RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

De laatste twaalf: Wie zijn ze? (1)

Het was al een tijdje uitkijken naar de laatste erkenningen in het nieuwe frequentieplan. De tweede ronde daarvan was begonnen, net op het moment dat het begin van de eerste ronde verjaarde. Een snelle omwenteling is het dan nog moeilijk te noemen, al had de minister nog tot midden augustus tijd. Het toont natuurlijk wel het voordeel van de ‘handicap’ die de automatisch verlengde landelijke- en openbare omroepen meekregen.

Een applaus?

De bekendmaking, vorige vrijdag, gebeurde met veel berekening van totalen, zowel per provincie als voor het hele Vlaamse land. Het was eerder een nota met een feitenrelaas, en daar op het eind nog een dozijn nieuwe en niet zo nieuwe omroepen bij. De voorgeschiedenis was er één van vele commissies, bepaalde deelnemers daaraan stonden ondertussen al lijnrecht tegenover de minister… in procedures. Niet iedereen is zo tevreden als de minister, die vorige vrijdag duidelijk een periode wou afsluiten met een applaus voor zichzelf.

Ergens zal hij wel applaus verdienen, moeite is er altijd gedaan als mensen met iets bezig zijn. De resultaten van dat werk zullen nog een tijd op zich laten wachten, de netwerken moeten binnenkort in de ether zijn, de lokale radio’s tegen eind van het jaar en de laatste twaalf hebben nog wel even meer tijd. Wie zijn ze, wat doen ze wat drijft hen? Paul Jambers zou het niet beter hebben kunnen zeggen. We lichten ze een beetje uit per pakket.

PAKKETFREQUENTIEOMROEP/RADIOSCORE
12Antwerpen 105.4Radio Expres vzw92,48%
  Radio Expres Zuid 
    
  2B Events bvba62,92%
  Radio Antwerpen FM 

Financieel de mist in

2B Events (Antwerpen FM) scoorde programmatorisch en technisch ongeveer gelijklopend met Radio Expres, financieel gingen ze volledig de mist in met een score van 0 op 30. Ware dat anders geweest, en hadden ze daarvoor eveneens een maximum kunnen halen zoals Radio Expres Zuid, dan zouden ze hen met 0,44% hebben verslagen. Hun balansen waren blijkbaar niet correct ingevuld en ook de herkomst van financiële middelen was onvoldoende omschreven.

Antwerpen FM werd opgericht in 2012, een aantal jaren geleden diende de vzw een reorganisatieplan in en kon dat geslaagd afsluiten. Achter Radio Express zit de voormalige programmaleider Marc Dhollander, het idee om opnieuw aan te vragen zou zijn ontstaan tijdens een reünie vorig jaar. Hun aanvraag voor pakket 12 was hun tweede voorkeur (Radio Express Zuid), de eerste voorkeur ging naar een aanvraag voor pakket 14 (Radio Expres Noord).

Vorige vereffend

Van de (vorige) vzw Radio Expres is op 30 juni 2008 een document neergelegd op de griffie in Antwerpen, daarin werd New Contact NV aangesteld als vereffenaar en wordt de vereniging vermeld als ‘volledig ontbonden en vereffend te worden beschouwd’.

PAKKETFREQUENTIEOMROEP/RADIOSCORE
14Antwerpen 107.0107 FM gcv95,04%
  Radio 107 FM 
    
  Radio Expres vzw92,48%
  Radio Express Noord 

DJ KHLR

Radio Express haalde pakket 12 met glans en glorie binnen, vooral ook omdat de tegenkandidaat naliet. Alhoewel de score gelijkgeschakeld werd op 92,48% volstond dat niet om ook pakket 14 binnen te halen. De scores liepen gelijk voor het financiële en technische, doch Expres werd met 2,51% verslagen in programmatie.

De tegenkandidaat was een gcv, een gewone commanditaire vennootschap, dit jaar opgericht op hetzelfde adres als een bedrijf dat o.a. werkzaam wil zijn in media, reclame, PR en communicatie. De ene vennoot is een lid van een familie met een Italiaanse voedingshandel in Aartselaar. De andere is de Antwerpse DJ KHLR (Khalor) aka Khalid Nacir (niet te verwarren met de voormalige Marokkaanse minister van communicatie).

Heynen

YUHCOS

Vooral DJ KHLR ambieert een omroep voor de ‘Young Urban Hipster Couples Or Singles’, afgekort de YUHCOS, tussen 16 en 35 jaar. DJ KHLR is resident DJ in zowat alle grote clubs in Antwerpen. Naast dat profiel van muziek wil hij ook de stad Antwerpen zelf uitstralen, via een redactieteam van een zestal mensen, en ondernemers en artiesten een platform geven.

PAKKETFREQUENTIEOMROEP/RADIOSCORE
35Bornem 107.6Radio Klein-Brabant vzw77,54%
 Willebroek 104.9Radio RKB 
    
  Weekend vzw74,37%
  Radio Beiaard 

Band met de gemeenschap

Alhoewel de vzw Weekend financieel 13% beter scoorde dan Radio Klein-Brabant, haalde ze 16% minder in programmatie. Uiteindelijk bleef er een verschil van zo’n 3%, dat komt er meestal op neer dat het ene minder concreet is dan het andere. Weekend vzw scoorde minder omdat ze vager waren in programmatie, en geen eigen redactie hebben.

Toch is het vooral op de programmering zelf dat ze het meeste verliezen ten opzichte van Radio RKB (8%). Beide omroepen zijn actief en hebben een zendschema. Bij Weekend vzw zou de band met de gemeenschap onvoldoende bewezen zijn, al is er voor Radio RKB toch ook de opmerking dat materiële bewijsstukken voor die band ontbreken.

Toch weer ‘Hit’

Eind vorig jaar haalde Radio Beiaard al geen erkenning meer binnen voor de regio Dendermonde, de frequenties daar waren de meest begeerde toen, er waren maar liefst zes aanvragen voor. De omroep moest toen na 36 jaar stoppen, ook de herkansing in de tweede ronde is nu niet gelukt, net niet is nog altijd niet. De omroep verdwijnt daarmee alleszins definitief uit de ether, dat zal nogmaals hard aankomen bij boegbeeld Maurits De Saeger.

Radio Klein-Brabant is een omroep die werd opgericht in 1981. Hij was in handen gekomen van Marc Peersmans (HITfm), vorig jaar werden de statuten aangepast omdat de keten ook het netwerk wou binnenhalen. Dat netwerk verloren ze weer aan TOPradio, door een beslissing van minister Gatz… in volle tweede aanvraagperiode dit jaar.

PAKKETFREQUENTIEOMROEP/RADIOSCORE
43Brugge 106.0Belfort Media vzw90,39%
  Radio B-Easy 
    
  RFM vzw86,58%
  Radio RFM 
    
  Lokale Radio Impact (LRI) vzw76,82%
  Radio Brugge FM 

Vlakbij de UN Universiteit

Op 7 maart 2018 werd in Brugge de vzw Belfort Media opgericht, de zetel is in een historisch stadsgedeelte vlakbij United Nations University Institute. Over de (enige) drie bestuursleden met stemrecht is niet veel terug te vinden. Hun secretaris-penningmeester is blijkbaar een verwoed tennisspeler en een ander lid zou een klassiek muzikant en een activist zijn, die al eens Japanse kerselaars kon redden in Gent. Als alle gegevens kloppen tenminste.

De vzw RFM is opgericht in 2013, de vereniging wil actief zijn in de regio Roeselare, vandaar de naam RFM. Mede-oprichter Steven Caulier is gekend van Kuurnse Lokale Radio in de jaren tachtig, Contact, WLS, Club FM, enz. Caulier nam ontslag uit de vzw in maart van dit jaar, hij is kandidaat bij de verkiezingen in Kortrijk en neemt het met een nieuwe partij (mee) op tegen huidig burgemeester ‘Quickie’.

Lokale Radio Impakt (LRI) tenslotte was eerder de constructie voor Stadsradio Zottegem, zij dienden vier dossiers in. Voor pakket 57 waren ze enige kandidaat en dat haalden ze binnen (zie later). De scores: Belfort Media haalde het met een half wiel van RFM in de programmatie, LRI liet zich kloppen op de meeste onderdelen

° Morgen: deel 2


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
sonny
sonny
21 juni 2018 - 00:44 00:44

pallieter radio vergeten?

Dimitri
Dimitri
20 juni 2018 - 20:00 20:00

Spijtig voor Radio Beiaard. Ik zat niet echt in hun doelpubliek maar vond het wel de meest degelijke lokale radio uit de streek. Dubbel spijtig is dat Dendermonde 1 frequentie moet afstaan aan een Wase lokale die daarbovenop nog is 2 frequenties heeft die in het Dendermondse al goed te ontvangen waren.

Frank
Frank
19 juni 2018 - 15:33 15:33

Toch even verbeteren want bij Antwerpen FM was er al lang geen sprake meer van een vzw. Het was Airtime BVBA die de radio beheerde en ook in WCO, lees gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers, ging. Of dat al dan niet succesvol was weet ik niet, maar persoonlijk ken ik wel een paar bedrijven die nog steeds centjes te goed hebben, en het is dan toch wel raar om een nieuwe vergunning op een andere BVBA aan te vragen.

Haveve
19 juni 2018 - 23:47 23:47
Antwoord aan  Frank

@Frank, bedoeld zijn de vermeldingen in het staatsblad over 2B-events. Het reorganisatieplan dat daarin eerder was gepubliceerd werd op 7 augustus 2013 vermeld als: ‘Bij vonnis van de vakantiekamer van de Rechtbank van Koophandel te Antwerpen d.d. 30 juli 2013 werd van : 2B-EVENTS BVBA, …/… het reorganisatieplan gehomologeerd en de reorganisatieprocedure afgesloten’.

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx