fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Dick is (nog steeds) radio actief – 14 (audio)

Toen ik in 1977 in Canada was bezocht ik ook enkele radiostations in Toronto. Daarbij bleek dat er diverse in stereo uitzonden via de middengolf. Daar had ik nog nooit van gehoord. Ze lieten zien dat je daar dan wel een speciale middengolf ontvanger voor nodig hebt.                  

Ik moest daaraan terugdenken toen in 2000 het nieuwe uitzendsysteem DRM werd geïntroduceerd. Digitaal uitzenden op de middengolf (plus lange- en kortegolf) in stereo met bijna FM-kwaliteit. Door de efficiënte compressie van digitale signalen bleek het mogelijk een sterke kwaliteitsverbetering te realiseren. De eerste DRM-ontvangst toestellen werden vanaf 2006 op de markt gebracht. Ik kocht er een, dat tevens geschikt was voor DAB+ ontvangst. Blijkbaar wordt dezelfde chip gebruikt.

Op een gegeven moment verscheen er de speciale website drm.org waar alle stations op te zien waren die in DRM gingen uitzenden, met de uitzendtijden er bij. Daar zaten onder meer Deutschlandradio, BBC World Service, RTL, Radio Vaticano, Radio Nederland Wereld Omroep en de Deutsche Welle bij. Vooral RTL zette al zijn kaarten op DRM. Overdag zond de middengolf, 1440 kHz, praktisch uitsluitend via DRM uit. De godsdienstige uitzendingen ’s morgens en ’s avonds uitgezonderd.

Ook in de 49 meter-band werd via DRM uitgezonden. Zelfs de Engelstalige uitzendingen kwamen terug; ‘The Legend is back’. Naast hun internetuitzendingen waren ze via de kortegolf vanuit Werchental te beluisteren op 7145 kHz. Uiteraard ook via DRM. Dit heeft jaren geduurd. Er waren zelfs uitgebreide plannen om een serie nieuwe midden- en lange golfzenders te plaatsen (in Junglinster, Clervaux en Beidweiler) voor uitzendingen in DRM voor Frankrijk, Duitsland, Nederland en België. 

In Nederland zelf begon de Wereldomroep in DRM uit te zenden. Daarnaast ook de Duitse Welle en de BBC Worldservice. Men was heel optimistisch over de mogelijkheden. Men dacht op deze manier de problematische ontvangst op lange-, midden- en korte golf te verhelpen. Ik geloofde er eerlijk gezegd wel en niet in. Wel omdat de kwaliteit inderdaad erg goed was; en kortegolf ontvangst een enorm stuk verbeterde. Ook dat men met minder vermogen toch hetzelfde bereik had. 

Maar niet omdat de luisteraars allemaal een nieuw radiotoestel moesten kopen. Net zoals nu het geval met DAB+ is. Maar ook de PR is volkomen te kort geschoten. Als men een nieuw product op de markt brengt moet men de meerwaarde duidelijk aantonen. Die was er wel degelijk, vooral voor wat betreft de korte golf ontvangst. En die was er ook voor wat betreft de middengolf. Zeker voor RTL die heldere ontvangst op lange afstand via de middengolf erg belangrijk vond. 

Toch is het hele DRM-gebeuren als een plumpudding in elkaar gezakt. Dat blijf ik jammer vinden. Maar ja; als je als RTL (English Service) niets beters weet te brengen dan voicetracks; en later het administratieve personeel laat presenteren in plaats van professionals… Dan ontbreekt de meerwaarde. 

° Geluidsbestand:  Radio Luxembourg op de korte golf in DRM-kwaliteit.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken
Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen
Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt
Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met
14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe
Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok
We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een
 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Geen ‘Plaatje maar weer’

Kicken op radio en zo – 27 (video)

Kolder en Klodder – 54 (video)

JLB gaat (soms) naar zee – 29 (audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 48 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 51 (video)

Sluiten