RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

De ‘aarzelende’ start van Radio Monique (audio)

Een slopende juridische veldslag en de drang naar eerherstel leidden tot een ultiem zeezendersoffensief in de eerste helft van de jaren ’80 van de vorige eeuw. Intriges en verrassende ontwikkelingen, inherent aan offshore radio, ontbraken daarbij niet.

De ondergang van Paradijs, de opkomst van Monique

Meteen nadat het zendschip MV Amigo, in de vroege ochtend van 20 maart 1980 in de golven was verdwenen, doken de wildste verhalen op over een zoveelste comeback van het letterlijk gezonken Radio Caroline. Maar, ook al naar aloude gewoonte, in Engeland werd getreuzeld. In de zomer van 1981 gonsde het van de geruchten over de komst van twee nieuwkomers voor de Nederlandse kust; Radio Monique en Radio Paradijs.

En inderdaad, paparazzi ontdekten in de haven van Dublin een zendschip, dat er prompt vandoor ging. Het tv-magazine ‘De Grote Verwarring’ van Veronica televisie, slaagde er niettemin in om de initiatiefnemers van het Radio Paradijs-project één en ander te laten zeggen voor de camera. Politiek Den Haag schrok per direct wakker en liet meteen – achteraf zou blijken ten onrechte – met militair machtsvertoon de Magda Maria enteren en vastleggen aan de ketting. (Foto onder)

Een eindeloos gevecht tussen de radio-eigenaren en de Nederlandse overheid over de illegale raid trok zich op gang. Net dan en tot ieders verbazing kondigde de Ier Ronan O’Rahilly de terugkeer van zijn Radio Caroline aan, vanaf een fonkelnieuw zendschip. De 90-meter hoge zendmast kon het etiket ‘toeristische attractie’, zonder moeite weerstaan.

Maar die come back viel toch niet mee. Het ‘golden oldies’-format dat Anne Challis had bedacht, maakte zonder verdere uitleg plots plaats voor de eigenzinnige lp-keuze van veteraan Tom Anderson. De geplande vooraf opgenomen programma’s van Wolfman Jack en de boeking van grote adverteerders, liepen voor geen meter. Veel foute keuzes wierpen al heel snel een schaduw over het voortbestaan.

Verbonden in goede en slechte tijden

Toen de geldreserves door de minimale reclame-inkomsten dreigden op te drogen, werd de zoektocht naar huurders een topprioriteit. De vraag naar extra kapitaal bereikte Belgisch-Nederlandse investeerders. Diverse heren die betrokken waren bij het mislukte Radio Paradijs, voelden zich opnieuw geroepen om mee te doen. Er werd voor een verstandshuwelijk gekozen. Met een koffer vol geld uit extreem rechtse hoek en van de even rechtse magazines ‘Elsevier’ en ‘Topics’ mondden de onderhandelingen in het Antwerpse Crest Hotel uit in een overeenkomst.

In ruil voor 150.000 gulden (68.000 euro) voorschot en maandelijks 15.000 gulden (6.8000 euro) werd dagelijks tussen 05:00 en 20:00 uur de 50 kW-hoofdzender op de voormalige IJslandse trawler Ross Revenge gehuurd. Wanneer de eerste medewerkers waaronder Ad Roberts, Maarten de Jong en nieuwslezer Rob Harthold op 16 november 1984 aan boord kwamen, kon worden gestart met de echte voorbereidingen voor Radio Monique.

De bouw van een extra studio en de uren productiewerk werden een zenuwslopende onderneming om de beoogde startdatum te halen. De eerste testuitzendingen volgden op 9 december. Radio Caroline week uit naar 576 kHz terwijl Monique op 963 kHz verscheen. De officiële aftrap volgde een week later, op 16 december. (FvM)

° Foto bovenaan: Frits Koning, Maarten de Jong, Ad Roberts en Fred Bolland klinken op de start van Radio Monique. (fotocredit: Leendert Vingerling)


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 16 december… 1984 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

Radio Caroline knalt met sterkere AM-zender

Radio Caroline is sinds gisteravond laat op de middengolf (648 kHz) overgeschakeld op haar nieuwe Lees verder

1987: De mastbreuk op de Ross Revenge

Na het fiasco van Laser Hot Hits en de verplaatsing van hun zendschip de MV Lees verder

Het is vandaag 1 september… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

God ‘stoorde’ bij Radio Caroline (audio & video)

In het voorjaar van 1989, een kwarteeuw na de officiële start op 27 maart 1964 Lees verder

Het is vandaag 14 augustus… 1978 (audio)

Jingle-collage om Black Monday te herdenken Precies 43 jaar geleden was het om twaalf uur Lees verder

UK: Caroline krijgt hoger vermogen op 648 kHz

De Britse mediaregulator Ofcom geeft Radio Caroline toestemming om het vermogen van zijn middengolfzender op Lees verder

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x