fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Deense regering zet FM-zenders uit in 2021

De Deense regering kondigde donderdag aan dat het tijd wordt om, naar het voorbeeld van Noorwegen, de FM-radio uit te schakelen. Tegen eind 2021 mogen de landelijke omroepen enkel nog via DAB+ uitzenden.

Denemarken besliste al in 2015 dat FM binnen de twee jaar zou worden uitgeschakeld, zodra het percentage digitale luisteraars boven de 50 procent zou gaan. Momenteel ligt dat percentage DAB-luisteraars op 38 procent.

Mette Block, minister van Cultuur (en bevoegd voor Media), vindt nu dat het formeel vastleggen van een einddatum voor FM de transitie naar DAB+ zal versnellen, zoals Noorwegen al heeft bewezen. Ze kondigt tegelijk een grootscheepse informatiecampagne aan om de burgers voor te bereiden op de overgang.

De Deense Volkspartij (FDM), die in de oppositie zit maar de minderheidsregering mee in het zadel houdt, is niet zo enthousiast, vooral omdat in Denemarken momenteel nog ruim 2 miljoen auto’s vandaag geen DAB aan boord hebben. Slechts één op de vijf bestverkopende automodellen in Denemarken wordt vandaag al standaard uitgerust met een DAB-radio.

Geen BTW op DAB

Een van de opmerkelijke voorstellen in het regeringsplan is om de BTW-heffing op DAB-toestellen af te schaffen. Dat moet de consumenten stimuleren om in de auto sneller voor een digitale radio-ontvanger te kiezen.

Volgens enkele technologische Deense websites laat de ontvangst van DAB+ in het land nog behoorlijk te wensen over. Ze wijzen er voorts op dat het sluiten van de FM-band in Denemarken helemaal niet zo dringend is als in Noorwegen. In het zeer uitgestrekte Noorwegen lag de kostprijs van de dubbele distributie – FM en DAB+ – veel hoger dan in Denemarken het geval is.

Denemarken heeft twee DAB-muxen – een openbare en een commerciële – en maakte pas in oktober vorig jaar formeel de overstap van de oude DAB-standaard naar DAB+. Er komt ook een derde mux waar 82 regionale radiostations een plekje krijgen.

Radio 24syv

De digitale transitie past ook in een ruimere hervorming-slash-besparing voor het Deense medialandschap. Een van de slachtoffers is Radio 24syv, een volkse Deense talkradio, die trouwens sinds twee jaar volledig eigendom is van, jawel, onze Belgische mediaholding De Persgroep (Het Laatste Nieuws, VTM, Qmusic, e.a.).

Dit station is dan wel een privaat initiatief, maar het wordt integraal gesubsidieerd door het Deense ministerie van Cultuur en draait geen commercials. Nu heeft de regering beslist om die subsidie aan Radio 24syv op vier jaar tijd met 33 procent terug te schroeven. Het station krijgt in ruil nu de mogelijkheid om zich ook op de advertentiemarkt te begeven.

Radio 24syv is overigens echt wel een bijzonder buitenbeentje in het radiolandschap. Bij De Persgroep zelf omschrijven ze het zo: “Innoverend en traditioneel: Radio 24syv is het allebei. Soms moet je iets ouderwets doen om modern te zijn. En dat is wat deze zender doet: er is ruimte voor mensen om te praten over inspirerende en boeiende onderwerpen. Het is een volkse radiozender. Radio24syv heeft de ambitie om “praat-radio” te herdefiniëren.”


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het DAB+ vakantierapport Frankrijk: 68 extra DAB+ stations in Parijs, Marseille en Nice Polen: kandidaten
Chérie FM is als eerste nieuw erkende Waalse radio toegevoegd aan de Waalse landelijke mux
Yvan blijft gebeten door de radiomicrobe en vindt onderdak bij SU FM Classic FM keert
Naast de analoge zenders, zowel middengolf en FM, beschikt de publieke omroep over verschillende digitale
In Australië viert DAB+ vandaag al zijn tiende verjaardag Om landelijk te gaan in Luxemburg
DAB, daar hadden we het deze week al een paar keer over. En zonder dat
MNM laat druppelsgewijs de finalisten los voor Start To DJ Ook Duitsland verplicht DAB+ op
Bij DPG Media broeden ze op een radioformule waarbij "goesting het wint van vaste formats"

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het weekendblad: 7 & 8 april (audio)

‘Benieuwd’ naar de Radio 1-jingles? (audio)

VS: Radio blijft belangrijkste medium

Het Avondblad: 6 april (video)

JUKE is tegelijk radio, hitlijst, playlist en gids

Frankrijk: “Gratis radio moet in de grondwet”

Sluiten