fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Dick is (nog steeds ) radio actief – 10 (audio)

Van zondag op maandag 29/30 december 1991, ik was toen nog in Polen, hoorde ik tot vier uur in de nacht de laatste Engelstalige uitzending van Radio Luxembourg via de middengolf 208 meter. De ontvangst was glashelder in deze vriesnacht over een afstand van meer dan duizend kilometer.

En ik lag te mijmeren over de afgelopen dertig jaar. Want ik hoorde allerlei oud-DJ’s langs komen. Hoewel ik steeds minder luisterde vond ik wel dat er een tijdperk werd afgesloten. Op de terugweg naar Nederland, een paar dagen later, hoorde ik ’s avonds het Duitstalige RTL Oldies. Iets totaal anders dus. In de week daarop hoorde ik dat deze uitzending maar tot 23:00 uur liep en afsloot met Happy Luxembourg; waar de Duitstalige uitzending altijd mee eindigde. En nu ’s avonds ook via de Duitse antenne. 

Na enige jaren huurde Radio Nederland Wereldomroep drie uur op de 208 meter. Om half tien een Nederlandstalige uitzending; vanaf half elf in het Engels. Enkele jaren later verhuurde RTL de avond op de Engelse 208 meter aan China. Vanaf dat moment werd er Chinese propaganda over Europa uitgestrooid in de Franse, Duitse en Engelse taal. Vervolgens gingen er geruchten dat de Engelstalige uitzendingen hervat zouden gaan worden. 

Een zekere Eric Wiltzer beweerde bij hoog en bij laag dat alles al geregeld was. Een 300 kW zender in Luxembourg (op 208 meter) zou in het centrum van Londen glasheldere ontvangst geven. Ten eerste zat RTL Oldies er ’s avonds op. Ten tweede was er zelfs met 1,2 MW geen heldere ontvangst in Londen geweest. Later belde Eric me op. Hij zei dat mijn website over Radio Luxembourg hem inspiratie had gegeven. Maar dit initiatief verdween net zo spoedig als het was opgekomen. 

Dick Offringa (links) en Benny Brown

In 2005 was RTL klaar voor het DRM gebeuren. Via Digital Radio Mondiale zou Luxemburg de wereld weer gaan veroveren. DRM is digitaal in stereo via de middengolf uitzenden. De 208 meter werd overdag gebruikt voor de Duitse uitzendingen in DRM. Tevens werd er in DRM op de korte golf (49 meter) uitgezonden. De draad werd weer opgepakt voor Engelstalige uitzendingen. Onder de naam ‘The legend is back’ werd er met voice-tracks op internet uitgezonden. 

En tevens werd tussen 09:00 en 17:00 uur zendtijd gehuurd op het kortegolf station Wechental in Duitsland; ook in DRM. Twee oud-DJ’s namen de presentatie op zich: Dave Christian en Benny Brown. Op zekere dag belde Benny me. Ze kenden me van mijn website. En nodigden me uit eens langs te komen. Op 22 februari 2007 arriveerde ik in een gebouw aan de Kirchberg. Ik werd verwelkomd door mensen van de radio. 

Allereerst lieten ze me, op mijn verzoek, in het eerste gebouw de RTL4, RTL5 en RTL7 uitzendstraat zien. Later kwam ik in het tweede gebouw in de Engelstalige studio waar ik Benny Brown ontmoette. Toen ik zei dat een golden oldies station waarschijnlijk meer kans maakte zei Benny: “Dick, it’s 2007!”. Ja ja, ik zei er later nog bij dat ik hun voice tracks helemaal niets vond. 

De ‘uitzendstraat’ van RTL 5 en 7

Ze wilden zich ook met mijn veel bezochte website over Radio Luxembourg gaan bemoeien maar die boot heb ik afgehouden. Dat hele ‘The legend is back’ is trouwens een stille dood gestorven. Ergens in 2014 werd de Engelse zendantenne van Radio Luxembourg al afgebroken. Omdat de Duitse antenne op Duitsland gericht stond was Radio China vanaf dat moment uitsluitend in het Duits te horen. Begin 2016 werd ook de Duitse zendantenne van de 208 meter afgebroken. 

Vanaf die tijd is het er stil… 


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Yesterdayland
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met
14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe
Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok
We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een
 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden
Radio Atlantis In de zomer van 1963 kwam de plaat Atlantis uit, van de Shadows,
Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange
Rampenzenders Vorige week had KPN - in Vlaanderen vergelijkbaar met Proximus - een storing met

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Plaatje maar weer – 37 (video’s)

Kicken op radio en zo – 23 (video)

Kolder en Klodder – 50 (video)

De Playa Papers – 20 (audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 44 (video)

Nostalgische column Hans Knot (47)

Sluiten