fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Denemarken: doek valt definitief voor (Belgische) Radio24syv

In Denemarken valt na 8 jaar dan toch definitief het doek over het even vaak geprezen als verguisde Radio24syv. Op 31 oktober om middernacht gaat de stekker eruit, nadat deze bijzondere ‘talkradio-met-een-hoekje-af’ naast de laatste reddingsboei greep, in de vorm van een nieuw gesubsidieerd nieuws- en cultuurkanaal via DAB+.

Die digitale vergunning gaat naar het project ‘Loud’, een nieuwe culturele jongerenradio die mikt op de doelgroep 15-32. Achter het project, dat op 1 april 2020 van start gaat, schuilen onder meer de lokale stations Radio Diablo en Radio Globus, in samenwerking met onder meer het Roskilde-festival, de Vega Concert Hall en het Deense nationale museum. ‘Loud’ krijgt nu vier jaar lang een staatstoelage van 70 miljoen Deense kronen (ongeveer 9,4 miljoen euro), maar net als Radio24syv is het station volledig privaat.

Hiermee komt dus zo goed als zeker een definitief einde aan Radio24syv, waarvan de meerderheid van de aandelen in handen is van het Belgische DPG Media (via het Deense Berlingske Media). In de Deense media en bij gevestigde bloggers, die de materie van kortbij hebben gevolgd, heeft men het zonder veel omwegen over een ‘politieke moord’.

Dat die moord bovendien – in hoofdzaak – in de schoenen van de Deense liberalen wordt geschoven moet extra pijn doen bij DPG Media, zeker nadat het in 2010 diezelfde Deense liberalen waren die de oprichting van Radio24syv mogelijk hadden gemaakt.

De tijdelijke Deense (socialistische) minister van Cultuur Rasmus Prehn, die het dossier nog erfde van de vorige liberale minderheidsregering, zal deze week in het Deense parlement uitleg moeten komen geven over de beslissing om Loud te verkiezen boven Radio24syv (plus nog een derde dossier, DK4 Radio).

Zo wordt de zevenkoppige commissie die moest oordelen over het dossier verweten dat ze geen enkel benul hadden van het medium radio. Volgens de Deense media lagen de dossiers van Loud en Radio24syv ook ‘nek-aan-nek’, maar heeft Loud het gehaald omdat hun offerte 20 miljoen DK goedkoper was.

Voorts rijst hier en daar de vraag of de echte minister van Cultuur Joy Mogensen – zij laat zich momenteel vervangen, nadat ze begin oktober een miskraam kreeg – invloed heeft uitgeoefend op de keuze voor Loud. Mogensen was, tot voor ze begin juli minister werd, acht jaar lang burgemeester van Roskilde en Loud blijkt nu een heel sterke band te hebben met het beroemde Roskilde-festival.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat het parlementair debat nog iets aan de beslissing zal wijzigen. Op dit moment is 31 oktober de laatste uitzenddag van Radio24syv. “Maar we gaan eruit met een grote knal”, zegt CEO Jørgen Ramskov.

“Het is moeilijk om vrije media te exploiteren onder controle van politici. Het verzet in het politieke bestel en onder spin-doctors speelde heel sterk tegen ons. We hebben de woede ten opzichte van ons radiostation gevoeld”, zei Jakob Kvist, creatief directeur van Berlingske People, de minderheidsaandeelhouder van Radio24syv. “Het is absoluut gek om zo’n goed functionerende radio te moeten afsluiten. Een station waar de Denen zo blij mee zijn geweest en dat, in vergelijking met andere, met veel minder middelen werd gemaakt.” (RDS)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Audiovalley verkoopt Storever aan M-Cube

Audiovalley, de Belgische groep achter onder meer Radionomy, Shoutcast en Targetspot, heeft een ander bedrijfsonderdeel, Lees verder

Ierland: RTÉ sluit DAB in nieuwe besparingsgolf

De Ierse staatsomroep RTÉ gaat zijn digitale DAB-radiodiensten sluiten. De sluitingen maken deel uit van Lees verder

Denemarken: Radio4 treedt in de voetsporen van Radio24syv

De een zijn dood is de ander zijn brood. In Denemarken viel gisteravond het doek Lees verder

Geen kijk- en luistergeld meer in Noorwegen

Noorwegen is het volgende land in Europa waar het betalen van kijk- en luistergeld wordt Lees verder

40 jaar ziekenomroep Radio Zenith in Brugge

Op 1 september 2019 is het exact veertig jaar geleden dat Radio Zenith officieel van Lees verder

Denemarken: Radio24syv kiest voor digitale toekomst

Berlingske Media, de eigenaar van de populaire Deense informatieradio Radio24syv heeft beslist een exclusief digitale Lees verder

Oostenrijk: Nieuwe nationale radiostation gaat van start op nationale feestdag

Het was even wachten, maar de datum waarop in Oostenrijk het tweede landelijke commerciële radiostation Lees verder

Oostenrijk: Het is (een beetje) wachten op Godot

Nog voor de zomer zou in Oostenrijk een tweede landelijke commercieel radionetwerk op FM van Lees verder

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Marc Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Marc
Gast
Marc

Wat zou JIJ als DEEN doen met een DEENS pensioenspaarfonds? Pure logica. Je weet waar je aan begint met dat pensioensparen!

Meer in varia
Geen kijk- en luistergeld meer in Noorwegen

40 jaar ziekenomroep Radio Zenith in Brugge

Oostenrijk: Nieuwe nationale radiostation gaat van start op nationale feestdag

Oostenrijk: Het is (een beetje) wachten op Godot

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Grand Prix Radio: offshore radio op F1-tempo

Sluiten