fbpx

Dick is (nog steeds) radio actief – 15 (audio)

In februari 1996 nam ik een abonnement op Planet Internet. Daarmee was ik zes uur per maand op internet aangesloten; voor dertig euro… per maand. De verbinding ging toen nog per telefoon en een 14K4 modem; later ISDN. De meeste tijd besteedde ik aan het versturen van mails; eerst offline opgeslagen; dan online verstuurd.

Webpagina’s kwamen tergend traag binnen. Bijna uitsluitend uit Amerika. Toch vond ik dat wel boeiend. Ik drukte van een mooie website de broncode af en zette er mijn eigen gegevens in. Ik begon met mijn stamboom. En zo had ik, zonder een opmaakprogramma, toch een eigen website op internet. Omdat ik me veel met radio bezig had gehouden vond ik dat daar ook maar iets over moest komen.


Lees verder onder de advertentie


Ik begon in 1997 met een website over Radio Luxemburg; in het Nederlands. Uit diverse dozen kwamen oude foto’s te voorschijn die ik allemaal scande. En ik digitaliseerde audiofragmenten vanaf oude tapes. En zo begon de website te groeien. Omdat er ook bezoekers uit het buitenland kwamen besloot ik in 1998 de website om te zetten naar de Engelse taal.

Nog steeds erg basic. Zonder toeters en bellen. Gewoon in de broncode. Want de internetlijnen waren nog altijd zo langzaam dat het jammer zou zijn dat extra te vertragen. Vanaf die tijd begon de Radio Luxembourg website goed te lopen. Er waren een paar andere websites zoals van Herbert Pjede maar mijn site liep goed omdat ik uitsluitend verhaalde over wat ik zelf had meegemaakt.

Steeds kwamen er meer herinneringen bij van mijn diverse bezoeken aan de studio met bijbehorende foto’s. En wat ik heel leuk vond was dat veel oud-diskjockeys van Radio Luxembourg ook reageerden. Die schreven allemaal in het gastenboek.

Boven rechts: Benny Brown – Links onder: Tony Prince, daarnaast Stuart Henry – Rechts: Bob Stewart

Ik denk aan Ray Orchard, Bob Stewart, Dick Hosking, Doug Stanley, Colin Nichol, Tony Prince, Don Wardell, Shaun Tilley, Carol Deene, Dave Christian, Keith Fordyce, Mark Wesley, Jimmy Savile en Paul Hollingdale, maar ook Ron ‘O Quinn, Alan Bailey, Mike Knight, Alan Keene, Ruud Westbroek en Fernande Alldis (dochter van Barry Alldis).

De afgelopen twintig jaar heb ik 860 reacties gekregen uit 40 landen. En de site is bijna 400.000 keer bezocht. Toen ik als tiener op mijn kamer naar Radio Luxembourg luisterde had ik er geen idee van dat miljoenen er toen ook tegelijkertijd naar luisterden. En ik had er helemaal geen idee van dat ze later in een gastenboek al die herinneringen zouden ophalen. Want het is een waar genoegen al die reacties te lezen.Dit vind ik een fantastisch gebruik van internet. Dat de wereld dan een gewoon dorp lijkt waar je iedereen kent. De website staat op radioluxembourg.nl. Een paar jaar later begon ik op dezelfde manier met websites over Radio Veronica en over Radio Noordzee. Ook bij Veronica kwamen honderden reacties binnen die ook allemaal nog op de website staan. Terwijl dit, in 1999, ook een simpele website was, en nog is.  

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 14 (audio) Toen ik in 1977 in Canada was bezocht ik ook enkele radiostations in Toronto. Daarbij bleek dat er diverse in stereo uitzonden via de middengolf. Daar had ik nog nooit van gehoord....
Dick is (nog steeds) radio actief – 13 Digitale Radio is er in allerlei soorten en maten. Te denken valt aan een digitale radiostudio maar ook aan digitale signalen via de koperdraad, de kabel, de glasvezel en de satell...
Dick is (nog steeds) radio actief – 12 (audio) Omdat ik er over in de krant las zocht ik na Pasen 1964 op de middengolf naar een nieuwe zeezender: Radio Caroline via het schip de Frederica. Ik vond hen op 199 meter, vlak naast ...
Dick is (nog steeds) radio actief – 11 (audio) Zo'n honderd jaar geleden begon ir. Idzerda met (muziek) radio-uitzendingen in Nederland. Later werd dat overgenomen door diverse omroepen die vanaf 1923 werden opgericht: HDO (AVR...
Dick is (nog steeds ) radio actief – 10 (audio) Van zondag op maandag 29/30 december 1991, ik was toen nog in Polen, hoorde ik tot vier uur in de nacht de laatste Engelstalige uitzending van Radio Luxembourg via de middengolf 20...
Dick is (nog steeds) radio actief – 9 (audio) In maart 1988 ontving de lokale omroep Radio Noordoostpolder in Emmeloord de felbegeerde FM ethervergunning. Voor het eerst mochten de zenders in eigen beheer. Provinciaal en lande...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Rink Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Rink
Gast
Rink

Hoi Dick,

In 1996 waren er nog geen euro’s……
Ik geniet altijd van jouw verhalen waarbij wij lezers in dit artikel alweer een kijkje in de keuken van Radio Luxemburg krijgen.
Dank je wel!
groet,
Rink

(zoals je ziet nog steeds een Planet internet mailadres…..)

Meer in Column
Kicken op radio en zo (28)
Kolder en Klodder – 55 (video)
JLB gaat (soms) naar zee (30)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 49 (video)
Nostalgische column Hans Knot – 52 (audio)
Dick is (nog steeds) radio actief – 14 (audio)
Sluiten