RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Denemarken: Radio24syv kiest voor digitale toekomst

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Berlingske Media, de eigenaar van de populaire Deense informatieradio Radio24syv heeft beslist een exclusief digitale licentie aan te vragen. Het station liet eerder een verlenging van het FM4-pakket aan zich voorbijgaan en zou normaal op 31 oktober sluiten. Maar in de plaats daarvan wordt nu toch gekozen voor een formule met digitale radio op DAB+, het internet en podcasts, zo kondigt de eigenaar aan in een persbericht.

Radio24syv is een Deense radio met nieuws- en praatprogramma’s, geschoold op een redelijk volkse leest. De meerderheid van het station is (via Berlingske Media) sinds 2016 trouwens in handen van het Belgische DPG Media van Christian Van Thillo (Het Laatste Nieuws, VTM, Qmusic, e.a.). Hoewel het dus een privaat station is, wordt het echter volledig gesubsidieerd door het Deense ministerie van Cultuur.

De ontstaansgeschiedenis van het Radio24syv is enigszins apart. In 2010 besliste de toenmalige Deense (liberale) regering om het FM4-pakket, op dat moment nog in gebruik door het publieke DR P2, aan een particuliere speler te geven, met als doel informatief te concurreren tegen het ‘autoritaire’ DR P1. Berlingske Media deed als enige een aanvraag en won de vergunning. Het kreeg acht jaar lang een toelage van 93 miljoen Deense Kroon (ongeveer 12,5 miljoen euro), omdat het maken van een radiostation met enkel nieuws- en praatprogramma’s nu eenmaal heel duur is.

Radio24syv kondigde in maart van dit jaar echter plots aan dat ze geen verlenging van hun vergunning voor het FM4-pakket zou aanvragen, wanneer deze op 31 oktober 2019 afloopt. De reden was een erg omstreden bepaling in het nieuwe mediabesluit van de vorige Deense minderheidsregering dat bepaalt dat “ten minste 70 procent van de redactie op 110 kilometer van Kopenhagen moet liggen”.

Uiteindelijk bleek er slechts één kandidaat voor het FM4-pakket: een consortium van acht regionale mediaspelers met als belangrijkste Jysk Fynske Medier, de tweede grootste mediagroep van Denemarken. Het dossier werd ingediend als Radio FM4 en staat onder leiding van Anne-Marie Dohm, een voormalige directrice van de publieke omroep DR. Begin juli maakte het Deense ministerie van Cultuur bekend dat Radio FM4 de volgende acht jaar de vergunning krijgt, met ingang van 1 november 2019.

Reddingsboei

Hoewel Radio24syv gemiddeld slechts een marktaandeel haalt van 2,5 tot 3 procent, is het omwille van zijn speciale karakter wel een vertrouwde stem geworden in het Deense omroeplandschap. Het minste dat je kunt zeggen is dat het in Denemarken ‘talkradio’ op de kaart heeft gezet, als concurrent van DR P1. Het verbaasde dan ook niet dat er bijzonder veel kritiek losbarstte op het mogelijke verdwijnen van het station. Daarom werd, net voor de verkiezingen van begin juni, alsnog een politiek compromis bereikt die als een reddingsboei naar Radio24syv werd gegooid: de oprichting van een nieuw gesubsidieerd nieuws- en cultuurkanaal via DAB+.

Dat exclusief digitale kanaal moet tegelijk de Deense DAB+ sterker in de markt helpen zetten. Digitale radio haalt in Denemarken al een kleine helft van alle radiobereik, maar de digitale groei trappelt de laatste jaren toch wat ter plaatse. Dat doet de regering twijfelen over een afschakeldatum voor FM.

Radio24syv hield eerst nog wat de boot af, maar gaat nu toch overstag. Toch wordt het best een moeilijke oefening voor het station en dat beseft ook de eigenaar Berlingske Media. De medewerkers kregen immers al hun opzeg en het contract voor het pand loopt af. Bovendien heeft de directeur van Radio24syv, Jørgen Ramskov, al een nieuwe baan vanaf 1 november. De digitale licentie gaat in op 1 november. Er is geen garantie dat Radio24syv de offerte zal winnen, al lijkt de kans erg klein dat ze er naast zouden grijpen.

De beslissing valt pas op 22 oktober, negen dagen voor de bestaande radiolicentie vervalt. Die timing werd overigens, bewust met twee maanden vervroegd voor Radio24syv, in functie van de continuïteit van het station. De overheidssubsidie verlaagt wel van 93 naar 70 miljoen Deense Kroon (9,4 miljoen euro), maar de zender mag aanvullend reclame uitzenden (wat nu nog niet mocht). De digitale licentie geldt wel voorlopig maar voor vier jaar. Het nieuwe kanaal moet wekelijks minstens 90 uur programma’s produceren, met een klemtoon op cultuur (minimaal 20 uur). Muziek kan en mag maar is beperkt tot maximaal 20 procent overdag, 65 procent ’s avonds en 55 procent’ s nachts. In tegenstelling tot de vergunning voor het FM4-kanaal, zijn er geen locatievereisten voor de redactie, werknemers of productie. Radio24syv kan dus in Kopenhagen blijven.

“We houden gewoon te veel van Radio24syv om het zomaar af te sluiten. Het is een belangrijke stem in het publieke debat geworden en daarom hebben we gevochten en zullen we blijven vechten voor zijn voortbestaan”, zegt Jakob Kvist, bestuurslid en creatief directeur van Berlingske People, de minderheidsaandeelhouder van Radio24syv.

“We hebben de kans om door te gaan met innovatieve media. De radio zal in de toekomst 100 procent digitaal zijn. Dit is een uitdaging die we graag willen aangaan, ”zegt Anders Krab-Johansen, CEO en uitgever van Berlingske Media.

De werknemers van Radio24syv werden afgelopen week ingelicht. “Radio24syv staat voor een onzekere periode waarin het station zal blijven uitzenden zoals gepland. Er is geen garantie op succes, maar het is de moeite waard om het risico te nemen.”

Jakob Kvist krijgt de opdracht om de nieuwe licentie aan te vragen, Jørgen Ramskov zal tot 31 oktober doorgaan als radiodirecteur. (RDS)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx