RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Derde DAB+-campagne van start in Nederland (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Traag maar zeker? Feit is dat de introductie van DAB+ (nog steeds) extra steun lijkt nodig te hebben om iedereen ervan te overtuigen dat digitaal luisteren via de ether enkel maar winst oplevert. Overheden in heel Europa springen geregeld bij met campagnes om de voordelen in de verf te zetten.

Nu we erover nadenken, in Vlaanderen is het trouwens alweer een hel tijd geleden sedert dat daarin werd geïnvesteerd. Akkoord, er zijn tegenwoordig dringender problemen waarvoor budgetten moeten worden uitgetrokken. Dat weerhield onze Nederlandse buren er echter niet van om nog maar eens een ondersteunende actie op het getouw te zetten.

Het Ministerie van Economische Zaken keek de spaarpotten na en besliste om de bekendheid van DAB+ te stimuleren. Met de slogan ‘FM wordt DAB+. Ben jij al om?’ worden luisteraars sedert maandag 22 maart, aangespoord om hun ouwe trouwe FM-bakkie te vervangen door een digitaal apparaat. Aan de kostprijs kan het meestal niet meer liggen, want die dingen zijn inmiddels best betaalbaar geworden.

Pas vanaf 30%

Grote haast om naar de winkel te hollen is daarbij niet echt noodzakelijk want de analoge FM wordt pas uitgezet wanneer nog maar zo’n dertig procent op die manier naar de radio luistert. Het is inmiddels de derde campagne die wordt gevoerd in Nederland om de overgang naar DAB+ te bevorderen. Eerder maande men de luisteraars aan dit te doen met de acties: ‘Let’s get digital’ en DAB+, het nieuwe geluid van radio.

Zijn er actuele cijfers en hoever is men nog verwijderd van die beoogde dertig procent? De algemene conclusie is dat de omschakeling traag gebeurt. Uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat zestien procent een DAB-ontvanger heeft. De Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO) is iets optimistischer en noteerde vierentwintig procent.

Automobielindustrie loopt voorop

In 2020 luisterde gemiddeld 11,2% digitaal via de ether en 24,6% deed dit via het internet. Conclusie: een ruime meerderheid – weliswaar een iets kleiner wordende groep – is nog steeds verknocht aan de FM of de kabel. Tot zover de thuisituatie. Beter lijkt het te gaan in de wereld van de auto-industrie waar bijna 2,5 miljoen DAB+-ontvangers (inclusief de toestellen in de auto’s) werden verkocht. Zo’n 72% van de nieuwe auto’s rolde uit de fabriek met DAB+ aan boord. 

Sinds 20 december 2020 is de Europese richtlijn van kracht dat alle nieuw verkochte auto’s standaard voorzien moeten zijn van een digitale radio. Paul Römer, voorzitter van de Stuurgroep Digital Radio NL en radiodirecteur bij Talpa Network: “Het ligt in de lijn der verwachting dat in de komende vijf tot acht jaar steeds meer luisteraars via digitale devices gaan luisteren. Met deze nieuwe campagne die door alle stations wordt uitgezonden, maken we mensen hier steeds meer bewust van.”


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nederland: lokale DAB+-netten (bijna) compleet bezet

Bijna zeven maanden na de start van de uitgifte van vergunningen voor lokale DAB+-netten in Lees verder

Nederland consulteert veiling nieuwe landelijk DAB+-netwerk

Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is gestart met een consultatie van de Lees verder

Meer landelijke DAB+-capaciteit in Nederland

De Nederlandse Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil eind dit jaar Lees verder

Nog weinig nieuwe auto’s zonder DAB+ in Nederland

Steeds meer nieuwe auto’s hebben standaard DAB+ aan boord in Nederland. Dit blijkt uit gegevens Lees verder

Nieuwe DAB+spot in Nederland met bekende dj’s (video)

"Het nieuwe geluid van radio" De Nederlandse landelijke publieke én commerciële radiostations zijn met een Lees verder

Nederland: wordt Veronica (weer) het kind van de rekening?

Nog voor het hoger beroep over de veiling van de FM-frequenties op 13 december wordt Lees verder

Blad 1648: Qmusic, Radio 10, My 90s TV

• Qmusic betaalt uw aankopen terug • De grootste hitlijst is er aan begonnen • Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
RdG
RdG
26 maart 2021 - 14:01 14:01

Wat extra ondersteuning in Vlaanderen zou ook welkom zijn.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx