RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Dick is (nog steeds) radio actief – 16 (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Voor de Tweede Wereldoorlog begon in Nederland de radio uit te zenden: Hilversum 1 en Hilversum 2. De televisie volgde in 1953 vanuit Bussum. Een paar uur per dag zwart-wit wazig beeld op een klein toestel.

In datzelfde jaar begon Radio Luxemburg met haar Nederlandstalige uitzendingen. Vanwege het succes ging Radio Veronica in april 1960 van start met vanaf de Noordzee. In 1964 kwam de eerste commerciële tv-zender in de lucht, via het REM-eiland in de Noordzee. Voor het eerst zagen miljoenen mensen Amerikaanse series zoals ‘Ed, het sprekende paard’. Lang mocht dit niet duren want in december van datzelfde jaar werden TV Noordzee en Radio Noordzee uit de lucht gehaald.

Ergens in 1965 begon het tweede tv-net in Nederland uit te zenden. Dat was op mijn toestel niet te ontvangen omdat de kanalen van 1 tot 12 liepen. En Smilde zat op kanaal 47. Dankzij het zogeheten “Twee Net Kastje” kon ik kanaal 47 omvormen tot ergens tussen 1 en 10. Een ingewikkelde toestand voor slechts twee uur per dag Nederland 2.

In oktober 1965 begon Hilversum 3. Dat moest de tegenhanger van Radio Veronica worden maar omdat er veel omroepen op één zender zaten, werd het een ratjetoe. Mede omdat ze nog geen eigen FM net hadden. In de jaren zeventig begonnen de kabelnetten te komen. Eerst een gezamenlijke antenne voor een flat of een blok huizen, (GAI) later de hele wijk, weer later de hele stad (CAI).

De tv-ontvangst was vaak beter dan via een eigen antenne. In april 1988 was het de beurt aan Nederland 3. Dat zou een cultureel tv-station worden maar daar is weinig van terecht gekomen. Op 2 oktober 1989 was er Veronique, een op Nederland gerichte tv-satellietzender via de Astra1 (analoog); eigenlijk bedoeld voor de Nederlanders in Luxemburg. In die tijd ontstond ook TV 10.

Radio 10 was eerder gestart met een goede juridische constructie. Maar bij TV 10 sprak van Joop van de Ende zijn mond voorbij. Daardoor mocht Veronique (met slechte programma’s) wel doorgegeven worden op de Nederlandse kabelnetten en TV 10 (met goede programma’s) niet. Je kon er dus op wachten dat de hele programmering van TV 10 in februari 1990 naar Veronique vertrok. Dat in september werd omgedoopt tot RTL4.

Ondanks alle tegenwerking van de gevestigde omroepen werd RTL4 een succes. Inmiddels gingen de kabelmaatschappijen steeds verder fuseren. Uiteindelijk bleven er maar een paar over. Waarvan de twee grootste (UPC en Ziggo) ook weer fuseerden. Door alle uitbreidingen zijn er nu minstens dertien Nederlandstalige tv-zenders met daarnaast diverse thema kanalen. Het is nog amper bij te houden.

Er komt waarschijnlijk een herindeling. Zelf opteer ik voor NPO1 als nieuws- en evenementen zender (kopie NPO Nieuws en geen reclame), NPO2 als verdiepende zender (geen reclame) en NPO3 als commerciële staatszender (met alle veel bekeken amusement er op).

3FM opheffen en het FM net aan Radio 5 geven. 3FM is totaal overbodig. Ze hebben slechts de helft van de luisterdichtheid van Radio 5. Radio 3 zou ook een
sportzender kunnen worden waardoor alle sport van Radio 1 verdwijnt. Ik heb mijn voorstel naar de mediaspecialisten van de Tweede Kamer gestuurd. Ben benieuwd wat daar uit komt!


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De radiostudio van Mi Amigo is terug!

De naam Douwe Dijkstra doet in radioland menig belletje rinkelen. Omwille van zijn vele zeezenderfoto’s Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx