fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Denemarken: ‘Overstap naar DAB+ te snel’ (video)

Gisteren namen we een kijkje in het Deense radiolandschap, vandaag blijven we er nog even hangen. Pop FM kreeg er zopas en enigszins verrassend een nieuwe licentie om op FM uit te zenden die pas verloopt halfweg 2026. Dit terwijl de politiek aanstalten maakt om al vijf jaar eerder de hele band af te schakelen. Maar dat is buiten de hoofdrolspelers zelf gerekend, met name de betrokken radiostations.

Die zien voorlopig geen graten in die afschakelplannen. “Veel te vroeg” klinkt het in koor. Vooral omdat, naast POP FM, ook alle andere commerciële spelers hun erkenning onlangs verlengd zagen met tien jaar. Door die lange looptijd werden al heel wat investeringen gedaan. “Dit is slechts een suggestie. Maar we denken dat het beter is om te wachten tot minstens vijftig procent digitaal luistert, zoals oorspronkelijk werd voorgesteld”, zegt Bauer Media-baas Jim Receveur. Momenteel wordt in het land voor 38% digitaal afgestemd. Bauer Media is de eigenaar van grote commerciële spelers als Nova FM, Pop FM, Radio 100, The Voice en MyRock. 

‘Geen cent geïnvesteerd!’

Ook bij Jysk Fynske Media, eigenaar van Classic FM, Skala FM en VLR is met verbazing gereageerd op de plannen van de overheid. “We hebben geïnvesteerd in nieuwe FM-zenders en contracten voor zendmasten moeten afsluiten. Dit is gedaan voor een langere periode omdat dit goedkoper is. Alle investeringen zijn gedaan op basis van de verwachting dat deze over tien jaar moeten zijn afgeschreven,” aldus Alex Pedersen tegenover het vakblad Journalisten. “Hadden we geweten dat FM in 2021 uit gaat, dan hadden we geen cent geïnvesteerd.”

Volgens Jysk Fynske Media kosten alle investeringen in de nieuwe FM-netwerken tussen de 400.000 en 700.000 euro. Daarnaast kunnen lokale commerciële radiostations pas sinds vorig jaar via DAB+ uitzenden en zijn die netwerken nog volop in opbouw. Een periode van vier jaar wordt dan ook veel te kort bevonden voor de geplande migratie van analoog naar digitaal.

Bewust van voor- en nadelen

Volgens Minister van Cultuur Mette Bock staat nog niet vast dat FM daadwerkelijk in 2021 uit gaat. “De overheid wil de technologische ontwikkeling omarmen, maar we zijn ons natuurlijk bewust van de voor- en nadelen die een FM-afschakeling heeft voor zowel luisteraars als radiostations. In de praktijk kan de afschakeling op verschillende manieren worden geïmplementeerd. Daarover zal gepraat worden in de komende onderhandelingen.”

Recht op compensatie hebben de radiostations niet. In de vergunningen staat dat de Deense mediaregulator FM-licenties tussentijds kan stopzetten, telkens met een opzegtermijn van twee jaar. (radio.nl) 


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De eerste dag van de publieke omroep Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat
“Of het Vlaamse publiek al vertrouwd is met het digitale radioluisteren?”, dat wilden de heren
De openbare omroep RTBF mag van de regering van de Franse Gemeenschap de twee provinciale

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad: 19 april

Come back tijd (van Tom, Evi en Anne) bij Joe

Radiopoot van De Persgroep deed het prima in 2017

High Definition vinyl is op komst (video)

Denemarken: Vergunning Pop FM verlengd (audio)

Radionomy wordt AudioValley en zoekt nieuw kapitaal

Sluiten