RadioVisie

  • .
    .

Radio Monique, de laatste dame met zeezendersbenen(audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Was Radio Mi Amigo de laatste grote Nederlandstalige zeezender? De minder beslagen luisteraar zal, na enig nadenken, misschien ‘ja’ antwoorden. Toch is dit niet geval. Er was immers ook nog Radio Monique. Niet zo bekend in Vlaanderen, beter beluisterd in Nederland. Een avontuur dat zo’n drie jaar duurde en eind 1984 begon vanaf de MV Ross Revenge.

De ondergang van Paradijs, de opkomst van Monique

Meteen nadat het zendschip MV Amigo, in de vroege ochtend van 20 maart 1980 in de golven was verdwenen, doken de wildste verhalen op over een zoveelste comeback van het letterlijk gezonken Radio Caroline. Maar, ook al naar aloude gewoonte, in Engeland werd getreuzeld. In de zomer van 1981 gonsde het van de geruchten over de komst van twee nieuwkomers voor de Nederlandse kust; Radio Monique en Radio Paradijs.

En inderdaad, paparazzi ontdekten in de haven van Dublin een zendschip, dat er prompt vandoor ging. Het tv-magazine ‘De Grote Verwarring’ van Veronica televisie, slaagde er niettemin in om de initiatiefnemers van het Radio Paradijs-project één en ander te laten zeggen voor de camera. Politiek Den Haag schrok per direct wakker en liet meteen – achteraf zou blijken ten onrechte – met militair machtsvertoon de Magda Maria enteren en vastleggen aan de ketting. (Foto onder)

Een eindeloos gevecht tussen de radio-eigenaren en de Nederlandse overheid over de illegale raid trok zich op gang. Net dan en tot ieders verbazing kondigde de Ier Ronan O’Rahilly de terugkeer van zijn Radio Caroline aan, vanaf een fonkelnieuw zendschip. De 90-meter hoge zendmast kon het etiket ‘toeristische attractie’, zonder moeite weerstaan.

Maar die come back viel toch niet mee. Het ‘golden oldies’-format dat Anne Challis had bedacht, maakte zonder verdere uitleg plots plaats voor de eigenzinnige lp-keuze van veteraan Tom Anderson. De geplande vooraf opgenomen programma’s van Wolfman Jack en de boeking van grote adverteerders, liepen voor geen meter. Veel foute keuzes wierpen al heel snel een schaduw over het voortbestaan.

Verbonden in goede en slechte tijden

Toen de geldreserves door de minimale reclame-inkomsten dreigden op te drogen, werd de zoektocht naar huurders een topprioriteit. Diverse heren die betrokken waren bij het mislukte Radio Paradijs, voelden zich opnieuw geroepen om mee te doen. Een consortium van Belgische en Nederlandse investeerders, uit erg rechtse kringen, daagde op. In het Antwerpse ‘Crest Hote’l werd een overeenkomst getekend.

In ruil voor 150.000 gulden (€ 68.000 euro) voorschot en maandelijks 15.000 gulden (€ 6.800 euro) werd de hoofdzender van 50 kW op het zendschip dagelijks tussen 05:00 en 20:00 uur gehuurd. Met een koffer vol geld uit extreem rechtse hoek en van de even rechtse magazines ‘Elsevier’ en ‘Topics’ mondden de onderhandelingen in het Antwerpse Crest Hotel uit in een overeenkomst.

Wanneer de eerste medewerkers waaronder Ad Roberts, Maarten de Jong en nieuwslezer Rob Harthold op 16 november 1984 aan boord kwamen, kon worden gestart met de echte voorbereidingen voor Radio Monique. De bouw van een extra studio en de uren productiewerk werden een zenuwslopende onderneming om de beoogde startdatum te halen. De eerste testuitzendingen volgden op 9 december. Radio Caroline week uit naar 576 kHz terwijl Monique op 963 kHz verscheen.

De officiële start van deze nieuwe Nederlandstalige zeezender zou een week later volgen, precies om 12:00 uur. Uiteindelijk werd Monique het laatste ‘grote’ Nederlandstalige offshore project. Radio 558 en Radio 819 zouden elkaar eveneens vanaf de MV Ross Revenge met quasi dezelfde mensen en programma’s, elkaar opvolgen. Beide avonturen waren echter een (te) kort leven beschoren. (FVM)

° Foto bovenaan: Frits Koning, Maarten de Jong, Ad Roberts en Fred Bolland klinken op de start van Radio Monique. (fotocredit: Leendert Vingerling)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 16 december… 1984 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Caroline North: verzegeld pakket, in geval van nood openen (video & audio)

In 1965 praatte de Nederlandse correspondent van de GPD met kapitein Kooger van de MV Lees verder

Radio Caroline zoekt 500k voor restauratie Ross Revenge

Radio Caroline moet 500.000 pond vinden om het historische radioschip “definitief en grondig” op te Lees verder

Tony Allan: pendelen tussen Noord- en Middellandse zee (audio)

Vandaag zaterdag 9 juli is het alweer achttien jaar geleden dat Tony Allan overleed.

Britse MV Mi Amigo reünie op de Ross Revenge (audio)

Vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli worden drie hoogdagen vanaf het Ross Revenge-schip Lees verder

Was luisteren naar Caroline strafbaar? (video)

Toen Radio Caroline in maart 1964 net was begonnen met uitzenden publiceerden alle kranten tal Lees verder

KL85: de geschiedenis van de MV Mi Amigo (audio & video)

In maart 1980 zonk de MV Mi Amigo, toen het zendschip van Radio Caroline. Op Lees verder

Radiolegende Tom Hardy overleden (audio)

De Ierse radiosector rouwt om Tom Hardy. Hij overleed zaterdag 26 februari - 68 jaar Lees verder

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx