RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Dick is (nog steeds) radio actief – 44 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio Atlantis

In de zomer van 1963 kwam de plaat Atlantis uit, van de Shadows, met het orkest van Norrie Paramour. Precies tien jaar later kwam de zeezender Radio Atlantis in de lucht. Er was heel wat aan vooraf gegaan. Maar uiteindelijk sloten de Belg Adriaan Van Landschoot en de Ier Ronan O’Rahilly een contract om dagelijks van 06:00 tot 19:00 uur het station Radio Atlantis, via het zendschip de MV Mi Amigo uit te zenden. 

Ik las er veel over in de diverse bladen. De programma’s zouden op zondag 15 juli 1973 beginnen op 385 meter. Maar daar gebeurde niets. De uitzending vond plaats op 259 meter (werd later in de programma’s gezegd), alhoewel het in werkelijkheid 253 meter was. De oude golflengte van Radio Caroline South. In het eerste uur werd bezieler Adriaan Van Landschoot geïnterviewd door programmaleider Tony Houston. (audio hieronder)

Het eerste ‘echte’ uur muziekradio Atlantis werd gepresenteerd door Peter van Dam. Het was wel een woordenstroom die over me heen uitgestort werd. Ik was zo enthousiast dat we de volgende dag met drie man naar Oostburg vertrokken. Vlakbij de grens van België. Want daar bevonden zich de landstudio’s. We kwamen terecht in een hoekhuis. Daar moesten we een steile trap op. 

In de voorste, grootste, slaapkamer, bevond zich een opname-studio met een aparte technicus. In de achterste slaapkamer zat Peter van Dam in zijn eentje te presenteren en zelf de techniek te doen. Hij vroeg ons in zijn programma te komen. Daarvoor deed hij reeds een aankondiging. Maar op een gegeven moment nam Tony Houston (fotocredits: Menno Dekker) ons mee naar de voorste studio. Gedurende een uur waren we in zijn programma te gast. 

We spraken voornamelijk over het radio gebeuren. Terwijl ik nog steeds beduusd was dat we zo nadrukkelijk welkom waren. Van de jingles herinner ik me dat het veel verknipte Engelse zeezender zeezender-jingles waren. En: ‘Radio Atlantis, zet em op!’. Na ruim een uur verlieten we de studio en Oostburg, weer.

Die donderdag werd het programma tussen twaalf en enen uitgezonden. Het klonk goed. Ik heb het opgenomen. Ik wilde laatst die band nog digitaliseren maar je kunt nu bijna door die (bruine) tape heen kijken. Omdat de krant er een artikel aan had besteed werd er veel naar geluisterd. Zo waren we ook wel weer.

Na 19:00 uur kwamen de uitzendingen rechtstreeks van boord; vanaf de MV Mi Amigo. Onder de naam Radio Seagull maar met Radio Caroline medewerkers. Ze draaiden uitsluitend LP tracks. Ik luisterde er (voornamelijk ’s nachts) vaak naar. Al vond ik de naam Radio Caroline wel beter klinken. 

Begin oktober 1973 brak de zendmast op de MV Mi Amigo en verdween Radio Atlantis eerder uit de lucht dan voorzien. Het contract tussen Van Landschoot en O’Rahilly liep eigenlijk nog verder tot 15 oktober. Op 25 december van datzelfde jaar, na enkele dagen testen, waren ze terug. Dit keer vanaf een eigen zendschip, de MV Jeanine. Een schip dat ooit in de plannen voorkwam van het nooit gelukte zeezenderproject Radio Condor.

Vanaf de MV Mi Amigo begon op 1 januari 1974 het nieuwe station Radio Mi Amigo van Sylvain Tack. Na het inwerking treden van de anti-zeezenderwetten in Nederland ging men gewoon door, dit keer met studio’s in Spanje. Radio Atlantis staakte de uitzendingen eind augustus 1974 wel.

° Fotoreportage Atlantis studio’s in Oostburg op Flickr


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 43 (audio)

Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (42)

Rampenzenders Vorige week had KPN - in Vlaanderen vergelijkbaar met Proximus - een storing met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (41)

 Facebook Mijn vrouw zei vanmorgen tegen me: "Je bent verslaafd aan Facebook!". Ik dacht, indachtig Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 40 (video)

Mediawet En wederom is Nederland bevallen van een (gewijzigde) Mediawet. Het is altijd weer spannend Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (39)

 Streekomroep In de begin jaren 80 ontstonden er allerlei lokale omroepen; bijna iedere gemeente had Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (38)

Mengpanelen Toen Willem van Kooten (Joost den Draayer) in maart 1968 de lokale omroep van Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 37 (video)

De Nacht van het kind Komende zaterdag zullen vijf omroepen in Emmeloord ‘De Nacht van Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (36)

Zo maar wat... Toen ik op zoek ging naar oude Eurovisie Songfestival liedjes om in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx