Dick is (nog steeds) radio actief – 13 Digitale Radio

Leestijd: 3 minuten

Digitale Radio is er in allerlei soorten en maten. Te denken valt aan een digitale radiostudio maar ook aan digitale signalen via de koperdraad, de kabel, de glasvezel en de satelliet. Ik wil het eens hebben over digitale radio via de ether, niet via DVB-T2 maar wel via DAB+. (Binnenkort over DRM). 

Reeds in het midden van de jaren negentig waren er DAB-uitzendingen: Digital Audio Broadcasting. Volgens mij maakten toen ondermeer Sky Radio en Radio 10 daar gebruik van in Nederland. Op een gegeven moment was deze proef afgelopen. De draad werd weer opgepakt in 2004. Toen gingen Radio 1, Radio 2, 3 FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6, de Top 2000, Funk Radio en 24 nieuws via DAB uitzenden. 


Lees verder onder de advertentie


Omdat bekend werd dat er in september 2004 vanaf de toren van Lelystad ook via DAB uitgezonden ging worden schafte ik een Harman Kardon DAB tuner aan. De verkoper in de winkel had trouwens geen idee wat DAB was. De ontvangst was goed. Maar niet beter dan FM. Ik luisterde wel eens naar de Top 2000 die continu werd uitgezonden. Als nummer 2000 was geweest begon nummer 1 weer. 

Het duurde vervolgens tot 2015 toen alle landelijke DAB-zenders werden overgezet naar DAB+. Een verbeterde versie met meer compressie. Hierdoor konden minimaal zestien verschillende radiosignalen via één zender worden verzonden. Zowel KPN als Broadcasting Partners gingen in de weer om zoveel mogelijk stations te plaatsen. Mijn ‘gewone’ DAB-tuner kon daardoor op de schroothoop. 

Na enige tijd werden er ook zenders geplaatst voor de landelijke commerciële omroepen. Later gevolgd door regionale DAB+ zenders voor de regionale publieke omroep en voor de regionale commerciële omroep. Er werd een politiek gevoerd van verplichting. Dat wil zeggen dat de FM zendvergunningen (zowel landelijk als regionaal) alleen maar verlengd werden als men ook via DAB+ ging uitzenden. 

In 2016 werd begonnen met een experiment voor lokale DAB+ zenders. Daar was een compleet nieuwe indeling voor gemaakt. Ik vroeg al snel voor Radio Emmeloord een lokale DAB+ vergunning aan voor Noordoostpolder en Urk (10A). Toen de vergunning was verleend moesten we op zoek naar een DAB+ zender. Die konden we leasen in Lelystad. 

We hebben bewust geen DAB+ zender gekocht omdat het experiment maar een jaar zou duren. Toen we in de lucht waren, met een laag geplaatste antenne, hadden we binnen Emmeloord een goed bereik, en een goede kwaliteit, maar verder kwam het niet. En een opstelpunt op een hoog gebouw, dat we in gedachten hadden, ging door omstandigheden niet door. Het Agentschap Telecom te Groningen besloot in al haar wijsheid dat alle lokale DAB+ zenders op 31 januari 2017 weer uit de lucht moesten zijn. Want er zou een evaluatie volgen die nu al een jaar duurt. Vele lokale, vaak gekochte, DAB+ zenders zijn nu al noodgedwongen een jaar uit de lucht. Het is totaal onduidelijk of de lokale DAB+ vergunningen nu aan streekomroepen worden verstrekt. 

Daar zouden de lokale commerciële radiostations dan eventueel tegen betaling bij op kunnen. Want er is genoeg ruimte voor. De vraag blijft of men dat wel wil.      

Er zijn nogal wat mensen die DAB+ maar niets vinden. Een feit is dat er inderdaad nog steeds onvoldoende dekking is waardoor de ontvangst (in de auto) vaak wegvalt. En binnenshuis ook niet altijd denderend is. Er valt dus nog genoeg aan te sleutelen! Toch kan ik hier op een kleine DAB+ radio nu al zo’n 65 radiostations beluisteren.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 12 (audio) Offshore radio Omdat ik er over in de krant las zocht ik na Pasen 1964 op de middengolf naar een nieuwe zeezender: Radio Caroline via het schip de Frederica. Ik vond hen op 199 meter, vlak naast ...
Dick is (nog steeds) radio actief – 11 (audio) Hier Radio Hilversum Zo'n honderd jaar geleden begon ir. Idzerda met (muziek) radio-uitzendingen in Nederland. Later werd dat overgenomen door diverse omroepen die vanaf 1923 werden opgericht: HDO (AVR...
Dick is (nog steeds ) radio actief – 10 (audio)  The Legend is Back Van zondag op maandag 29/30 december 1991, ik was toen nog in Polen, hoorde ik tot vier uur in de nacht de laatste Engelstalige uitzending van Radio Luxembourg via de middengolf 20...
Dick is (nog steeds) radio actief – 9 (audio) Via de U-bocht In maart 1988 ontving de lokale omroep Radio Noordoostpolder in Emmeloord de felbegeerde FM ethervergunning. Voor het eerst mochten de zenders in eigen beheer. Provinciaal en lande...
Dick is (nog steeds) radio actief – 7 (audio) Het station waar muziek in zit Toen ik in 1961 een Gründig buizenradio van mijn ouders kreeg ging ik op zoek naar radiostations. Daarbij vond ik Radio Veronica op 192 meter. Daar had ik al wel eens van gehoord m...
Dick is (nog steeds) radio actief (6) "Je weet waar je het voor doet" En toen klonk op 31 augustus 1974 de stem van Rob Out: "Dat spijt me, voor Nederland". Klonk behoorlijk indrukwekkend. Inmiddels was ik al lid van Veronica, nou ja, eerst de VOS, l...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Plaatje maar weer – 40 (video)
Kicken op radio en zo (26)
Kolder en Klodder – 53 (video)
De Playa Papers – epiloog (audio)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 47 (video)
Nostalgische column Hans Knot (50)
Sluiten