RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Dick ‘Driemaster’ de Graaf is niet meer (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dick de Graaf is niet meer. Hij stierf gisteren, donderdag 19 november. Hij is vijfenzeventig geworden. Dick was één van de spilfiguren van het legendarische ‘Driemaster’ bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal (RNI) in de periode 1972-1974. Vanaf 2014 en dat gedurende een klein jaar volgde een remake bij de Kortrijkse webradio 19. Dick presenteerde er ook een Spaanstalige programma Musica Con Sabor.

Al heel vroeg had Dick de liefde voor muziek te pakken. Hij mocht plaatjes draaien tijdens de optredens van de Beat Band. Eén van de vele groepjes die meedongen naar de gunst van het publiek, samen met die andere exponenten van de Nederpop als The Buffoons, The Cats, The Shoes, The Hunter, The Outsiders, Brainbox en de Sandy Coast.

In 1968 werd hij wereldrecordhouder dj-en en maakte hij voor het eerst kennis met het medium radio bij de Zieken Omroep Razo, in zijn geboortestad Delft. En het bleef maar doorgaan voor hem in dat bijzondere jaar, want hij werd ook nog eens ontdekt door omroepvereniging KRO. Vier jaar later bracht een tender hem voor het eerst naar de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee Internationaal. Hij mocht er het nieuws lezen.

Terug aan land

Daar bleef het niet bij, al snel werd hij ingeschakeld in het team van ‘Driemaster’, een doordeweeks live programma dat door zijn creativiteit en verjongende aanpak, aansloeg. Dick deed het zo goed dat hij een jaar later werd gevraagd om een ochtendshow op te nemen in de Bussemse radiostudio aan land. Het liet het zich geen twee keer vragen. Hij presenteerde het liefst in de nachtelijke uren. Helaas, die waren bedoeld voor de uitzendingen van de Engelstalige internationale service van RNI. Maar om zes uur in de ochtend beginnen met een programma was natuurlijk ook een heel klein beetje nog nachtradio.

Tot het einde van de zeezender op 31 augustus 1974, bleef hij trouw de luisteraars door de ochtend begeleiden. Daarna werkte Dick onder andere in audio- en video- verhuur en had hij een succesvolle drive in show. In 1976 nam hij enkele programma’s op voor de zeezender Radio Mi Amigo als vervanger voor Michelle en Peter van Dam. Veertig jaar na het einde van RNI volgde alsnog een doorstart van ‘Driemaster’ bij Radio 19, de Kortrijkse webradio die heel dicht aanleunde bij het RNI-format van weleer. In 2015 werd gestopt met gepresenteerde programma’s en overgeschakeld op nonstop muziek.

° Lees verder onder de audio

Liefde voor latino

Naast een uurtje ‘Driemaster’ presenteerde Dick er ook een Spaanstalig programma. Per toeval ontstaan eigenlijk. Naast het vele radiowerk trok hij met een discobar door (vooral) Nederland. Hij werd gevraagd een feestje van Zuid Amerikanen, die erg veel van soul en Latijns Amerikaanse muziek hielden, op te fleuren. Het was zijn eerste kennismaking met musica latinoamericana

Dick de Graaf: “Ik had een oud collega die in Columbia werkte en ik vroeg hem om mij Latijns Amerikaanse muziek op te sturen, wat ook gebeurde. Toen ik een tijdje later een avond moest verzorgen voor de Colombiaanse gemeenschap in Rotterdam was iedereen verrast dat een bleekscheet hun muziek wist te draaien. Saillant detail, ik was de enige blanke in de zaal die avond. Van het een kwam het ander. Door mond op mondreclame moest ik steeds meer Latijns-Amerikaanse avonden verzorgen en specialiseerde ik mij in Música Latina, wat later weer leidde tot een radioprogramma”. (TB)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx