fbpx

RadioVisie

  • .
    .

De laatste twaalf: Wie zijn ze? (1)

Het was al een tijdje uitkijken naar de laatste erkenningen in het nieuwe frequentieplan. De tweede ronde daarvan was begonnen, net op het moment dat het begin van de eerste ronde verjaarde. Een snelle omwenteling is het dan nog moeilijk te noemen, al had de minister nog tot midden augustus tijd. Het toont natuurlijk wel het voordeel van de ‘handicap’ die de automatisch verlengde landelijke- en openbare omroepen meekregen.

Een applaus?

De bekendmaking, vorige vrijdag, gebeurde met veel berekening van totalen, zowel per provincie als voor het hele Vlaamse land. Het was eerder een nota met een feitenrelaas, en daar op het eind nog een dozijn nieuwe en niet zo nieuwe omroepen bij. De voorgeschiedenis was er één van vele commissies, bepaalde deelnemers daaraan stonden ondertussen al lijnrecht tegenover de minister… in procedures. Niet iedereen is zo tevreden als de minister, die vorige vrijdag duidelijk een periode wou afsluiten met een applaus voor zichzelf.

Ergens zal hij wel applaus verdienen, moeite is er altijd gedaan als mensen met iets bezig zijn. De resultaten van dat werk zullen nog een tijd op zich laten wachten, de netwerken moeten binnenkort in de ether zijn, de lokale radio’s tegen eind van het jaar en de laatste twaalf hebben nog wel even meer tijd. Wie zijn ze, wat doen ze wat drijft hen? Paul Jambers zou het niet beter hebben kunnen zeggen. We lichten ze een beetje uit per pakket.

PAKKET FREQUENTIE OMROEP/RADIO SCORE
12 Antwerpen 105.4 Radio Expres vzw 92,48%
    Radio Expres Zuid  
       
    2B Events bvba 62,92%
    Radio Antwerpen FM  

Financieel de mist in

2B Events (Antwerpen FM) scoorde programmatorisch en technisch ongeveer gelijklopend met Radio Expres, financieel gingen ze volledig de mist in met een score van 0 op 30. Ware dat anders geweest, en hadden ze daarvoor eveneens een maximum kunnen halen zoals Radio Expres Zuid, dan zouden ze hen met 0,44% hebben verslagen. Hun balansen waren blijkbaar niet correct ingevuld en ook de herkomst van financiële middelen was onvoldoende omschreven.

Antwerpen FM werd opgericht in 2012, een aantal jaren geleden diende de vzw een reorganisatieplan in en kon dat geslaagd afsluiten. Achter Radio Express zit de voormalige programmaleider Marc Dhollander, het idee om opnieuw aan te vragen zou zijn ontstaan tijdens een reünie vorig jaar. Hun aanvraag voor pakket 12 was hun tweede voorkeur (Radio Express Zuid), de eerste voorkeur ging naar een aanvraag voor pakket 14 (Radio Expres Noord).

Vorige vereffend

Van de (vorige) vzw Radio Expres is op 30 juni 2008 een document neergelegd op de griffie in Antwerpen, daarin werd New Contact NV aangesteld als vereffenaar en wordt de vereniging vermeld als ‘volledig ontbonden en vereffend te worden beschouwd’.

PAKKET FREQUENTIE OMROEP/RADIO SCORE
14 Antwerpen 107.0 107 FM gcv 95,04%
    Radio 107 FM  
       
    Radio Expres vzw 92,48%
    Radio Express Noord  

DJ KHLR

Radio Express haalde pakket 12 met glans en glorie binnen, vooral ook omdat de tegenkandidaat naliet. Alhoewel de score gelijkgeschakeld werd op 92,48% volstond dat niet om ook pakket 14 binnen te halen. De scores liepen gelijk voor het financiële en technische, doch Expres werd met 2,51% verslagen in programmatie.

De tegenkandidaat was een gcv, een gewone commanditaire vennootschap, dit jaar opgericht op hetzelfde adres als een bedrijf dat o.a. werkzaam wil zijn in media, reclame, PR en communicatie. De ene vennoot is een lid van een familie met een Italiaanse voedingshandel in Aartselaar. De andere is de Antwerpse DJ KHLR (Khalor) aka Khalid Nacir (niet te verwarren met de voormalige Marokkaanse minister van communicatie).

YUHCOS

Vooral DJ KHLR ambieert een omroep voor de ‘Young Urban Hipster Couples Or Singles’, afgekort de YUHCOS, tussen 16 en 35 jaar. DJ KHLR is resident DJ in zowat alle grote clubs in Antwerpen. Naast dat profiel van muziek wil hij ook de stad Antwerpen zelf uitstralen, via een redactieteam van een zestal mensen, en ondernemers en artiesten een platform geven.

PAKKET FREQUENTIE OMROEP/RADIO SCORE
35 Bornem 107.6 Radio Klein-Brabant vzw 77,54%
  Willebroek 104.9 Radio RKB  
       
    Weekend vzw 74,37%
    Radio Beiaard  

Band met de gemeenschap

Alhoewel de vzw Weekend financieel 13% beter scoorde dan Radio Klein-Brabant, haalde ze 16% minder in programmatie. Uiteindelijk bleef er een verschil van zo’n 3%, dat komt er meestal op neer dat het ene minder concreet is dan het andere. Weekend vzw scoorde minder omdat ze vager waren in programmatie, en geen eigen redactie hebben.

Toch is het vooral op de programmering zelf dat ze het meeste verliezen ten opzichte van Radio RKB (8%). Beide omroepen zijn actief en hebben een zendschema. Bij Weekend vzw zou de band met de gemeenschap onvoldoende bewezen zijn, al is er voor Radio RKB toch ook de opmerking dat materiële bewijsstukken voor die band ontbreken.

Toch weer ‘Hit’

Eind vorig jaar haalde Radio Beiaard al geen erkenning meer binnen voor de regio Dendermonde, de frequenties daar waren de meest begeerde toen, er waren maar liefst zes aanvragen voor. De omroep moest toen na 36 jaar stoppen, ook de herkansing in de tweede ronde is nu niet gelukt, net niet is nog altijd niet. De omroep verdwijnt daarmee alleszins definitief uit de ether, dat zal nogmaals hard aankomen bij boegbeeld Maurits De Saeger.

Radio Klein-Brabant is een omroep die werd opgericht in 1981. Hij was in handen gekomen van Marc Peersmans (HITfm), vorig jaar werden de statuten aangepast omdat de keten ook het netwerk wou binnenhalen. Dat netwerk verloren ze weer aan TOPradio, door een beslissing van minister Gatz… in volle tweede aanvraagperiode dit jaar.

PAKKET FREQUENTIE OMROEP/RADIO SCORE
43 Brugge 106.0 Belfort Media vzw 90,39%
    Radio B-Easy  
       
    RFM vzw 86,58%
    Radio RFM  
       
    Lokale Radio Impact (LRI) vzw 76,82%
    Radio Brugge FM  

Vlakbij de UN Universiteit

Op 7 maart 2018 werd in Brugge de vzw Belfort Media opgericht, de zetel is in een historisch stadsgedeelte vlakbij United Nations University Institute. Over de (enige) drie bestuursleden met stemrecht is niet veel terug te vinden. Hun secretaris-penningmeester is blijkbaar een verwoed tennisspeler en een ander lid zou een klassiek muzikant en een activist zijn, die al eens Japanse kerselaars kon redden in Gent. Als alle gegevens kloppen tenminste.

De vzw RFM is opgericht in 2013, de vereniging wil actief zijn in de regio Roeselare, vandaar de naam RFM. Mede-oprichter Steven Caulier is gekend van Kuurnse Lokale Radio in de jaren tachtig, Contact, WLS, Club FM, enz. Caulier nam ontslag uit de vzw in maart van dit jaar, hij is kandidaat bij de verkiezingen in Kortrijk en neemt het met een nieuwe partij (mee) op tegen huidig burgemeester ‘Quickie’.

Lokale Radio Impakt (LRI) tenslotte was eerder de constructie voor Stadsradio Zottegem, zij dienden vier dossiers in. Voor pakket 57 waren ze enige kandidaat en dat haalden ze binnen (zie later). De scores: Belfort Media haalde het met een half wiel van RFM in de programmatie, LRI liet zich kloppen op de meeste onderdelen

° Morgen: deel 2


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

4
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
sonnyDimitriHaveveFrank Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
sonny
Gast
sonny

pallieter radio vergeten?

Dimitri
Gast
Dimitri

Spijtig voor Radio Beiaard. Ik zat niet echt in hun doelpubliek maar vond het wel de meest degelijke lokale radio uit de streek. Dubbel spijtig is dat Dendermonde 1 frequentie moet afstaan aan een Wase lokale die daarbovenop nog is 2 frequenties heeft die in het Dendermondse al goed te ontvangen waren.

Frank
Gast
Frank

Toch even verbeteren want bij Antwerpen FM was er al lang geen sprake meer van een vzw. Het was Airtime BVBA die de radio beheerde en ook in WCO, lees gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers, ging. Of dat al dan niet succesvol was weet ik niet, maar persoonlijk ken ik wel een paar bedrijven die nog steeds centjes te goed hebben, en het is dan toch wel raar om een nieuwe vergunning op een andere BVBA aan te vragen.

Hugo Van Vlaenderen
Lid

@Frank, bedoeld zijn de vermeldingen in het staatsblad over 2B-events. Het reorganisatieplan dat daarin eerder was gepubliceerd werd op 7 augustus 2013 vermeld als: ‘Bij vonnis van de vakantiekamer van de Rechtbank van Koophandel te Antwerpen d.d. 30 juli 2013 werd van : 2B-EVENTS BVBA, …/… het reorganisatieplan gehomologeerd en de reorganisatieprocedure afgesloten’.

Meer in erkenningen, lokale radio
Het Middagblad van 18 juni (video)

Kolder en Klodder – 28 (video)

De verrijzenis van Omroep Neteland

Radio Lipstick terug in Duisburg

FM Goud nu ook te beluisteren in Kinrooi

Sven Gatz erkent nieuwe lokale radio’s

Sluiten