RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

De Zaak Natsie (6)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ben Bode had terug moeten zijn uit vakantie. Maar er was een foute boeking bij Ryan Air gebeurd, sindsdien is onze collega liftend onderweg. Laatst werd hij gesignaleerd in de buurt van Bordeaux. Uit koers geslagen en zeker te laat voor zijn column. Geen nood. “Even Natsie bellen” wordt dan in koor geroepen op de redactie van RadioVisie. Schertsend wordt ik door een deel van de collega’s ook wel eens Apeldoorn genoemd. Maar dat begrijpt enkel de oudere generatie. Zij die nog massaal naar de Nederlandse STER-reclame keken. Maar dit geheel terzijde natuurlijk…

Een poosje geleden had ik een paar spotjes nodig. Wie contacteer je dan? Juist, Bart Picard van Spotlight. Snel, betaalbaar en professioneel (vergeet m’n korting nu niet hé Bartje). Na wat heen en weer mailen noemde hij me opeens een specialiste. Ik moest meteen denken aan de wannabees van de social media. De mannen en vrouwen die graag hun mening opdringen zonder goed te weten waarover ze het hebben. Ik mag dan een hevig voorstander zijn van het recht op vrije meningsuiting maar af en toe een regel bevestigende uitzondering kan geen kwaad.

Neen, ik ben geen specialiste. Bien au contraire… Hoewel het compliment van de niet onknappe zaakvoerder van de jou bekende productiefirma me niet koud liet. Tot voor kort haalde ik 93,2% van m’n mosterd bij m’n vriendje, nu ex vriendje. Wacht wacht wacht, interpreteer deze alinea niet verkeerd. Ik maak geen openbare avances aan het adres van BP (tiens, rare initialen heeft ie). Non, waar waren we? Ah ja, ik ben dus geen specialiste. Specialist(e) wordt je door veel van iets af te weten, hoewel dat eigenlijk ook niet genoeg is. Ik weet bijvoorbeeld veel over nagellak en haarkleuring, dat maakt me nog altijd geen schoonheidsspecialiste. Ik kan erover meepraten, ik kan m’n mening geven. Meer niet. 

Net als met radio, ik kan erover meepraten. Maak niet de fout te denken dat wat ik schrijf de absolute waarheid is. Zeker nu ik die spreekwoordelijke mosterd voor de volle 100% uit m’n leuke linker losse pols schudt (ik moest nog een manier verzinnen om m’n nieuwe horloge te laten zien). Bij wie moet je dan wel terecht als je iets over radiomaken wil weten? Bij Eric Hofman? Misschien. Nee, zeker weten! De man heeft een schitterende stem en weet best hoe een radioprogramma moet klinken. Maar hij maakt geen radio meer. Zegt dat hij er nog zo weinig mogelijk mee te maken wil hebben. 

Zijn laatste avonturen dateren alweer van Maeva FM. Maar de luistercijfers vielen tegen. Omdat het station precies klonk zoals Qmusic. Zegden de kenners op social media en destijds in de wereldberoemde afzeik nieuwsgroep be.radio. Niet ik. Toch blijf ik altijd een beetje fan van Maeva en dan vooral van Roger Van Dam en Jantje Van Deyck.

Die laatste slaagde er elke week in om een fantastische Popcorn City neer te zetten. Niet enkel omdat ik affiniteit heb met die 50’er en 60’er jaren muziek. Ik luisterde elke week trouw. Ook Eric’s show sloeg ik zelden over. De komende dagen wordt dit soort programma’s trouwens weer opgerakeld tijdens de Maeva Week van deze mediakrant. Maar dit geheel terzijde.

Tja Maeva was een webradio. Net zoals veel van hun toenmalige en huidige collega’s met eindeloze herhalingen. En die ben ik beu. Ik snap niet waarom een internetradio programma’s opnieuw moet uitzenden. Biedt die toch gewoon ter download aan als een soort podcast! En doe dat niet met alle shows maar bijvoorbeeld met de origineelste. 

Niche… meneer, daar gaan we weer. Het netjes bezetten van een holletje en dat zo houden. De uitzonderingen bevestigen de regel. Ik ben fan van Extra Gold, het Amerikaanse Radio Carolina en ik was gebiologeerd door Radio Montana. Maar u weet dat een buitenlandse mogendheid hen de nek heeft omgewrongen. Ik blijf het niet herhalen!

Ik weet van mezelf dat ik nogal eens mijn niche theorie bovenhaal. Wacht, ik heb er nog één: de rendabiliteit theorie. Zelf bedacht. Wederom geen absolute waarheid maar toch het lezen waard. Al is het maar omdat het gratis is. Lach niet, ik ken consultants die meer onzin vertellen gespreid over meer bladzijden voor kostennota’s waar je van achterover stuikt.

De theorie: potentiële adverteerders moeten denken dat je radio populair is. Het ligt in ’s mens aard om mee te doen met de populairsten. Je moet advertenties van een affiliate systeem op je site zetten en een trigger gebruiken op antenne of stream. Wel, dat is de ideale basis voor m’n theorie. Zorg dat er een paar ‘nationale’ adverteerders op je site staan en ga dan prospecteren. Kassa!

Volgende keer vertel ik je hoe je een vertegenwoordiger strikt. Want daar wringt het schoentje. Mijn vertegenwoordigers-theorie zegt namelijk dat alle goeden een eigen zaak hebben en dus totaal niet geïnteresseerd zijn om jouw product te verkopen. 

Smak, Natsie


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan Van Deyck
Jan Van Deyck
8 mei 2019 - 14:13 14:13

Hey Natsie,

Mag ik er u op wijzen dat Popcorn City geen verleden tijd is, maar nog steeds wekelijks, op zaterdag om 20 uur, loopt bij Radio Minerva in Antwerpen.
Ik ben ondertussen aan de 14de jaargang en aflevering 728 🙂
Toch zeer bedankt voor het compliment.

Jan Van Deyck.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx