fbpx

RadioVisie

 • .
  Spotlight
  .

De Zandman van Radio 1 heeft de mooiste stem

Vorige week startte de publieke nieuws- en informatiezender met een latenightspecial ‘Zandman’ om 22:00 uur. Sindsdien wordt elke avond afgesloten met een mooi verhaal, gepresenteerd door Layla El-Dekmak (foto). Na de avonduitzending zijn alle voorgelezen verhalen te downloaden als podcast via radio1.be. Afgelopen week waren er podcasts, documentaires en frappante eindwerken te horen. Vanaf deze week worden dat kortverhalen.

Niet zomaar vertellingskes, maar toppers in het genre, voor de gelegenheid gekozen en ingelezen door de mooiste stemmen uit de Vlaamse culturele wereld. Onder meer Jan Decleir, Wim Opbrouck, Natali Broods, Joke Devynck, Koen De Bouw, Dirk Roofthooft, Janne Desmet, Damiaan De Schrijver en Josse De Pauw brengen een greep uit prachtige kortverhalen van onder andere Edgar Allan Poe, Murakami, Marguerite Duras en anderen.

Initiatiefneemster Ruth Joos, presentator van ‘De Wereld Vandaag’ (tweewekelijks van maan- tot en vrijdag: 16:00 tot 19:00 uur): “Ik voel de laatste week meer dan ooit de nood aan de essentie van radio: nabijheid. Een stem, een microfoon en de oren aan de andere kant. Overal is nood aan mooie woorden en betekenis, dus gaan we voor Virale Voorleessessies op Radio 1. Ik ben beginnen rond te bellen en heb een greep uit onze mooiste, warmste, markantste stemmen bereid gevonden hun lievelingskortverhaal in te lezen”.

“Zowat overal kreeg ik een enthousiaste ‘Ja’ op mijn vraag. Ik ben zo blij dat de brommende stem van Jan Decleir ons vanavond voorleest voor het slapengaan. Hij koos een klassieker, hoe kan het ook anders: Het verraderlijke hart, van Edgar Allen Poe. Als een soort sinterklaasgeschenk uit lang vervlogen tijden. Van de schoonheid en de troost.”

De uitzendkalender van ‘Zandman’ voor de weken nadien wordt nog aangevuld. Nog op de planning: kortverhalen door onder meer Damiaan De Schrijver, Stefaan Degand en Josse De Pauw.

Kortverhalen op Radio 1 deze week:

 • Maandag 23 maart: Jan Decleir – Het Verraderlijke hart (Edgar Allan Poe)
 • Dinsdag 24 maart: Koen De Bouw -Nacht op de kale stad (Jean-Marie Berckmans)
 • Woensdag 25 maart: Natali Broods – Hoe ik op een zonnige ochtend in april mijn 100 procent perfecte meisje tegenkwam (Murakami)
 • Donderdag 26 maart: Janne Desmet – Kalme Chaos (Sandro Veronesi)
 • Vrijdag 27 maart: Wim Opbrouck – De Man In De Reus (Paul Snoeck)
 • Zaterdag 28 maart: Joke Devynck – Veranderen (Liv Ullmann)
 • Zondag 29 maart: Dirk Roofthooft – De Waterafsluiter (Marguerite Duras)
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Radio 1 biedt extra service in Corona-tijden

In deze onzekere Corona-tijden wil Radio 1 snel en correct informeren, zorgen voor houvast met vertrouwde stemmen, Lees verder

Corona inspireert VRT-radionetten

De maatregelen om het coronavirus in te dijken, zetten het leven van de Vlaming volledig Lees verder

Het radiodagboek van 1 juni – 154 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2011: MNM ‘goedkoopste’ radionet van de VRT

Het jaarverslag van de VRT is zopas voorgesteld. Onze man ter plaatse noteerde, samen met Lees verder

2011: Oud-hoofd BRT Vandenbussche overleden

Paul Vandenbussche, de eerste administrateur-generaal van de toenmalige BRT, is overleden. Hij werd 89. Hij Lees verder

2001: Radio uit de diepvries van de supermarkt

De onlangs vijftig jaar geworden Johan Verminnen, een man die steeds een nuchtere en professionele Lees verder

Het radiodagboek van 28 mei – 149 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2011: Pers is boos over beheersovereenkomst VRT

Uitgevers van kranten en magazines zijn niet te spreken over het standpunt dat de meerderheidspartijen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op