fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Denemarken: ‘Overstap naar DAB+ te snel’ (video)

Gisteren namen we een kijkje in het Deense radiolandschap, vandaag blijven we er nog even hangen. Pop FM kreeg er zopas en enigszins verrassend een nieuwe licentie om op FM uit te zenden die pas verloopt halfweg 2026. Dit terwijl de politiek aanstalten maakt om al vijf jaar eerder de hele band af te schakelen. Maar dat is buiten de hoofdrolspelers zelf gerekend, met name de betrokken radiostations.

Die zien voorlopig geen graten in die afschakelplannen. “Veel te vroeg” klinkt het in koor. Vooral omdat, naast POP FM, ook alle andere commerciële spelers hun erkenning onlangs verlengd zagen met tien jaar. Door die lange looptijd werden al heel wat investeringen gedaan. “Dit is slechts een suggestie. Maar we denken dat het beter is om te wachten tot minstens vijftig procent digitaal luistert, zoals oorspronkelijk werd voorgesteld”, zegt Bauer Media-baas Jim Receveur. Momenteel wordt in het land voor 38% digitaal afgestemd. Bauer Media is de eigenaar van grote commerciële spelers als Nova FM, Pop FM, Radio 100, The Voice en MyRock. 

‘Geen cent geïnvesteerd!’

Ook bij Jysk Fynske Media, eigenaar van Classic FM, Skala FM en VLR is met verbazing gereageerd op de plannen van de overheid. “We hebben geïnvesteerd in nieuwe FM-zenders en contracten voor zendmasten moeten afsluiten. Dit is gedaan voor een langere periode omdat dit goedkoper is. Alle investeringen zijn gedaan op basis van de verwachting dat deze over tien jaar moeten zijn afgeschreven,” aldus Alex Pedersen tegenover het vakblad Journalisten. “Hadden we geweten dat FM in 2021 uit gaat, dan hadden we geen cent geïnvesteerd.”

Volgens Jysk Fynske Media kosten alle investeringen in de nieuwe FM-netwerken tussen de 400.000 en 700.000 euro. Daarnaast kunnen lokale commerciële radiostations pas sinds vorig jaar via DAB+ uitzenden en zijn die netwerken nog volop in opbouw. Een periode van vier jaar wordt dan ook veel te kort bevonden voor de geplande migratie van analoog naar digitaal.

Bewust van voor- en nadelen

Volgens Minister van Cultuur Mette Bock staat nog niet vast dat FM daadwerkelijk in 2021 uit gaat. “De overheid wil de technologische ontwikkeling omarmen, maar we zijn ons natuurlijk bewust van de voor- en nadelen die een FM-afschakeling heeft voor zowel luisteraars als radiostations. In de praktijk kan de afschakeling op verschillende manieren worden geïmplementeerd. Daarover zal gepraat worden in de komende onderhandelingen.”

Recht op compensatie hebben de radiostations niet. In de vergunningen staat dat de Deense mediaregulator FM-licenties tussentijds kan stopzetten, telkens met een opzegtermijn van twee jaar. (radio.nl) 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in dab+, erkenningen
Het Avondblad: 19 april

Denemarken: Vergunning Pop FM verlengd (audio)

Frankrijk: DAB+ van start in het noord-westen

Musica FM wacht op het VRM

Absolute Radio mag bezuinigen in het VK

Het Weekendblad: 14 en 15 april (video)

Sluiten