RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
Heynen

Dick is (nog steeds ) radio actief – 10 (audio)

Van zondag op maandag 29/30 december 1991, ik was toen nog in Polen, hoorde ik tot vier uur in de nacht de laatste Engelstalige uitzending van Radio Luxembourg via de middengolf 208 meter. De ontvangst was glashelder in deze vriesnacht over een afstand van meer dan duizend kilometer.

En ik lag te mijmeren over de afgelopen dertig jaar. Want ik hoorde allerlei oud-DJ’s langs komen. Hoewel ik steeds minder luisterde vond ik wel dat er een tijdperk werd afgesloten. Op de terugweg naar Nederland, een paar dagen later, hoorde ik ’s avonds het Duitstalige RTL Oldies. Iets totaal anders dus. In de week daarop hoorde ik dat deze uitzending maar tot 23:00 uur liep en afsloot met Happy Luxembourg; waar de Duitstalige uitzending altijd mee eindigde. En nu ’s avonds ook via de Duitse antenne. 

Na enige jaren huurde Radio Nederland Wereldomroep drie uur op de 208 meter. Om half tien een Nederlandstalige uitzending; vanaf half elf in het Engels. Enkele jaren later verhuurde RTL de avond op de Engelse 208 meter aan China. Vanaf dat moment werd er Chinese propaganda over Europa uitgestrooid in de Franse, Duitse en Engelse taal. Vervolgens gingen er geruchten dat de Engelstalige uitzendingen hervat zouden gaan worden. 

Een zekere Eric Wiltzer beweerde bij hoog en bij laag dat alles al geregeld was. Een 300 kW zender in Luxembourg (op 208 meter) zou in het centrum van Londen glasheldere ontvangst geven. Ten eerste zat RTL Oldies er ’s avonds op. Ten tweede was er zelfs met 1,2 MW geen heldere ontvangst in Londen geweest. Later belde Eric me op. Hij zei dat mijn website over Radio Luxembourg hem inspiratie had gegeven. Maar dit initiatief verdween net zo spoedig als het was opgekomen. 

Dick Offringa (links) en Benny Brown

In 2005 was RTL klaar voor het DRM gebeuren. Via Digital Radio Mondiale zou Luxemburg de wereld weer gaan veroveren. DRM is digitaal in stereo via de middengolf uitzenden. De 208 meter werd overdag gebruikt voor de Duitse uitzendingen in DRM. Tevens werd er in DRM op de korte golf (49 meter) uitgezonden. De draad werd weer opgepakt voor Engelstalige uitzendingen. Onder de naam ‘The legend is back’ werd er met voice-tracks op internet uitgezonden. 

En tevens werd tussen 09:00 en 17:00 uur zendtijd gehuurd op het kortegolf station Wechental in Duitsland; ook in DRM. Twee oud-DJ’s namen de presentatie op zich: Dave Christian en Benny Brown. Op zekere dag belde Benny me. Ze kenden me van mijn website. En nodigden me uit eens langs te komen. Op 22 februari 2007 arriveerde ik in een gebouw aan de Kirchberg. Ik werd verwelkomd door mensen van de radio. 

Allereerst lieten ze me, op mijn verzoek, in het eerste gebouw de RTL4, RTL5 en RTL7 uitzendstraat zien. Later kwam ik in het tweede gebouw in de Engelstalige studio waar ik Benny Brown ontmoette. Toen ik zei dat een golden oldies station waarschijnlijk meer kans maakte zei Benny: “Dick, it’s 2007!”. Ja ja, ik zei er later nog bij dat ik hun voice tracks helemaal niets vond. 

De ‘uitzendstraat’ van RTL 5 en 7

Ze wilden zich ook met mijn veel bezochte website over Radio Luxembourg gaan bemoeien maar die boot heb ik afgehouden. Dat hele ‘The legend is back’ is trouwens een stille dood gestorven. Ergens in 2014 werd de Engelse zendantenne van Radio Luxembourg al afgebroken. Omdat de Duitse antenne op Duitsland gericht stond was Radio China vanaf dat moment uitsluitend in het Duits te horen. Begin 2016 werd ook de Duitse zendantenne van de 208 meter afgebroken. 

Heynen

Vanaf die tijd is het er stil… 


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx