RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

De zaak Natsie – 11 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De koffiemolen van nonkel Marcel

De zomer is om vele redenen een spannende tijd. Niet in het minst in de nieuwswereld. Hoe het journalistengild er telkens weer in slaagt om de pagina’s van kranten en de minuten van de journaals en andere bulletins toch nog gevuld te krijgen in nieuwsluwe tijden, is een kunst op zich. Maar het kan, onder het motto ‘Alles wat gebeurt is nieuws’. Geef hen maar eens ongelijk. 

Al gaan ze bij de publieke omroep toch wat minder hun best doen, las ik in de… krant. Vanaf maandag 29 juli, wordt het ‘Het journaal’ van 19:00 uur op één tien minuten korter. Pas in de laatste week van de vakantie, vanaf maandag 26 augustus, keert de VRT-nieuwsdienst terug naar de gebruikelijke veertig minuten. Dat heeft alles, en indien nodig nog veel meer te maken met het wegvallen van grote sportevenementen en de algemene nieuwsluwte. 

Mooi toch zo’n bericht. Los van het inhoudelijke karakter is het feit dat de ene redactie minder nieuws gaat brengen, de aanleiding voor de andere berichtenclub om daar iets over te schrijven, waardoor deze laatste alsnog extra nieuws kan publiceren. Volg je nog? Indien niet, dan is dat allesbehalve erg, want uiteindelijk gaat het toch maar om komkommertijdnieuws.

En het moet niet altijd over het monster van Loch Ness gaan. Alhoewel de tv-serie met dezelfde titel, die Canvas onlangs uitzond, allesbehalve saai was. Maar dat is een ander verhaal. Straks heeft het Journaal dus ook geen tijd meer voor graancirkels, of The Donald. Jammer. Waarschijnlijk ook geen items meer over ufo’s. Maar dat die er wel degelijk zijn weten ze sinds eergisteren in het Limburgse Bevingen. En ze kunnen het bewijzen, want er zijn beelden van… 

In Limburg gebeurden deze week trouwens wel meer vreemde dingen. Neem nu Maaseik. Garagepoorten die onverklaarbaar opengingen, portieren van auto’s die niet meer op slot wilden, of niet meer open konden. De burgemeester maakte zich grote zorgen. Een lokale nieuwsagent pikte zijn verzuchtingen op en jawel, naast Het Belangske, haalde het verschijnsel ook àlle journaals.

Goed dat het deze week gebeurde, want over twee weken is daar geen plaats meer voor bij VRT. Gelukkig is er nog VTM met ‘Het Nieuws’. Die gaan niet met vakantie. Mag waarschijnlijk niet van hun nieuwe hoofdredacteur. Of ze hebben niks meer op de plank liggen om uit te zenden na halfacht. Nu er ook al ruzie is bij ‘De buurtpolitie’ en de keuken van Sandra Bekkari naar de rekwisieten-afdeling van ‘Familie’ is verhuisd, moeten ze aan de Medialaan hun nieuwsbulletin straks langer maken, in plaats van korter. 

Mocht dat het geval zijn, dan heb ik misschien een bruikbaar bericht. Ze bedenken wel een rubriek om het er in te stoppen. Echt gebeurd, weliswaar lang geleden, maar het schoot me plots weer te binnen toen ik las over de ufo’s en garagepoorten met een eigen willetje in onze groenste provincie.

We nemen een duik naar halfweg de jaren 60. Mijn ongehuwde oom Marcel was altijd ‘into the music’ geweest. Bij hem kon ik me als klein meisje al vergapen aan een pick-up, vinylplaten en een geweldige lampenradio. Die laatste had hij geërfd van een overleden familielid uit Beselare. Het toestel diende tegelijk als versterker voor de platenspeler. Zo’n ding waar de luidspreker in het deksel zat, maar dat deksel was hij kwijtgeraakt…

Uit een oudere, kapotte radio-ontvanger had hij de luidspreker gerecupereerd, in een zelf getimmerde kast gemonteerd en die in de keuken opgehangen. Een meterslange witte draad die langs de muur en door de deuropening slingerde, verbond de ‘klankkast’ met de ‘muziekkast’, zodat hij overal in huis kon luisteren naar z’n favoriete muziek op – meestal – Franse radiostations. 

Oom Marcel sprak nauwelijks twee woorden in een andere taal, begreep er misschien drie of vier. Dat de radio toch bijna altijd op een ‘Franse post’ stond had enkel te maken met het feit dat hun zenders veel beter te ontvangen waren. Zeker France Inter. De nonkel woonde in Rekkem, vlak op de grens. Op een boogscheut van Bouvigny-Boyeffles dus, waar de zware zender en bijhorende gevaarlijk hoge zendmast stond. Liefst 150.000 Watt op 219 meter, zou ik later uitvlooien. (foto onderaan)

En die spelen een hoofdrol in een verhaal dat kan tippen aan de garagepoorten uit Maaseik. Oom Marcel had – toen al – een elektrische koffiemolen. Hij was wat ze tegenwoordig een ‘early adapter’ noemen. Het stopcontact waar het koffieapparaat in werd geplugd bevond zich op nauwelijks enkele centimeter van de extra klankkast in de keuken. Telkens als hij de stekker van het ding in het stopcontact stak, kwam uit de klankkast het geluid van… France Inter, zonder dat de radio aanstond!

Smak, Natsie

Fotocredits: Alex 62420 — Travail personnel, CC BY-SA 3.0

Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx