz. Hierdoor bleven we goed op de hoogte van de ontwikkelingen in eigen land; inclusief de ANWB oproepberichten. Want het Pools was niet alleen niet te volgen, het nieuws was ook bijzonder gekleurd. 

In de avond konden we vanaf 1980 Hilversum 1 en Hilversum 2 beluisteren via de nieuwe, sterke middengolfzenders in Flevoland (747 en 1008 kHz). En uiteraard kwam Radio Luxembourg ’s avonds (0p 208 meter) loeihard door. Daarnaast was er een tijdlang perfecte ontvangst van de Wereldomroep via een zender in Kaliningrad. De Poolse TV werd ontvangen via Russische, energie vretende toestellen. Bij rook een klap geven; dan draaide het weer. 

Secam-Ost, bestond wel. Uiteraard ook niet geschikt voor ontvangst vanuit het Westen. Tijdens de staat van beleg, die op zondag 13 december 1981 werd afgekondigd, waren we helemaal afhankelijk van de berichtgeving van BBC World Service via de korte golf. Want de telefoon was afgesneden, openbaar vervoer en post lagen plat, nieuws op de TV werd door militairen voorgelezen, een avondkok van 22:00 tot 06:00 uur afgekondigd. Toen heb ik mijn wereldontvanger echt als een grote vriend leren kennen.   


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, kortegolf, tv
Plaatje maar weer – 42 (video)

Het Ochtendblad van 8 januari (audio)

Het Ochtendblad van 7 januari (audio)

1978: Stan Haag stapt uit de piraterij 

De ‘Zondagmiddag Show’ van Ron West (audio)

JLB is echt naar zee – 33 (audio)

Sluiten