fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Dick ‘Driemaster’ de Graaf is niet meer (audio)

Dick de Graaf is niet meer. Hij stierf gisteren, donderdag 19 november. Hij is vijfenzeventig geworden. Dick was één van de spilfiguren van het legendarische ‘Driemaster’ bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal (RNI) in de periode 1972-1974. Vanaf 2014 en dat gedurende een klein jaar volgde een remake bij de Kortrijkse webradio 19. Dick presenteerde er ook een Spaanstalige programma Musica Con Sabor.

Al heel vroeg had Dick de liefde voor muziek te pakken. Hij mocht plaatjes draaien tijdens de optredens van de Beat Band. Eén van de vele groepjes die meedongen naar de gunst van het publiek, samen met die andere exponenten van de Nederpop als The Buffoons, The Cats, The Shoes, The Hunter, The Outsiders, Brainbox en de Sandy Coast.

In 1968 werd hij wereldrecordhouder dj-en en maakte hij voor het eerst kennis met het medium radio bij de Zieken Omroep Razo, in zijn geboortestad Delft. En het bleef maar doorgaan voor hem in dat bijzondere jaar, want hij werd ook nog eens ontdekt door omroepvereniging KRO. Vier jaar later bracht een tender hem voor het eerst naar de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee Internationaal. Hij mocht er het nieuws lezen.

Terug aan land

Daar bleef het niet bij, al snel werd hij ingeschakeld in het team van ‘Driemaster’, een doordeweeks live programma dat door zijn creativiteit en verjongende aanpak, aansloeg. Dick deed het zo goed dat hij een jaar later werd gevraagd om een ochtendshow op te nemen in de Bussemse radiostudio aan land. Het liet het zich geen twee keer vragen. Hij presenteerde het liefst in de nachtelijke uren. Helaas, die waren bedoeld voor de uitzendingen van de Engelstalige internationale service van RNI. Maar om zes uur in de ochtend beginnen met een programma was natuurlijk ook een heel klein beetje nog nachtradio.

Tot het einde van de zeezender op 31 augustus 1974, bleef hij trouw de luisteraars door de ochtend begeleiden. Daarna werkte Dick onder andere in audio- en video- verhuur en had hij een succesvolle drive in show. In 1976 nam hij enkele programma’s op voor de zeezender Radio Mi Amigo als vervanger voor Michelle en Peter van Dam. Veertig jaar na het einde van RNI volgde alsnog een doorstart van ‘Driemaster’ bij Radio 19, de Kortrijkse webradio die heel dicht aanleunde bij het RNI-format van weleer. In 2015 werd gestopt met gepresenteerde programma’s en overgeschakeld op nonstop muziek.

° Lees verder onder de audio

Liefde voor latina

Naast een uurtje ‘Driemaster’ presenteerde Dick er ook een Spaanstalig programma. Per toeval ontstaan eigenlijk. Naast het vele radiowerk trok hij met een discobar door (vooral) Nederland. Hij werd gevraagd een feestje van Zuid Amerikanen, die erg veel van soul en Latijns Amerikaanse muziek hielden, op te fleuren. Het was zijn eerste kennismaking met musica latinoamericana

Dick de Graaf: “Ik had een oud collega die in Columbia werkte en ik vroeg hem om mij Latijns Amerikaanse muziek op te sturen, wat ook gebeurde. Toen ik een tijdje later een avond moest verzorgen voor de Colombiaanse gemeenschap in Rotterdam was iedereen verrast dat een bleekscheet hun muziek wist te draaien. Saillant detail, ik was de enige blanke in de zaal die avond. Van het een kwam het ander. Door mond op mondreclame moest ik steeds meer Latijns-Amerikaanse avonden verzorgen en specialiseerde ik mij in Música Latina, wat later weer leidde tot een radioprogramma”. (TB)


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 660: Radio 10, Lutgart & Bandcamp

Vierduizend quizzende popmuziek allesweters gezocht om online ter spelen. De uitvaartplechtigheid van Lutgart Simoens wordt Lees verder

Het activistische radiokantje aan Willy Kuijpers

Gisteren overleed de Herentse politicus en oud-burgemeester Willy Kuijpers op 83-jarige leeftijd. Een speciaal man Lees verder

Blad 657: Lutgart, antennes & Bent (audio & video)

"Ik heb een rijk leven gehad, daarvoor bedank ik vooral de luisteraars".Opnieuw gaat een stuk Lees verder

Het is vandaag 17 november… 1978 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Blad 656: Lutgart, MNM en Joe (audio)

De kortegolf- en de commerciële Coca Cola-avonturen van Lutgart. Generation M heeft een apart plekje Lees verder

‘Groen Licht’ voor een babbel met Lutgart – 25

Herinner je je nog de dagen dat er massaal naar bepaalde radioprogramma’s werd geluisterd? 'Vragen Lees verder

Het afscheid van Lutgart in audio

Radio 2 en SRV zenden unieke fragmenten uit Het overlijden, gisteren zondag 15 november, van Lees verder

Lutgart Simoens is overleden (audio)

Vlaanderen is een engel kwijt Lutgart Simoens is overleden (92). Dat meldt de VRT. Ze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 20 november… 1982 (audio)

2008: Limburgse lokale radio’s gaan samenwerken

2005: Medewerker BRT werkte voor Veronica

Sluiten