RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Denemarken: ‘Overstap naar DAB+ te snel’ (video)

Gisteren namen we een kijkje in het Deense radiolandschap, vandaag blijven we er nog even hangen. Pop FM kreeg er zopas en enigszins verrassend een nieuwe licentie om op FM uit te zenden die pas verloopt halfweg 2026. Dit terwijl de politiek aanstalten maakt om al vijf jaar eerder de hele band af te schakelen. Maar dat is buiten de hoofdrolspelers zelf gerekend, met name de betrokken radiostations.

Die zien voorlopig geen graten in die afschakelplannen. “Veel te vroeg” klinkt het in koor. Vooral omdat, naast POP FM, ook alle andere commerciële spelers hun erkenning onlangs verlengd zagen met tien jaar. Door die lange looptijd werden al heel wat investeringen gedaan. “Dit is slechts een suggestie. Maar we denken dat het beter is om te wachten tot minstens vijftig procent digitaal luistert, zoals oorspronkelijk werd voorgesteld”, zegt Bauer Media-baas Jim Receveur. Momenteel wordt in het land voor 38% digitaal afgestemd. Bauer Media is de eigenaar van grote commerciële spelers als Nova FM, Pop FM, Radio 100, The Voice en MyRock. 

‘Geen cent geïnvesteerd!’

Ook bij Jysk Fynske Media, eigenaar van Classic FM, Skala FM en VLR is met verbazing gereageerd op de plannen van de overheid. “We hebben geïnvesteerd in nieuwe FM-zenders en contracten voor zendmasten moeten afsluiten. Dit is gedaan voor een langere periode omdat dit goedkoper is. Alle investeringen zijn gedaan op basis van de verwachting dat deze over tien jaar moeten zijn afgeschreven,” aldus Alex Pedersen tegenover het vakblad Journalisten. “Hadden we geweten dat FM in 2021 uit gaat, dan hadden we geen cent geïnvesteerd.”

Volgens Jysk Fynske Media kosten alle investeringen in de nieuwe FM-netwerken tussen de 400.000 en 700.000 euro. Daarnaast kunnen lokale commerciële radiostations pas sinds vorig jaar via DAB+ uitzenden en zijn die netwerken nog volop in opbouw. Een periode van vier jaar wordt dan ook veel te kort bevonden voor de geplande migratie van analoog naar digitaal.

Bewust van voor- en nadelen

Volgens Minister van Cultuur Mette Bock staat nog niet vast dat FM daadwerkelijk in 2021 uit gaat. “De overheid wil de technologische ontwikkeling omarmen, maar we zijn ons natuurlijk bewust van de voor- en nadelen die een FM-afschakeling heeft voor zowel luisteraars als radiostations. In de praktijk kan de afschakeling op verschillende manieren worden geïmplementeerd. Daarover zal gepraat worden in de komende onderhandelingen.”

Recht op compensatie hebben de radiostations niet. In de vergunningen staat dat de Deense mediaregulator FM-licenties tussentijds kan stopzetten, telkens met een opzegtermijn van twee jaar. (radio.nl) 


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 977: TOPradio, IBC, radio in tunnels

• Klacht van Hit FM tegen erkenning TOPradio is definitief verworpen • Toch geen IBC-beurs Lees verder

VRM stelt vzw Vrije Radio Aarschot in gebreke

Er komt wat meer duidelijkheid in het maandenlange mysterie rond het lokale frequentiepakket 92 (105.2 Lees verder

VRM zet Nova+ mes op de keel

De GCV EKW Media, de ‘organisatie’ achter de lokale radio Nova+, krijgt van de Vlaamse Lees verder

VRM: Stadsradio Vlaanderen speelt te weinig Nederlandstalig

Stadsradio Vlaanderen moet van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) een boete van 2.000 Lees verder

D-Day voor Medialaan, Vlaanderen 1 en Studio 100

Drie Vlaamse mediagroepen die in totaal vier dossiers hadden ingediend voor drie beschikbare landelijke radio-erkenningen, Lees verder

Nederland: landelijke commerciële radiozenders mogen nog drie jaar doorgaan

Op verzoek van de Nederlandse Tweede Kamer worden de FM-vergunningen van de huidige landelijke commerciële Lees verder

Analyse: Studio 100 aast op het vel van Nostalgie

De Vlaamse kranten deden gisteren allemaal hun rondje in de erkenningsprocedure voor de drie landelijke Lees verder

Vier dossiers strijden om drie commerciële FM-pakketten

De strijd om de drie landelijke commerciële FM-pakketten zal uiteindelijk worden beslecht met slechts vier Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x