RadioVisie

  • .
    .

Denemarken: doek valt definitief voor (Belgische) Radio24syv

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Denemarken valt na 8 jaar dan toch definitief het doek over het even vaak geprezen als verguisde Radio24syv. Op 31 oktober om middernacht gaat de stekker eruit, nadat deze bijzondere ‘talkradio-met-een-hoekje-af’ naast de laatste reddingsboei greep, in de vorm van een nieuw gesubsidieerd nieuws- en cultuurkanaal via DAB+.

Die digitale vergunning gaat naar het project ‘Loud’, een nieuwe culturele jongerenradio die mikt op de doelgroep 15-32. Achter het project, dat op 1 april 2020 van start gaat, schuilen onder meer de lokale stations Radio Diablo en Radio Globus, in samenwerking met onder meer het Roskilde-festival, de Vega Concert Hall en het Deense nationale museum. ‘Loud’ krijgt nu vier jaar lang een staatstoelage van 70 miljoen Deense kronen (ongeveer 9,4 miljoen euro), maar net als Radio24syv is het station volledig privaat.

Hiermee komt dus zo goed als zeker een definitief einde aan Radio24syv, waarvan de meerderheid van de aandelen in handen is van het Belgische DPG Media (via het Deense Berlingske Media). In de Deense media en bij gevestigde bloggers, die de materie van kortbij hebben gevolgd, heeft men het zonder veel omwegen over een ‘politieke moord’.

Dat die moord bovendien – in hoofdzaak – in de schoenen van de Deense liberalen wordt geschoven moet extra pijn doen bij DPG Media, zeker nadat het in 2010 diezelfde Deense liberalen waren die de oprichting van Radio24syv mogelijk hadden gemaakt.

De tijdelijke Deense (socialistische) minister van Cultuur Rasmus Prehn, die het dossier nog erfde van de vorige liberale minderheidsregering, zal deze week in het Deense parlement uitleg moeten komen geven over de beslissing om Loud te verkiezen boven Radio24syv (plus nog een derde dossier, DK4 Radio).

Zo wordt de zevenkoppige commissie die moest oordelen over het dossier verweten dat ze geen enkel benul hadden van het medium radio. Volgens de Deense media lagen de dossiers van Loud en Radio24syv ook ‘nek-aan-nek’, maar heeft Loud het gehaald omdat hun offerte 20 miljoen DK goedkoper was.

Voorts rijst hier en daar de vraag of de echte minister van Cultuur Joy Mogensen – zij laat zich momenteel vervangen, nadat ze begin oktober een miskraam kreeg – invloed heeft uitgeoefend op de keuze voor Loud. Mogensen was, tot voor ze begin juli minister werd, acht jaar lang burgemeester van Roskilde en Loud blijkt nu een heel sterke band te hebben met het beroemde Roskilde-festival.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat het parlementair debat nog iets aan de beslissing zal wijzigen. Op dit moment is 31 oktober de laatste uitzenddag van Radio24syv. “Maar we gaan eruit met een grote knal”, zegt CEO Jørgen Ramskov.

“Het is moeilijk om vrije media te exploiteren onder controle van politici. Het verzet in het politieke bestel en onder spin-doctors speelde heel sterk tegen ons. We hebben de woede ten opzichte van ons radiostation gevoeld”, zei Jakob Kvist, creatief directeur van Berlingske People, de minderheidsaandeelhouder van Radio24syv. “Het is absoluut gek om zo’n goed functionerende radio te moeten afsluiten. Een station waar de Denen zo blij mee zijn geweest en dat, in vergelijking met andere, met veel minder middelen werd gemaakt.” (RDS)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Denemarken: Radio24syv kiest voor digitale toekomst

Berlingske Media, de eigenaar van de populaire Deense informatieradio Radio24syv heeft beslist een exclusief digitale Lees verder

Denemarken: 1 kandidaat voor landelijk FM-kavel (video)

Er is slechts één kandidaat voor een landelijke FM-kavel in Denemarken dat straks vrijkomt. Het Lees verder

Denemarken start herverdeling landelijk FM4-kavel

De Deense overheid gaat het landelijke commerciële kavel FM4 opnieuw verdelen. Momenteel zendt de nieuws- Lees verder

Deense regering zet FM-zenders uit in 2021

De Deense regering kondigde donderdag aan dat het tijd wordt om, naar het voorbeeld van Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
28 oktober 2019 - 16:15 16:15

Wat zou JIJ als DEEN doen met een DEENS pensioenspaarfonds? Pure logica. Je weet waar je aan begint met dat pensioensparen!

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx