RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Denemarken: ‘Overstap naar DAB+ te snel’ (video)

Gisteren namen we een kijkje in het Deense radiolandschap, vandaag blijven we er nog even hangen. Pop FM kreeg er zopas en enigszins verrassend een nieuwe licentie om op FM uit te zenden die pas verloopt halfweg 2026. Dit terwijl de politiek aanstalten maakt om al vijf jaar eerder de hele band af te schakelen. Maar dat is buiten de hoofdrolspelers zelf gerekend, met name de betrokken radiostations.

Die zien voorlopig geen graten in die afschakelplannen. “Veel te vroeg” klinkt het in koor. Vooral omdat, naast POP FM, ook alle andere commerciële spelers hun erkenning onlangs verlengd zagen met tien jaar. Door die lange looptijd werden al heel wat investeringen gedaan. “Dit is slechts een suggestie. Maar we denken dat het beter is om te wachten tot minstens vijftig procent digitaal luistert, zoals oorspronkelijk werd voorgesteld”, zegt Bauer Media-baas Jim Receveur. Momenteel wordt in het land voor 38% digitaal afgestemd. Bauer Media is de eigenaar van grote commerciële spelers als Nova FM, Pop FM, Radio 100, The Voice en MyRock. 

‘Geen cent geïnvesteerd!’

Ook bij Jysk Fynske Media, eigenaar van Classic FM, Skala FM en VLR is met verbazing gereageerd op de plannen van de overheid. “We hebben geïnvesteerd in nieuwe FM-zenders en contracten voor zendmasten moeten afsluiten. Dit is gedaan voor een langere periode omdat dit goedkoper is. Alle investeringen zijn gedaan op basis van de verwachting dat deze over tien jaar moeten zijn afgeschreven,” aldus Alex Pedersen tegenover het vakblad Journalisten. “Hadden we geweten dat FM in 2021 uit gaat, dan hadden we geen cent geïnvesteerd.”

Volgens Jysk Fynske Media kosten alle investeringen in de nieuwe FM-netwerken tussen de 400.000 en 700.000 euro. Daarnaast kunnen lokale commerciële radiostations pas sinds vorig jaar via DAB+ uitzenden en zijn die netwerken nog volop in opbouw. Een periode van vier jaar wordt dan ook veel te kort bevonden voor de geplande migratie van analoog naar digitaal.

Bewust van voor- en nadelen

Volgens Minister van Cultuur Mette Bock staat nog niet vast dat FM daadwerkelijk in 2021 uit gaat. “De overheid wil de technologische ontwikkeling omarmen, maar we zijn ons natuurlijk bewust van de voor- en nadelen die een FM-afschakeling heeft voor zowel luisteraars als radiostations. In de praktijk kan de afschakeling op verschillende manieren worden geïmplementeerd. Daarover zal gepraat worden in de komende onderhandelingen.”

Recht op compensatie hebben de radiostations niet. In de vergunningen staat dat de Deense mediaregulator FM-licenties tussentijds kan stopzetten, telkens met een opzegtermijn van twee jaar. (radio.nl) 


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 832: VRM, AJ & EK

• De VRM sloot enkele radiodossiers zonder gevolg • Snuisteren in het bijzondere radio-archief van Lees verder

De jacht op de landelijke radiolicenties

Studio 100: ' De plannen zijn heel concreet' Het belooft het spannend najaar te worden Lees verder

Nieuw kans voor Radio Evanna?

Dat ‘grote jongens’ zoals een Studio 100 belangstelling zouden hebben in een eigen ’radiozender’, da’s Lees verder

Stadsradio Vlaanderen kreeg (in stilte) nieuwe erkenning

De aap is uit de mouw: Vlaams mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) heeft gisteren - in Lees verder

Duitsland: verdeelprocedure regionaal FM-pakket gestart

De regionale mediaraad LFM is gestart met de verdeelprocedure van vrije FM-frequenties in de Duitse Lees verder

“Grote-mond-generatie zat nog in de bloemkool”

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele gebeurtenissen. Omdat we Lees verder

Blad 767: VRM, Radio Syndical & TuneIn

• Het regende deze week ook VRM-besluiten • Een nieuwe "post" op de radio, een Lees verder

Daarom is BNL z’n licentie kwijt

Eergisteren meldden we reeds dat de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) de erkenning van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Nostalgische column Hans Knot – 18 (video)

Het Avondblad: 19 april

Come back tijd (van Tom, Evi en Anne) bij Joe

Sluiten