Кубок мира по футболу на радио VRT* * Wereldbeker Voetbal bij VRT radio

Leestijd: 4 minuten

De nakende sportzomer van 2018 wordt er één om naar uit te kijken. De Ronde van Frankrijk is en blijft een topper. Een gloednieuw en veelbelovend sportevenement zijn de European Championships in Berlijn en Glasgow. En dan zijn er ook nog Roland Garros, het BK en WK Wielrennen, de Ronde van Spanje, de Grote Prijs Formule 1 van België in Francorchamps, de Memorial Van Damme, het WK Basketbal met de Belgian Cats, het WK Volleybal met de Red Dragons en tal van andere sportevenementen. Tegenwoordig is sport vooral een televisie-gebeuren, maar ook de publieke radionetten volgen alle sportevenementen van de zomer op de voet. Een overzicht van het nakende WK Voetbal op de radio.

Radio 1 wordt Радио Россия

Radio 1 brengt verslag uit over het WK voetbal in het overkoepelende programma Radio Rusland: dagelijks van 13:00 tot 23:00 uur. Voetballiefhebbers kunnen er alle wedstrijden live volgen, maar er is ook veel aandacht voor de brede actualiteit in binnen- en buitenland. Het wordt een totaalprogramma met sport, nieuws, duiding, muziek en ontspanning.


Lees verder onder de advertentie


Peter Vandenbempt (foto VRT) is de vaste commentator tijdens de wedstrijden van België, samen met analist Eddy Snelders. Tom Boudeweel zorgt voor al het nieuws vanuit het kamp van de Duivels. Ook Ward Bogaert en Mathias Dhondt  trekken naar Rusland. Zij doorkruisen het enorme land en zorgen voor een aparte kijk op het WK. 


RadioVisie

De presentatie bij de matchen van de Belgen is in handen van Aster Nzeyimana. Hij doet dat samen met een aantal gasten vanuit het WK-dorp van de VRT, waar ook de tv-uitzendingen rond het WK opgenomen worden. Radio 1 is de enige zender die live verslag uitbrengt van de 64 WK- wedstrijden en alles wat daarrond gebeurt. Naast Peter Vandenbempt bestaat het team commentatoren uit Bert Sterckx, Nicolas De Brabander, Stef Wijnants, Glenn Martens en Stijn De Weert. 

Een extra Madam bij Radio 2

Radio 2 surft mee op de voetbalgekte van het WK en gaat voor sfeer, weetjes, passende muziek en feest. De Madammen krijgen er een voetbalmadam bij; Imke Courtois (foto VRT), voormalig Red Flame en momenteel voetbalanaliste bij Sporza. Zij neemt in juni en tot het einde van het WK de rol van voetbalmadam op. Telkens wanneer de Rode Duivels spelen, tellen Niels Destadsbader en Miguel Wiels samen met heel wat bekend volk af naar de wedstrijd van die avond. ‘FC Niels en Wiels’ wordt een vrolijk, maar ook informatief programma dat volop inspeelt op de beleving rond het WK. Niels presenteert en Wiels assisteert.

Miguel gaat op zoek naar de ideale feestmuziek om te spelen bij de overwinning van de Rode Duivels. Maar hij pakt ook uit met leuke muzikale WK- weetjes: wat zijn de hits uit het land van onze tegenstander; is er een verhaal achter het volkslied; wat zijn bekende Russische nummers? Miguel zorgt ook telkens voor een muzikale gast. Iemand die het ideale feestnummer uit zijn of haar repertoire komt voorstellen. 

Vanessa Vanhove gaat telkens op bezoek bij de supporters van de tegenstanders. Wie zijn zij? Hoe supporteren ze? Hoe schatten ze de Rode Duivels in? Kamal Kharmach gaat op zoek naar het antwoord op WK-vragen van luisteraars. Dat kan gaan van Rusland als vakantieland tot de reden waarom de Rode Duivels zo heten. Ruben Van Gucht volgt de Rode Duivels op de voet voor Sporza en brengt ook verslag uit in Niels & Wiels trappen af. Ook Guga Baul doet telkens mee en Frank Deboosere komt langs met een WK-weerbericht. Ook ‘voetbalmadam’ Imke Courtois is er telkens bij. Daarnaast zijn er de wisselende gasten, onder meer JM Pfaff, Sam Gooris, Jacques Vermeire, Gert Verhulst, Jan Balliauw, Erik Van Looy, Belle Perez en Herman Verbrugge. De eerste drie uitzendingen (tijdens de groepsfase) liggen vast: maandag 18 juni (10:00 – 12:00 uur, de dag van de WK-match tegen Panama), zaterdag 23 juni (08:00 – 10:00 uur, de dag van de match tegen Tunesië) en donderdag 28 juni (10:00 – 12:00 uur, de dag van de match tegen Engeland). De volgende uitzendingen hangen af van de prestaties van de Rode Duivels. 

MNM snuift WK-sfeer op 

MNM organiseerde een actie rond de vriendschappelijke wedstrijd België – Portugal op zaterdag 2 juni in het Koning Boudewijnstadion. De jongerenzender belde de voorbije weken elke dag afwisselend met mannen en vrouwen die telkens drie vriend(inn)en mogen meenemen om op de avond van de wedstrijd een supportersvak van honderd mannen en honderd vrouwen te vullen.

MNM-dj Dorianne Aussems en ‘SportStan’ Vanderwaeren zijn die dag de publieksopwarmers ter plaatse. Tijdens Marathonradio geeft het ‘Marathonradio Rescue Team’ elke dag twee MNM-kickertafels weg. Telkens brengt het rescue team twee kickertafels mee. Ze organiseren een wedstrijdje. De winnaar krijgt de tafel, maar er zit er nog iets in voor de luisteraars: hij of zij die kan raden wie het duel wint, maakt kans om op één van de twee MNM-tickets om in het spoor van de Rode Duivels naar Rusland te trekken. 

Muzikale supportersbeleving bij StuBru 

StuBru supportert samen met zijn luisteraars voor de Rode Duivels onder de noemer ‘Dance with the devils’. Hoe en wat ze precies gaan doen, maken ze op 1 juni bekend bij Eva De Roo (foto VRT). Alvast een tipje van de sluier: de zender stuurt twee luisteraars naar de openingsmatch in Rusland. Wie in de week van 4 juni naar Linde Merckpoel luistert, kan een zitje winnen in het stadion. Maar ook Stijn Vlaeminck trekt naar Rusland, om de sfeer op te snuiven tussen de Belgische supporters. 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het avondblad van 13 december (filmpje) Ongeval bij afbraak zendmast, donateurs gevraagd e... Afbraak in mineur Eergisteren, dinsdag 11 december hadden we in ditzelfde Avondblad nog over de verkoop en afbraak van de zendmasten (foto bovenaan) in Middelkerke die jare...
De ‘heruitvinding’ van Studio Brussel Vanaf het voorjaar 2019 wordt het (allem... Studio Brussel wordt in het voorjaar van 2019 in een ander kleedje gestoken. Dat melden de kranten van het Mediahuis. De operatie ‘vernieuwing’ wordt ‘redelijk compleet’, met e...
Winnaars Belgodyssee 2018 zijn bekend Dries Hiroux en Laura Jadot winnen wedstrijd voor jo... Belgodyssee, een initiatief van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, samen met de nieuwsdienst van de VRT, La Première en VivaCité van de RTBF, plus de ...
‘1000 Klassiekers’ met uitgebreide familie Radio 2 zendt voor de twaalfde keer... Een jaareinde en tradities gaan hand in hand. Bijgevolg zendt  Radio 2 ook in 2018 de ‘1000 Klassiekers’ uit, waarmee de ‘Grootste familie van Vlaanderen’ aan precies een dozi...
Het Avondblad van 9 december (filmpje) Grootste kerstboom, langste lijst, sporende kerstmu... De grootste kerstboom De Gerbrandytoren in IJsselstein is met z’n 375 meter sedert gisterenavond 20:40 uur opnieuw ‘de grootste kerstboom ter wereld'. De ontsteking werd bijgest...
Het Avondblad van 8 december (video) Veronica & friends, Chantal & Klara, korte & andere g... Veronica, vriendin voor het leven Bijna 45 jaar na het einde van de zeezender Radio Veronica heeft een flink aantal voormalig collega's nog steeds regelmatig contact. Woensdag 2...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Q: De tweet van Wim, de spot van Yolande (video)
Nieuw YouTube-kanaal van Klara (video)
‘De 40 Topjaren’ van Erik de Zwart
Finland gaat radiolicenties veilen
Het Avondblad van 28 mei (véél audio)
Het eeuwige verschil over het excedent van de VRT
Sluiten