De Zaak Natsie (5) Wat een hekel heb ik aan Sabine Bam!

Leestijd: 3 minuten

Zat ik me net af te vragen wat ik het komende halfuur zou doen in de file, toen het dashboardscherm van mijn Mini Countryman een inkomende gesprek meldde van ‘Onbekend’. Nu ken ik veel mensen, maar hij of zij dus niet. Meestal geef ik dan niet thuis, maar sinds mijn gegevens op de Robinson List staan, vallen telecomverkopers, enquêteurs en andere sekteleiders me niet meer lastig. 

Tijd te veel en nieuwsgierig. Je raadt het al… “Ja, met Natsie in de file, geprangd tussen een duistere Dacia uit Frankrijk en een frisse Fiat uit Steenokkerzeel.” Tien seconden stilte aan de andere kant van de draadloze lijn, toen ik een Nederlandse mannenstem hoorde die toebehoorde aan ene Ben. Ben Van Praag ken ik, Ben Segers ook, en Ben van Michael Jackson, maar dat zijn geen Nederlanders…


Lees verder onder de advertentie


Bleek dat Ben een collega van me was, medecolumnist bij RadioVisie. Ach leuk! Een geanimeerd gesprek later waren we vrienden geworden en had ik er een taakje bij. Ben was al tien dagen met vakantie. Wilde dat ook nog even prolongeren en zocht een vervanger voor zijn wekelijkse schrijfsels ‘Plaatje maar weer’. Ik had ‘m al enkele keer vervangen, maar dat was telkens via een ommetje gebeurd. Door tussenkomst van JLB. De man die wel eens vaker de ‘go between’ van de redactie wordt genoemd. Het resultaat van een uitpuilend contactenboekje. Stuur hem naar Rinsumageest, Place de la République of de Basiliek van Koekelberg, hij loopt er bekenden tegen het lijf. Of omgekeerd.

Ik verzekerde Ben Bode, onze Antwerpse Nederlander, dat hij op zijn beide oren mocht slapen aan z’n zwembad met cocktailbar op wandelafstand. Geniet man! Ik moest toch nog iets kwijt en een column is daarvoor de beste uitlaatklep! Vooraleer ik vaststond op die N43 had ik immers een ‘accidentje’ aan de telefoon met een auteursrechtenmadam. Nu heb ik daar spijt van, want was ik wat vriendelijker geweest, dan stond ik niet vast in de file. Karma heet zoiets. Denk ik… Ik had haar gewoon gevraagd of ik haar mijn rekeningnummer ook mocht geven.

Het motief voor mijn hebberigheid? “Jij moet ons betalen. Het was jouw verjaardagsfeest in open lucht. Weliswaar jouw privé tuin, maar de hele wijk kon het horen”. Stel je voor, het lef! Haar naam? Sabine Bam. Jeezes wat heb ik een hekel aan dat wijf! Pardon my French! Te pas en te onpas duikt ze op als een bedelende –  en nu ga ik echt dansen op het slappe koord – Roemeense-met-kind-op-de-arm.  Het type dat een briefje onder je neus duwt met daarop iets onbegrijpelijks en je dwingt te betalen. “Voor kindjes”, stamelt ze. “Kindje ziek”. Ja, zelf ziek. In het hoofd! Ik geef toe de vergelijking is een beetje scherp. Die Roemeense kan je nog negeren of in het slechtste geval een duw geven.

Weet je wat nu de oorzaak is van bovenstaand stukje haat? Mijn rechtvaardigheidsgevoel. Telkens ik ergens SABAM zie staan krijg ik vreselijke jeuk. Vooral daar waar ik moeilijk bij kan. Maak je geen zorgen, een deurklink doet wonderen. Ik besef maar al te goed dat die haat door onrechtvaardigheid m’n donker kantje is, maar ik kan er niks aan doen. Het is sterker dan mezelf.

Ook op straat, als ik iemand iets fundamenteel oneerlijk zie doen, zou ik hem/haar de ogen uitkrabben. Of tegen de grond Kravmaga-en. Boem, plets. Eigenlijk was ik beter radio-omroepster geworden. Dan had ik mijn frustraties ‘on air’ kunnen ventileren. “Schatjes, vandaag heb ik het schijt aan de armoede in de derde wereld”. Toch maar niet. Mensen willen leuke verhaaltjes horen. Positieve berichten die het kwade camoufleren.Zeg: “Vandaag konden de automobilisten op de E19 genieten van het prachtige landschap”, in plaats van “File op de E19”. Botsing van een vrachtwagen dikke zeugen met de politiecombi? Zeg:.. Neen, wacht effe, pilletje nemen. Erg hoor Tourette. Het is begonnen met oogknipperen en nu kan ik ‘korte pikjeus’ al niet meer normaal schrijven. Laat staan praten. M’n vriend heeft het er moeilijk mee. Vorige week nog zaten we ergens een koffie te drinken toen ik plots iets ongepast riep. Ik was er me niet van bewust. Iedereen keek.

Gelukkig beginnen mensen zo’n beetje te weten wat het syndroom van Gilles de la Tourette is. En soms is het ook wel een beetje handig. Je kan bijvoorbeeld zomaar luidop zeggen dat SABAM een bende parasiterende incompetente idioten is zonder dat iemand van die corrupte club je een proces aandoet. 

Plaatje maar weer, in vervanging!

Smak, Natsie (sitting in voor Ben Bode) 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Plaatje maar weer – 44 (video) De Farma Maffia en de media Het is goed dat de media bij tijd en wijle niks om handen heeft, dan pikken ze tenminste een keer een ernstig verhaal op, zoals dat van Jean-Francois die aan de terminale ziekte CT...
Kicken op radio en zo – 32 (audio) Real Life Radio: zou het werken?  Duiding en zingeving Dit jaar bestaat radio 100 jaar. En iedereen is er druk mee. Ook ik. Tientallen bekende radiomakers kwamen voor de camera en microfoon die ik alles mocht vr...
Kolder en Klodder – 59 (video) 'Never again?' Waalse dreiging De week begon met de rode telefoon. De Alarmlijn. Een melding van OCAT, het Orgaan voor de Coördinatie van Analyse van Troublefrequenties. “Er zijn sterke aanwij...
JLB gaat (soms) naar zee – 33 (audio & RV 12) Joepie! Er is (eindelijk) nieuws ... De voorbije weken kwam de ‘Joepie Top 50’ een aantal keer voorbij. De eerste aflevering die ooit werd uitgezonden, met Ad Petersen bij Radio Mi Amigo, kan je trouwens hieronder nog...
Het vinylmoment van Manneke Pop – 53 (video) Gary Numan, Are Friends Electric? Hoor jij ook zoveel van vroeger in die muziek van vandaag? Wie de hitparades een beetje volgt hoort inderdaad hoe langer hoe meer nummers van vroeger weer opduiken. Maar dat is een...
Nostalgische column Hans Knot – 55 Herrie met Harry Eerder beschreef ik in een column de illegale doorstart van Radio Mi Amigo. Ook in dit essay ga ik weer precies drieënveertig jaar terug in de historie van deze zeezender. Wat gebe...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Jos ON8VRT uit Blankenberge (1)
Kolder en Klodder (23)
JLB gaat (soms) naar zee (23)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 17 (video)
Nostalgische column Hans Knot (21)
De zaak Natsie (4)
Sluiten