Dick is (nog steeds ) radio actief – 10 (audio)

Van zondag op maandag 29/30 december 1991, ik was toen nog in Polen, hoorde ik tot vier uur in de nacht de laatste Engelstalige uitzending van Radio Luxembourg via de middengolf 208 meter. De ontvangst was glashelder in deze vriesnacht over een afstand van meer dan duizend kilometer.

En ik lag te mijmeren over de afgelopen dertig jaar. Want ik hoorde allerlei oud-DJ’s langs komen. Hoewel ik steeds minder luisterde vond ik wel dat er een tijdperk werd afgesloten. Op de terugweg naar Nederland, een paar dagen later, hoorde ik ’s avonds het Duitstalige RTL Oldies. Iets totaal anders dus. In de week daarop hoorde ik dat deze uitzending maar tot 23:00 uur liep en afsloot met Happy Luxembourg; waar de Duitstalige uitzending altijd mee eindigde. En nu ’s avonds ook via de Duitse antenne. 


Lees verder onder de advertentie


Na enige jaren huurde Radio Nederland Wereldomroep drie uur op de 208 meter. Om half tien een Nederlandstalige uitzending; vanaf half elf in het Engels. Enkele jaren later verhuurde RTL de avond op de Engelse 208 meter aan China. Vanaf dat moment werd er Chinese propaganda over Europa uitgestrooid in de Franse, Duitse en Engelse taal. Vervolgens gingen er geruchten dat de Engelstalige uitzendingen hervat zouden gaan worden. 

Een zekere Eric Wiltzer beweerde bij hoog en bij laag dat alles al geregeld was. Een 300 kW zender in Luxembourg (op 208 meter) zou in het centrum van Londen glasheldere ontvangst geven. Ten eerste zat RTL Oldies er ’s avonds op. Ten tweede was er zelfs met 1,2 MW geen heldere ontvangst in Londen geweest. Later belde Eric me op. Hij zei dat mijn website over Radio Luxembourg hem inspiratie had gegeven. Maar dit initiatief verdween net zo spoedig als het was opgekomen. 

Dick Offringa (links) en Benny Brown

In 2005 was RTL klaar voor het DRM gebeuren. Via Digital Radio Mondiale zou Luxemburg de wereld weer gaan veroveren. DRM is digitaal in stereo via de middengolf uitzenden. De 208 meter werd overdag gebruikt voor de Duitse uitzendingen in DRM. Tevens werd er in DRM op de korte golf (49 meter) uitgezonden. De draad werd weer opgepakt voor Engelstalige uitzendingen. Onder de naam ‘The legend is back’ werd er met voice-tracks op internet uitgezonden. 

En tevens werd tussen 09:00 en 17:00 uur zendtijd gehuurd op het kortegolf station Wechental in Duitsland; ook in DRM. Twee oud-DJ’s namen de presentatie op zich: Dave Christian en Benny Brown. Op zekere dag belde Benny me. Ze kenden me van mijn website. En nodigden me uit eens langs te komen. Op 22 februari 2007 arriveerde ik in een gebouw aan de Kirchberg. Ik werd verwelkomd door mensen van de radio. 

Allereerst lieten ze me, op mijn verzoek, in het eerste gebouw de RTL4, RTL5 en RTL7 uitzendstraat zien. Later kwam ik in het tweede gebouw in de Engelstalige studio waar ik Benny Brown ontmoette. Toen ik zei dat een golden oldies station waarschijnlijk meer kans maakte zei Benny: “Dick, it’s 2007!”. Ja ja, ik zei er later nog bij dat ik hun voice tracks helemaal niets vond. De ‘uitzendstraat’ van RTL 5 en 7

Ze wilden zich ook met mijn veel bezochte website over Radio Luxembourg gaan bemoeien maar die boot heb ik afgehouden. Dat hele ‘The legend is back’ is trouwens een stille dood gestorven. Ergens in 2014 werd de Engelse zendantenne van Radio Luxembourg al afgebroken. Omdat de Duitse antenne op Duitsland gericht stond was Radio China vanaf dat moment uitsluitend in het Duits te horen. Begin 2016 werd ook de Duitse zendantenne van de 208 meter afgebroken. 

Vanaf die tijd is het er stil… 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 9 (audio) In maart 1988 ontving de lokale omroep Radio Noordoostpolder in Emmeloord de felbegeerde FM ethervergunning. Voor het eerst mochten de zenders in eigen beheer. Provinciaal en lande...
Dick is (nog steeds) radio actief – 8 (audio) Het Engelstalige Radio Luxembourg begon op zondag 28 oktober 1933 op de lange golf (1191 meter) vanuit Junglinster met 200 kW via 250 meter hoge zendmasten. De uitzendingen waren t...
Dick is (nog steeds) radio actief – 7 (audio) Toen ik in 1961 een Gründig buizenradio van mijn ouders kreeg ging ik op zoek naar radiostations. Daarbij vond ik Radio Veronica op 192 meter. Daar had ik al wel eens van gehoord m...
Dick is (nog steeds) radio actief (6) En toen klonk op 31 augustus 1974 de stem van Rob Out: "Dat spijt me, voor Nederland". Klonk behoorlijk indrukwekkend. Inmiddels was ik al lid van Veronica, nou ja, eerst de VOS, l...
Dick is (nog steeds) radio actief – 5 (audio) In januari 1970 begon ik naar Radio Noordzee Internationaal te luisteren op de 188 meter. Ik had er reeds over gelezen in diverse kranten waarbij vermeld werd dat de mast gevaarlij...
Dick is (nog steeds ) radio actief – 4 (audio) Geen 'woensdagse Ben' vandaag, want onze columnist met het 'plaatje maar weer' moet iets onduidelijks opknappen voor ene Bart uit A. En daar heeft hij nog slechts vier dagen de tij...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Plaatje maar weer – 37 (video’s)
Kicken op radio en zo – 23 (video)
Kolder en Klodder – 50 (video)
De Playa Papers – 20 (audio)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 44 (video)
Nostalgische column Hans Knot (47)
Sluiten