De Zaak Natsie (5) Wat een hekel heb ik aan Sabine Bam!

Leestijd: 3 minuten

Zat ik me net af te vragen wat ik het komende halfuur zou doen in de file, toen het dashboardscherm van mijn Mini Countryman een inkomende gesprek meldde van ‘Onbekend’. Nu ken ik veel mensen, maar hij of zij dus niet. Meestal geef ik dan niet thuis, maar sinds mijn gegevens op de Robinson List staan, vallen telecomverkopers, enquêteurs en andere sekteleiders me niet meer lastig. 

Tijd te veel en nieuwsgierig. Je raadt het al… “Ja, met Natsie in de file, geprangd tussen een duistere Dacia uit Frankrijk en een frisse Fiat uit Steenokkerzeel.” Tien seconden stilte aan de andere kant van de draadloze lijn, toen ik een Nederlandse mannenstem hoorde die toebehoorde aan ene Ben. Ben Van Praag ken ik, Ben Segers ook, en Ben van Michael Jackson, maar dat zijn geen Nederlanders…


Lees verder onder de advertentie


Bleek dat Ben een collega van me was, medecolumnist bij RadioVisie. Ach leuk! Een geanimeerd gesprek later waren we vrienden geworden en had ik er een taakje bij. Ben was al tien dagen met vakantie. Wilde dat ook nog even prolongeren en zocht een vervanger voor zijn wekelijkse schrijfsels ‘Plaatje maar weer’. Ik had ‘m al enkele keer vervangen, maar dat was telkens via een ommetje gebeurd. Door tussenkomst van JLB. De man die wel eens vaker de ‘go between’ van de redactie wordt genoemd. Het resultaat van een uitpuilend contactenboekje. Stuur hem naar Rinsumageest, Place de la République of de Basiliek van Koekelberg, hij loopt er bekenden tegen het lijf. Of omgekeerd.

Ik verzekerde Ben Bode, onze Antwerpse Nederlander, dat hij op zijn beide oren mocht slapen aan z’n zwembad met cocktailbar op wandelafstand. Geniet man! Ik moest toch nog iets kwijt en een column is daarvoor de beste uitlaatklep! Vooraleer ik vaststond op die N43 had ik immers een ‘accidentje’ aan de telefoon met een auteursrechtenmadam. Nu heb ik daar spijt van, want was ik wat vriendelijker geweest, dan stond ik niet vast in de file. Karma heet zoiets. Denk ik… Ik had haar gewoon gevraagd of ik haar mijn rekeningnummer ook mocht geven.

Het motief voor mijn hebberigheid? “Jij moet ons betalen. Het was jouw verjaardagsfeest in open lucht. Weliswaar jouw privé tuin, maar de hele wijk kon het horen”. Stel je voor, het lef! Haar naam? Sabine Bam. Jeezes wat heb ik een hekel aan dat wijf! Pardon my French! Te pas en te onpas duikt ze op als een bedelende –  en nu ga ik echt dansen op het slappe koord – Roemeense-met-kind-op-de-arm.  Het type dat een briefje onder je neus duwt met daarop iets onbegrijpelijks en je dwingt te betalen. “Voor kindjes”, stamelt ze. “Kindje ziek”. Ja, zelf ziek. In het hoofd! Ik geef toe de vergelijking is een beetje scherp. Die Roemeense kan je nog negeren of in het slechtste geval een duw geven.

Weet je wat nu de oorzaak is van bovenstaand stukje haat? Mijn rechtvaardigheidsgevoel. Telkens ik ergens SABAM zie staan krijg ik vreselijke jeuk. Vooral daar waar ik moeilijk bij kan. Maak je geen zorgen, een deurklink doet wonderen. Ik besef maar al te goed dat die haat door onrechtvaardigheid m’n donker kantje is, maar ik kan er niks aan doen. Het is sterker dan mezelf.

Ook op straat, als ik iemand iets fundamenteel oneerlijk zie doen, zou ik hem/haar de ogen uitkrabben. Of tegen de grond Kravmaga-en. Boem, plets. Eigenlijk was ik beter radio-omroepster geworden. Dan had ik mijn frustraties ‘on air’ kunnen ventileren. “Schatjes, vandaag heb ik het schijt aan de armoede in de derde wereld”. Toch maar niet. Mensen willen leuke verhaaltjes horen. Positieve berichten die het kwade camoufleren.Zeg: “Vandaag konden de automobilisten op de E19 genieten van het prachtige landschap”, in plaats van “File op de E19”. Botsing van een vrachtwagen dikke zeugen met de politiecombi? Zeg:.. Neen, wacht effe, pilletje nemen. Erg hoor Tourette. Het is begonnen met oogknipperen en nu kan ik ‘korte pikjeus’ al niet meer normaal schrijven. Laat staan praten. M’n vriend heeft het er moeilijk mee. Vorige week nog zaten we ergens een koffie te drinken toen ik plots iets ongepast riep. Ik was er me niet van bewust. Iedereen keek.

Gelukkig beginnen mensen zo’n beetje te weten wat het syndroom van Gilles de la Tourette is. En soms is het ook wel een beetje handig. Je kan bijvoorbeeld zomaar luidop zeggen dat SABAM een bende parasiterende incompetente idioten is zonder dat iemand van die corrupte club je een proces aandoet. 

Plaatje maar weer, in vervanging!

Smak, Natsie (sitting in voor Ben Bode) 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Vinylmoment van Manneke Pop – 27 (video) Joe Dassin - L’ été Indien Wij Vlamingen staan bekend om onze talenknobbel in het buitenland. En wat heeft dat met het Vinylmoment te maken? Dat leg ik je zo uit. Toen ik bij de KRO werkte hadden we uitzendi...
Nostalgische column Hans Knot (31) Rolling Radio Communication Facility In deze korte nostalgische terugblik neem ik je mee naar Amerika. Politiek is communicatie, zo wordt wel eens gezegd. Dat is misschien wat overdreven, maar belangrijk is communicat...
De Coverack Dossiers (11) Over afluisteren, bergen en bandrecorders In de jaren 70 van de vorige eeuw had ik een politiescanner. Met een goede antenne op twaalf  meter hoogte kon de de surveillance-auto’s van de politie in Amsterdam ontvangen....
Plaatje maar weer (22) “Ze hadden kampioen kunnen worden...” Het kon niet missen in België, Rusland en de rest van de wereld. Iedereen had het over de Rode Duivels. Iedereen ja, mensen op straat, in het café, thuis, voor de enorme beeldscher...
Kicken op radio en zo (5) To Make Great Radio Doorschuiven Eén van de grote uitdagingen in het verder professionaliseren van de radiowereld in Nederland is natuurlijk het opleiden van gedegen krachten die goed beslagen ten ...
Kolder en Kodder – 32 (video) 'Stan-daar(d)' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Stip met rood Die maandag op de Dienst Mediacontrole. Klodder bekeek de algemene post. De pe...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
TVV Sound
Amptec
Spotlight
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *