fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Denemarken: Radio4 treedt in de voetsporen van Radio24syv

De een zijn dood is de ander zijn brood. In Denemarken viel gisteravond het doek over Radio24syv, maar in de plaats kunnen de Denen vanaf vandaag kennismaken met Radio4. Het is de nieuwe private talkradio die het gesubsidieerde FM4-pakket kreeg toegewezen en die tegelijk ook een plekje krijgt op de Deense landelijke DAB+.

Radio4 is een initiatief van een consortium van negen regionale mediaspelers met als belangrijkste Jysk Fynske Medier, de tweede grootste mediagroep van Denemarken. Anne-Marie Dohm, een voormalige directrice van de publieke omroep DR, werd aangetrokken om het nieuwe station vorm te geven. “We willen inclusief en betrokken zijn. We richten ons op programma’s met gepassioneerde mensen, persoonlijkheden met een ‘attitude’ of een missie”, zegt Dohm in de Deense pers. De slagzin van Radio4 wordt “Taler med Denmark” (In gesprek met Denemarken).

Via een woensdag verspreid persbericht gaf de nieuwe zender een eerste inkijk in de programmatie die de Denen mogen verwachten. Alle programma’s zijn ook te herbeluisteren via podcast. Logische blikvanger wordt het ochtendprogramma. Zo wordt de weekdag van 6 tot 9 gestart met “kritische, nieuwsgierige en verrassende ochtendradio” vanuit de studio in Aarhus en gedragen door vier beslagen journalistieke namen: Kasper Harboe, Dan Grønbech, Stine Kromann Dragsted en Jacob Grosen.

klik op kaartje om te vergroten

Er duiken nog meer bekende Denen op. Een opmerkelijk programma over geloof komt op zaterdag van 14.05 tot 15 uur met muzikant en songschrijver Isam B (Isam Bachiri). Een andere BD is de ‘alternatieve comedian’ Anders Stjernholm. Hij brengt iedere donderdag om 11.05 uur een uur lang een debatprogramma waar de oude hippie-idealen – die hij overigens enkel heeft van horen zeggen, want hij is er te jong voor – nieuw leven worden ingeblazen.

Christian Friis Bach, een gewezen Deense minister (Buitenlandse Zaken en Ontwikkeling) krijgt op vrijdag om 14.15 uur het wekelijkse buitenlandprogramma “De Deense Connectie”. Oorlogsfotograaf Jan Grarup brengt op woensdag van 19 tot 20 uur “The Hurricane’s Eye” waarin hij de luisteraars meeneemt naar conflictgebieden.

In de categorie jonggepensioneerden-met-ervaring werd de 62-jarige Jens Folmer Jepsen, oud-directeur van Aarhus Festuge, aangetrokken om het “kleinste nieuws” uit te spitten en mag Claus Elgaard (56), een gewezen sportanker op TV2, wekelijks de sportweek overlopen.

Op zondag van 20 tot 22 uur focust Britt Berglund in het programma “Du er ikke alene” (Je bent niet alleen) op het leven als single. Sara Husted Meyer brengt elke dinsdag om 18.05 uur een magazine over het Deense koninklijke huis. Nina Bendixen wordt de gastvrouw van een wekelijks klimaatprogramma, op zondag van 14.05 tot 16.00 uur.

Toch zet Radio4 ook één programma van Radio24syv verder, Nattevagten (Nachtwacht), elke nacht tussen middernacht en 2 uur. Het programma blijft weg van het nieuws, maar legt de klemtoon op “diepte en aanwezigheid”.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Denemarken: doek valt definitief voor (Belgische) Radio24syv

In Denemarken valt na 8 jaar dan toch definitief het doek over het even vaak Lees verder

Denemarken: Radio24syv kiest voor digitale toekomst

Berlingske Media, de eigenaar van de populaire Deense informatieradio Radio24syv heeft beslist een exclusief digitale Lees verder

Denemarken: 1 kandidaat voor landelijk FM-kavel (video)

Er is slechts één kandidaat voor een landelijke FM-kavel in Denemarken dat straks vrijkomt. Het Lees verder

Denemarken start herverdeling landelijk FM4-kavel

De Deense overheid gaat het landelijke commerciële kavel FM4 opnieuw verdelen. Momenteel zendt de nieuws- Lees verder

Denemarken schaft kijk- en luistergeld af

Denemarken gaat het kijk- en luistergeld voor de publieke omroep afschaffen, vermoedelijk per 1 januari Lees verder

Hongarije muilkorft laatste oppositieradio

De Hongaarse mediaregulator (NMHH) heeft de vergunning van het oppositieradiostation Klubradio niet verlengd. De licentie Lees verder

Groen Licht – 22

Griekse zon, zee en radio ! Groen licht "22". Tweeëntwintig is mijn geluksgetal, vandaar de Lees verder

Finland: Bauer blijft maar overnemen (audio)

Bauer Media is haar portfolio in Finland flink aan het uitbreiden. Het Duitse mediaconcern dat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in varia
Denemarken: doek valt definitief voor (Belgische) Radio24syv

Geen kijk- en luistergeld meer in Noorwegen

40 jaar ziekenomroep Radio Zenith in Brugge

Oostenrijk: Nieuwe nationale radiostation gaat van start op nationale feestdag

Oostenrijk: Het is (een beetje) wachten op Godot

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Sluiten