RadioVisie

  • .
    .

De zomers van Klara en Radio 1 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Knaldrang. Ook bij de radio dus. Al is het fenomeen niet nieuw. Zelfs tijdens de twee voorbije corona-jaren kon de sector zich moeilijk inhouden en bleven diverse buiteninitiatieven opduiken. Radio 2, Radio Mi Amigo, Qmusic. Om er maar drie te noemen, trokken toch naar de kust. Het was allemaal wat minder groots, maar helemaal afwezig bleef men niet. En dan eindelijk 2022. Terug naar buiten! Bij de publieke omroep gaat dat vooral op voor MNM, Studio Brussel en vooral Radio 2. Al laten Radio 1 en Klara zich ook niet helemaal onbetuigd.

Bij Radio 1 loopt voor het eerst het programma ‘Culture Club’ door tijdens de zomermaanden, als ‘Culture Club Zomer’. Vanaf 2 juli, elke zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur, van een live-uitzending vanop een cultureel evenement in Vlaanderen. Bent Van Looy en Annelies Moons nemen de luisteraars mee in de wereld van kunst en cultuur met schrijvers, kunstenaars en theater- en filmmakers.

° Lees verder onder de foto’s

Elke weekdag, tussen 12 :00 en 13:00 uur is ‘Expo 22’, gloednieuw. Samen met de luisteraars stelt Korneel Declerq een museum samen met honderd onvergetelijke voorwerpen uit de populaire cultuur. Verdient de parafix van Merlina daarin een plaats? En hoe zat dat alweer met de verschrikkelijke milieubox van Theo Kelchtermans? Wie heeft nog een kartonnen doos op zolder staan waarmee hij of zij op CM-kamp vertrok? Wie verslikte zich ooit nog in een flippo, mooi verzameld uit chipszakjes?

Nog nieuw: ‘De Laatste Queen’, vanaf 3 juli elke zondag tussen 12:00 en 13:00 uur. Een podcast met wekelijks een nieuwe aflevering. Al zeventig jaar zit de Britse koningin op de troon. Zij is de langst regerende monarch aller tijden, een icoon van standvastigheid. Lieven Vandenhaute praat met Jo De Poorter en andere koningshuiskenners over de vrouw onder de kroon en over de figuren die haar omringen.

Naast de nieuwe zomerprogramma’s en een drukke sportzomer met Sporza Tour, kunnen Radio 1-luisteraars ook genieten van de vertrouwde zomerformats, zoals ‘De zomer van’, elke weekdag van 09:00 tot 12:00 uur, met Evert Venema of Ayco Duyster.

Klara hoort vogeltjes fluiten

Klara pakt vanaf eind juni uit met slechts één programma: ‘De Zomer van Klara.’ De presentatoren gidsen de luisteraars door de zomer met muziek en vele verhalen, van de vrouwen van Benjamin Britten en het bonte leven van Molière. Eric Rinckhout vertelt de geschiedenis van de Riviera (ook als podcast beschikbaar op VRT NU en in de Klara-app).

Eminente jazzcats laten je in de serie ‘Unforgettable’ kennismaken met hun favoriete liveconcerten. Klassieke musici delen vertellingen van overal ter wereld. Liesbet Vereertbruggen (foto bovenaan) laat cultuurhistorische verhalen over de zwaan horen. Sara Debroey nam in bossen en velden vogelgeluiden op met ornithologe Barbara De Coninck.

Klara zit deze zomer ook op de eerste rij van de grootste festivals van de klassieke muziek en de jazz, zoals MA, Laus Polyphoniae en Jazz Middelheim. Paradepaardje van de zomermaanden is het Walden Festival, op 16 en 17 juli in Brussel. Klassiek, hedendaags, jazz, niet-westers en new classical vormen de ingrediënten van een avontuurlijk zomerfestival voor jong en oud, een initiatief van de makers van het Klarafestival.

Het concept? Genieten van muziek in al haar verscheidenheid, op verschillende podia in en rond het unieke Brusselse Leopoldpark. Een strijkkwartet, oedspelers, flamencogitaristen, virtuoze jazzmusici en mysterieuze soundscapes … op het Walden Festival maak je het allemaal mee. Met een strooien hoedje op.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over VRT Radio 1

Meer over Klara

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx