RadioVisie

  • .
    .

Deadline voor tweede raadpleging frequentieplan

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Negen frequenties ongebruikt in Antwerpen

Morgen, woensdag 13 maart eindigt de tweede raadpleging over het frequentieplan. Die was gestart op 12 februari, na een negatief advies van de Raad van State. In het Staatsblad werd verkeerdelijk dinsdag 13 maart vermeld, de einddatum is echter wel degelijk woensdag 13 maart 2019. Wie alsnog wil reageren zal dat vandaag moeten doen, het kan online via deze link.

Als we even gaan zoeken in vroegere documenten over de frequentieplannen in Vlaanderen dan vinden we toch wel opmerkelijke feiten. Het zijn waarschijnlijk ook redenen om zich ‘ongerust’ te maken. 

Antwerpen

In Vlaanderen is Antwerpen de grootste radiostad, er is een rijke radiogeschiedenis, een omroep als Radio Antigoon haalde er ooit 240.000 luisteraars. De Sinjorenstad is ongeveer vijftig kilometer, of een klein uur verwijderd van Brussel. En die hoofdstad veroorzaakt al sedert het midden van de jaren 90 storingen in de Antwerpse ether. 

Zoals het er nu uitziet zal daarin niet snel verandering komen. Het is bekend dat alle storende frequenties uit het Brusselse, en dat zelfs met definitief en wettelijk verhoogd vermogen, werden bevroren. Dit bevestigt niet alleen de gekende problemen, door ze te legaliseren, het spreekt ook vroegere beloftes in de Commissie Media tegen. Dat blijkt duidelijk uit een document dat we konden terugvinden.

Hoger vermogen in een grootstad

Het is een document dat hard aankomt als men vaststelt dat dezelfde problemen, na 23 jaar, nog steeds niet opgelost raken. Tot 1 januari 2018 zonden in Antwerpen deze omroepen uit: Antigoon 107.0 MHz (onafhankelijk) – Antwerpen FM 105.4 MHz (onafhankelijk) – Centraal 106.7 MHz (onafhankelijk) – Club FM 107.4 MHz (keten) – Crooze 104.2 MHz (onafhankelijk) – FG radio 100.2 MHz (onafhankelijk) – Minerva 98.0 MHz (onafhankelijk) – Radio Maria 104.6 MHz (keten) – Stad 107.8 MHz (onafhankelijk). 

In het Antwerpse worden slechts twee frequenties bezet door netwerken, daarvan is er één met een hoger vermogen. Zoiets zou de logica zelf moeten zijn in een grootstad, erkenningen met zenders van 100 Watt degraderen die omroepen in feite tot wijkradio’s, omdat er dan onvoldoende ontvangst is: 100 Watt geeft maar een bereik van 2,5 kilometer in stereo. 

Van negen naar één

In het nieuwe frequentieplan bleef er slechts één frequentie met een hoger vermogen over voor lokale, onafhankelijke radio. Uiteraard waren daarvoor meerdere gegadigden, de erkenning ging uiteindelijk naar Radio Minerva. Voorlopig, want er loopt een procedure bij de Raad van State, die in de komende maanden verder behandeld wordt. 

Als er maar één ‘goede’ frequentie overblijft, en van de negen bestaande omroepen waren er meerdere kandidaat, dan betekent dat ook dat alle niet-erkende aanvragers quasi verdwijnen. Dat was het geval met Radio FG en Crooze FM, zij verdwenen uit de Antwerpse ether. De vraag is echter of dat echt nodig was, of er echt géén vrije frequenties meer beschikbaar waren in Antwerpen. 

Extra frequentie zonder aanbesteding

Het landelijke Qmusic heeft in Antwerpen twee frequenties: in 2001 werd al uitgezonden op 92.9 MHz, in 2003 kwam daar nog eens 99.2 MHz bij. Bijkomen, want de originele frequentie werd behouden, niet teruggegeven. Nochtans was dat ‘slechts’ een frequentie met een vermogen van 500 Watt, de latere frequentie heeft immers 10.000 Watt (uitgestraald), een veel groter ontvangstgebied. 

Het toekennen was eveneens een apart verhaal. In 2003 was de Europese richtlijn, dat er een aanbesteding moest zijn, al van toepassing. Dat was echter niet gebeurd, het vrij toekennen van een frequentie aan een omroeporganisatie is nochtans verboden. Volgens diezelfde Europese norm mag er bovendien geen dubbele dekking worden veroorzaakt, het gebruik moet immers efficiënt zijn.  

Vrij en vrij eenvoudig

Er zijn echter ook nog andere vrije frequenties in Antwerpen. Volgens de ITU bestaat er een 88.1 MHz, die werd echter niet opgenomen in het frequentieplan. Als reden wordt opgegeven dat de frequentie niet inpasbaar zou zijn in het Vlaamse frequentieplan, en dat ze niet opgenomen is in de lijst van frequenties in het samenwerkingsakkoord.

Vreemd genoeg regelt zo’n samenwerkingsakkoord juist de voorwaarden om nieuwe frequenties vast te leggen. Het is ook mogelijk om zo’n frequentie uit te voeren met een paneel-antenne, zodat er geen enkele storing richting Wallonië gaat. Zoiets is vrij eenvoudig  terug te vinden op de website van Aldena.

Coördinatie is géén grond

In recente procedures werd ook duidelijk gesteld dat er geen coördinatie vereist is als een frequentie normaal gezien niet zou storen. Die coördinatie is alleszins geen gegronde uitzondering om een frequentie niet te bevragen of aan te besteden. Tot zover al twee voorbeelden van frequenties in Antwerpen, de voorraad is echter nog niet op. 

0,1 MHz verschil

In het verleden werd in Antwerpen uitgezonden op 103.9 MHz, 102.6 MHz en 102.2 MHz, met als omroepen Zuiderlicht, Metropolis en Minerva. Al die frequenties kunnen opnieuw in gebruik worden genomen. Er werd wel geopteerd om de 102.6 MHz in Sint-Niklaas in gebruik te nemen, dat had echter evengoed in Antwerpen gekund.

Het argument dat deze frequenties te zwaar zouden worden gestoord vanuit Brussel is weer geen geldig argument. Qmusic zendt bijvoorbeeld met 1 kW vanuit Brussel uit op 102.5 MHz, de frequentie 102.6 MHz (in gebruik) is slechts op 0,1 MHz afstand. Ideaal is zoiets niet. De frequentie 102.8 MHz werd in Brussel dan weer wel opgenomen, Nostalgie zendt in Antwerpen met 150 kW uit op 102.9 MHz, eveneens met 0,1 MHz verschil! 

Minder en meer storen

Velen vragen zich dan ook af wat de technische ‘logica’ hierachter zou kunnen zijn. Het is echter nog steeds niet alles. In Antwerpen zijn ook de frequenties 87.6 MHz, 90.6 MHz, 99.5 MHz en 98.4 MHz nog behoorlijk vrij. Ze zijn alleszins een stuk vrijer dan bijvoorbeeld 104.6 MHz van NRJ, die storing heeft op 104.5 MHz vanuit Mechelen, op 104.5 MHz uit Turnhout en op 104.6 MHz uit Geel. 

De vrije frequentie 90.6 MHz heeft als meest nabije storingsfactor Klara op 90.4 MHz uit Egem, en Sublime op 90.8 MHz vanuit Terneuzen. Het zou toch vreemd moeten zijn dat niet opgenomen frequenties minder hard gestoord worden dan die wat wel opgenomen zijn?

Mededinging bevorderen

Bij al deze technische beschouwingen komen er natuurlijk ook andere vragen naar boven. Zou het kunnen dat de ‘schaarste aan frequenties’ geen puur technisch gegeven is, dat techniek zou gebruikt worden om marktaandelen mee te bepalen? Zou het meespelen dat de overheid zelf, via de VRT, 60% marktaandeel heeft? De Europese richtlijn schrijft nochtans voor dat de mededinging moet worden bevorderd. 

Uitgaand van alle teruggevonden vrije frequenties lijkt het zelfs zo te zijn dat in principe geen enkele Antwerpse omroep had moeten verdwijnen. De administratie media beschikt over software, waarmee op een halve dag een frequentie kan worden uitgerekend. Het coördineren kost een paar maanden tijd. Kon die oefening op een periode van 23 jaar niet gebeuren? Vrije frequenties realiseren in Antwerpen is technisch goed mogelijk, zonder Waalse omroepen te storen. 

Ontevredenheid

Is er hier misschien sprake van afscherming van de eigen positie door de overheid? Alleszins lijkt het er sterk op dat, minstens al in Antwerpen, aan lokale radio kansen worden ontnomen om op een degelijke manier uit te zenden. 

Dat er ontevredenheid heerst hoeft niet telkens herhaald te worden, er lopen immers tientallen procedures. De sector heeft zich duidelijk willen verweren, en als het de bedoeling echt zou zijn om het zwijgen op te leggen, dan zou dat waarschijnlijk ook te begrijpen zijn. De Europese richtlijnen willen immers net het belang van iedereen beschermen. En die richtlijnen zijn bijzonder duidelijk. (VO)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
18 maart 2019 - 13:07 13:07

Voor zover ik me kan herinneren zond Metropolis uit op 102.5 MHz en Minerva op 103.6 MHz. Van waar komen die 103.9 MHz en 102.6 MHz dan plots aanwaaien?

Erwin
Erwin
12 maart 2019 - 20:52 20:52

Vivacité Luik op 90.5 ook in Overijse. Afscherming richting Vlaanderen ???? Geldt enkel voor de Vlamingen. Het is en zal hopeloos blijven of de RVS moet zwaar uithalen naar het beleid. Ben benieuwd, maar heb er weinig hoop in dat men nu plotseling eindelijk eens VERPLICHT orde op zaken gaat stellen in Wallonië/Brussel.

Dimitri
Dimitri
12 maart 2019 - 18:57 18:57

90.6 MHz zal misschien moeilijk liggen voor de VRT omdat Radio 2 op Temse mikt via 90.7

Erwin
Erwin
29 maart 2019 - 19:16 19:16
Antwoord aan  Dimitri

Temse-Overijse ligt ver genoeg uit mekaar lijkt me, zeker omdat Overijse vlak bij het Zoniên woud ligt en deze een enorme demping zo niet een volledige opslorping van het signaal veroorzaakt. En al helemaal met de toegestane 200 watt 94.4 in Veltem kan niet, omdat 94.6 in Brussel zou kunnen gestoord worden, wel zit in datzelfde Brussel op 94.8 MNM. Dat is dan wel relevant? Pure onwil en de sterkere frequenties bevriezen en ervoor zorgen dat de VRT zo weinig mogelijk met concurrentie te maken kan krijgen.

Matthias
Matthias
12 maart 2019 - 17:27 17:27

“De frequentie 102.8 MHz werd in Brussel dan weer wel opgenomen”
Ik dacht dat deze nog steeds vernietigd is tot nader order?

Dimitri
Dimitri
12 maart 2019 - 14:55 14:55

Met 102.9 in gedachte vraag ik mij al lang af waarom Topradio met Gent 102.8 volop richting de Antwerpse provincie blaast en niet met Aalst 102.7 wat logischer zou zijn.

Matthias
Matthias
12 maart 2019 - 16:37 16:37
Antwoord aan  Dimitri

Aalst 102.7 is die richting, en vooral noordelijk, helaas zwaar beperkt. Al in het noorden van Aalst is deze bijna niet meer te horen.
Het slaat uiteraard nergens op dat men een radio met nog geen 1kW op 102.8 zet, terwijl relatief vlakbij een kanon van 100kW zit op 102.9.
Bijna gelijkaardige situatie met Genk 102.5 met 50kW (officieel) en Leuven 102.6 met 2kW, wat dan wél toegelaten wordt, en in Antwerpen niet. Potentiële storingen liggen nochtans ongeveer hetzelfde?
Misschien het meest frappante voorbeeld dat ik ken in Vlaanderen is 104.8 Mechelen vs. 104.9 Willebroek, aan elkaar grenzende gemeenten. Uiteraard is dit een gigantische kakafonie, zeker nu er met heel wat meer dan 100W wordt geblazen op 104.9.
Wanneer de overheid dan bepaalde ‘vogelvrije’ frequenties zoals bvb. 88.1 weigert vrij te geven, dan kan je alleen maar vaststellen dat dit om slechte wil gaat.

Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx