RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

De zaak Natsie (7)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Goed dat onze eindredacteur nog kan volgen. Gisteren verving Dick Offringa columnist-collega Ben Bode. Bedoeling was dat beide heren van stand hun dagen zouden omwisselen. Edoch, nu blijkt dat Ben toch langer dan één dag ’t Schoon Verdiep… met raad en daad zal moeten bijstaan (Bart voelt zich nog steeds niet lekker, anderen trouwens ook niet), drong zich alweer een nieuwe ingreep op. Bij RadioVisie heet dat dan niet ‘Even Apeldoorn bellen’, maar gewoon ‘Even Natsie bellen voor een nieuwe zaak’… Ach weet je, belangrijk is dit allemaal niet. Sla deze inleiding toch gewoon over!

 


Laat ze dobberen op de stroom van het verleden 

Nog heel even doorbijten, de verkiezingshorde van 14 oktober nemen en dan hollen we van feest naar feest. Na stemdag is het in snel temp tijd voor Halloween, Allerheiligen, Sinterklaas, de Kerstman, de Dag van de Onnozele Kinderen en Sylvester. Ik schud blindelings wat feestdagen uit de mouw van m’n lange arm; data die met stip genoteerd staan in vele agenda’s.

Wekelijks en zeker tijdens de donkerste dagen van het jaar zullen we ook weer geconfronteerd worden met allerlei overzichten in nog veel meer maten. Ook hitlijsten zullen niet te ontwijken zijn. De top zoveel, parades dit en dat, het muzikale overzicht (goh, wat ‘klinkt’ dat ouderwets). Die gedachte brengt me als vanzelf terug naar de oerknal der hitlijsten. De Nederlandse Top 40, dezer dagen weer actueler dan ooit wegens herrie in het huishouden tussen alle betrokkenen die een vinger in de pap hebben op die resem plaatjes. Een verhaal van een generatie dat we moeten afsluiten, cum laude. 

Op 2 januari 2019 zal het precies 54 jaar geleden zijn dat de Top 40 voor de eerste keer in Nederland werd uitgezonden bij de zeezender Radio Veronica, toen gepresenteerd door Willem van Kooten, alias Joost de Draaijer. Naar aanleiding van deze verjaardag werd besloten om dit keer gewoon wat ruzie te maken. Originaliteit kent geen grenzen en niveaus. De Stichting Nederlandse Top 40, die de rechten van de lijst beheert, is boos op Radio 538 waar de veertig liedjes wekelijks te horen zijn/waren. Meestal in de juiste volgorde, van laag naar hoog. 

Maar 538 wil ervan af en komt nu met een eigen rangschikking. Vanaf volgend jaar zet Qmusic de traditie verder. De Nederlandse Top 40 zal worden uitgezonden op een radiostation dat een Vlaamse eigenaar heeft. ’t Is eens wat anders. Maar dit geheel terzijde. Een hitlijst die niet op de radio te horen is, da’s letterlijk dode muziek. Daarom eist de rechthebbende stichting nu dat Radio 538 de Top 40 tot eind 2018 blijft uitzenden. Beroering alom dus, maar dat is niet voor het eerst. 

Toen de zeezender Veronica in 1974 het zwijgen werd opgelegd, besloten Rob Out en Lex Harding de hitparade voort te zetten en richtten de Stichting Nederlandse Top 40 op. Tot op de dag van vandaag verantwoordelijk voor wat nog steeds geldt als de énige échte, de populairste hitlijst van Nederland. In de loop der jaren werd de Top 40 uitgezonden door diverse radio- en televisiestations in binnen- en buitenland, waaronder de TROS, de Veronica Omroep Organisatie, SBS, Radio Korsou, MTV, TMF en Radio 538.

Daarnaast maken vrijwel alle radiostations gebruik van oude hitlijsten en gegevens zoals die zijn gepubliceerd in het overzichtsboek ‘Hitdossier’, dat regelmatig door de Stichting Nederlandse Top 40 wordt uitgegeven. Uit een eerdere studie van ‘De Vos en Jansen Marktonderzoek’ kwam trouwens naar voren dat de Top 40 nog steeds de meest bekende hitlijst van Nederland is, want de concurrentie ook probeerde. 

De stand der zaken in Vlaanderen? Hebben wij een ‘hitlijsten traditie’? Neen, behalve de BRT Top 30 poging (onder druk van de populaire zeezenders), bleef het kommer en veel kwel. Ooit zonden de drie openbare zenders in hetzelfde tijdslot de Radio 2 Top 30, Donna’s Ultratip 20, Ultratop 50 en de StuBru Hit 50 uit. De ene probeerde te scoren met een lijst van 50, de andere was reeds tevreden met 30 of zelfs minder liedjes. Frappant was toen zowel 4FM als Qmusic erbij kwamen als landelijke zenders in 2001, ze bewust kozen om niet aan de cijferdans mee te doen. 

Terecht want als je geen hitlijstencultuur hebt, dan kan je er geen inslijpen. Trouwens, en dit is ook een boodschap voor de noorderburen; dumpen en overboord gooien al die nutteloze overzichten! Draai populaire platen veel en vaak maar niet in rapportvorm. Hitlijsten zijn een relict, laat ze dobberen op de stroom van het verleden. 

Smak, Natsie

PS: Wie het échte gevoel van weleer nog eens wil beleven, verwijs ik graag naar Radio Extra Gold. Iedere zaterdag wordt in de ‘Historische Zaterdagmiddaggebeurtenis’, onder auspiciën van de Stichting Nederlandse Top 40, met regelmaat een bijzondere hit- en tiplijst uitgezonden. De complete Tipparade van week 41 uit 1978 staat komend weekend gepland. (16:00-18:00 uur)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De Zaak Natsie – 16

FM brak door dankzij de vrije radio. DAB+ doet dit niet over! Lap! Zwart op Lees verder

De Zaak Natsie – 14 (audio)

Belt JLB me op net toen ik, ook al op zijn uitnodiging, volop bezig was Lees verder

De Zaak Natsie (13)

Het is een doorsnee mooie zomerdag in de tuin. Ik zit stil na te genieten van Lees verder

De Zaak Natsie – 12 (video)

In ’Zaak 11’ had ik het over mij nonkel Marcel uit Rekkem. Ik kwam er Lees verder

De zaak Natsie – 11 (video)

De koffiemolen van nonkel Marcel De zomer is om vele redenen een spannende tijd. Niet Lees verder

De Zaak Natsie (10)

Kwam dat even goed uit. Belt de baas van deze club me op met de Lees verder

De zaak Natsie (9)

Re-enactment: wapens mogen, AM-radio niet. Foei! Heb je vorig weekend ook die oude, prachtige, naar Lees verder

Plaatje maar weer: Natsie (sitting in) voor Ben (audio)

Uiteraard vliegen de klokken tegenwoordig naar en van Rome met satellietnavigatie. Paashazen vinden moeiteloos de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx